09.11.2018
35 min læsetid

Techtopia #78: Kan vi skabe etisk kunstig intelligens?

Kommer kunstig intelligens til at slå os ihjel? Eller er det bare en skør Hollywood fantasi? Kan vi bruge maskinlæring til at opdrage AI? Og hvis moralske værdier skal danne grundlaget?

Henrik Føhns

af Henrik Føhns

Shownotes

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) udtalte fornyligt, at det er vigtigt at præge udviklingen af kunstig intelligens, så den er i overensstemmelse med danske værdier. Hvad det betyder, og hvordan man fører det ud i livet er et mere åbent spørgsmål.

Hvilke moralsæt skal vi bruge til at træne kunstig intelligens med, hvis det skal fungere globalt? Hvordan kombinerer vi højskoledanmark, Saudiarabien, Kina og Trumps USA? Kan man skabe en global etik for kunstig intelligens?

I denne og næste udgave af Techtopia stiller vi skarpt på, hvad og hvordan vi kommer i gang med en diskussion om AI, og hvad vi kan gøre for ikke at havne i en Hollywood dystopi, når vi inviterer en kraftfuld - måske intelligent - teknologi ind i vores hverdag.

Den irske forsker i kunstig intelligens Nell Watson ønsker at introducere den kunstige intelligens til nogle grundprincipper i form af basale høflige omgangsformer, ligesom vi opdrager børn til ikke at pille næse ved middagsbordet. Hun vil bruge maskinlæring, så AI af sig selv lære at begå sig i overensstemmelse med menneskelig moral.

Den canadiske teknologikritiker Nikola Danaylov er med sin teori om AI-isme væsentlig mere dyster. Han mener nemlig, at hvis kunstig intelligens efterligner menneskeracens behandling af laverestående væsener, så er vi på dybt vand. Vi vil simpelthen blive slået ihjel. Han leder efter en ny stor historie om det at være menneske. En historie, der kan definere samlivet med en eksistens, som er klogere end os selv.

Medvirkende:
Nell Watson, forsker og foredragsholder, Singularity University og EthicsNet
Nikola Danaylov, podcaster, blogger, forfatter, foredragsholder, SingularityWebLog

Links:
EthicsNet 
SingularityWebLog 

Kursus: Introduction to Machine learning

Vil du i gang med machine learning?

Hvilke opgaver egner sig til machine learning? Kan machine learning hjælpe din virksomhed?

Lær at forberede dine data og træn en klassifikationsmodel på IDAs introduktionskursus til machine learning.

Læs mere om Introduction to Machine Learning

Tilmeld dig Techtopia

I nyhedsbrevet får du bl.a. artikler og historier om de emner vi beskæftiger os med i podcasten.
  • Artikler
  • Historier
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs det seneste nyhedsbrev

Læs mere

Videndeling

Diskutér i TechTopia Backstage på Facebook

Techtopia Backstage er dit digitale stamværtshus, hvor du mødes med dine venner og udveksler røverhistorier fra teknologiens verden. Her følger vi op på temaerne fra Techtopia, deler links, går i dybden, diskuterer.

Gå til Facebook