08.01.2018
45 min læsetid

Techtopia #34: Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen?

Man skal ikke have besøgt eller arbejdet i ret mange teknologivirksomheder, før man begynder at savne noget - eller rettere nogen. Kvinder er nemlig en stor mangelvare i IT-branchen.

Henrik Føhns

af Henrik Føhns

Shownotes

Kun omkring 25% af de ansatte i den danske IT-branche er kvinder. Og de færreste af dem programmerer.

Man skal ikke have besøgt eller arbejdet i ret mange teknologivirksomheder, før man begynder at savne noget - eller rettere nogen.

Kvinder er nemlig en stor mangelvare i IT-branchen. Og det er noget skidt - ikke bare for kvinder og ligestiling, men også for de produkter og services, som virksomhederne producerer. Hvis de kun er udtænkt, designet og kodet af hvide mænd i 20erne i Californien, så bliver de ganske enkelt dårligere.

Den unge programmør Tracy Chou undrede sig over dette. Som alle andre i techbranchen var hun optaget af at lave løsninger baseret på store mængder data. Men data om kvinder i techbranchen kunne hun ikke finde. Derfor skrev hun et indlæg på bloggertjenestren Medium, hvor hun efterlystede data og lancerede en side til at samle data på Github, der er et videndelingssite for programmører.

Indsamlingen af data på GitHub blev en kæmpe succes, hvor antallet af kvinder i den amerikanske techindustri for første gang blev kortlagt. Resultatet var som ventet nedslående, men til gengæld skabte det et stort pres på IT-branchen for at ansætte flere kvinder.

I Danmark er den selvlærte programmør Nynne Christoffersen stærkt inspireret af Tracy Chou. Hun laver workshoppen Rails Girls, hvor hun lærer andre kvinder at programmere i et miljø, hvor dumme spørgsmål er obligatoriske, fordi ingen mandlige nørder kan nedgøre dem.

Brancheforeningen IT-Branchen kører programmeringsklasser for 6. Klasses elever på 137 danske skoler i håb om at ramme både drenge og piger for at sikre diversiteten i fremtidens IT.

Medvirkende:
Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation, IT-Branchen
Tracy Chou, programmør og stifter af Project Include
Nynne Christoffersen, programmør hos Karnov og arrangør af Rails Girls CPh og Hackyourfuture

Links:
IT-Branchen Coding Class 
Tracy Chou på Medium 
Tracy Chou på Github 
Tracy Chou taler på Emtech (video) 
Nynne Christoffersen 
Rails Girls Cph 
Rails Girls 
Kodekursus for flygtninge 

Tilmeld dig Techtopia

I nyhedsbrevet får du bl.a. artikler og historier om de emner vi beskæftiger os med i podcasten.
  • Artikler
  • Historier
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs det seneste nyhedsbrev

Læs mere

Videndeling

Diskutér i TechTopia Backstage på Facebook

Techtopia Backstage er dit digitale stamværtshus, hvor du mødes med dine venner og udveksler røverhistorier fra teknologiens verden. Her følger vi op på temaerne fra Techtopia, deler links, går i dybden, diskuterer.

Gå til Facebook