Techtopia Podcast: Episode 1-49

Techtopia er en ugentlig podcast om teknologi, startups og forskning. Om digitalisering, kunstig intelligens, nano, bio og den 4. industrielle revolution. Vært er Henrik Føhns, hidtil kendt fra DR.

Ingeniørforeningen, IDA står sammen med seks partnere bag den ugentlige podcast Techtopia. Den tidligere DR-vært fra P1’s Harddisken, Henrik Føhns, serverer 30 ugentlige minutter om ny teknologi, start-ups og etablerede virksomheder og den nyeste forskning. Du får interviews, reportage og lyd fra både ind- og udland.

LÆS MERE OG FIND LINKS TIL ARTIKLER PÅ TECHTOPIAs HOVEDSIDE

 Hør tidligere episoder her:

Techtopia 49: Når teknologien sanser vores verden

IBM har skilt BMWs topmodel i8 ad for at udstille sportsvognens batteri af indbyggede sensorer. De sladrer om, hvordan vi kører, og hvornår vi skal på værksted

Techtopia 48: Træning på den digitale slagmark

Militær træning anno 2018 er ét stort rollespil, som udspiller sig både på marken, i luften og på havet samtidig med, at det foregår i en nøjagtig digital kopi på computere i et kontrolcenter.

Techtopia 47: Hvordan fungerer internet of things i en smart city?

Internet of things er rygraden i en smart city. Men hvordan udveksler dimserne data? Det gør de via netværksteknologien LoRaWan. Lær (næsten) alt om den!

Techtopia 46: Robotbilens dilemma

Når ulykken truer, hvad skal robotbilen så vælge? At køre fodgængeren ned og beskytte sine passagerer? Eller skal den køre galt og ofre passagererne til fordel for et barn på jagt efter en bold på kørebanen?

Techtopia 45: Selvkørende Uber bil slår fodgænger ihjel

Tragisk og længe ventet. Den første fodgænger er kørt ned af en selvkørende bil, men hvordan og hvorfor skete det?

Techtopia 44: Den gamle gartners robotarm

Robotarme, big data, droner og LED-lamper hjælper gartnere med at lave perfekte økologiske og klimavenlige grøntsager.

Techtopia 43: Nørdtopmøde om dræberbakterier og giga regneark

Resistente dræberbakterier. Regneark som verdens mest populære platform for programmering. Cellefabrikker til nye enzymer. GMO-alger skaber effektivt biobrændsel.

Techtopia 42: Dit testamente på blockchain

Start-uppen Testaviva har skabt en livsguide, som bygger på en blockchain, der holder styr på dokumenter og samarbejdspartnere, så man altid har styr på dokumenterne lige fra skødet på huset til ægteskabet og testamentet.

Techtopia 41: Flyt din start-up til Kina

I flere år har danske tech start-ups primært ville flytte til Silicon Valley for at slå igennem, men på det seneste er interessen for Kina blevet vakt og her kan Finland blive en genvej.

Techtopia 40: 3D print af reservedele til mennesker og maskiner

3D print har mistet terræn som en af tidens mest omtalte teknologier, men det betyder ikke, at teknologien er væk. Tværtimod så arbejdes der hårdt på nye anvendelsesmuligheder.

Techtopia 39: Kinesisk app vil eje verden

Måske har du hørt om den kinesiske chat-app WeChat. Måske har du ovenikøbet prøvet at bruge den? Og måske har du endda brugt den i Kina ligesom 980 mio kinesere gør. I så fald ved du, at WeChat er meget mere end bare chat.

Techtopia 38: Kunstig intelligens hjælper 112

Kan en kunstig intelligens høre om, der er tale om et hjerteanfald, når en borger ringer til 112? Svaret er ja.

Techtopia 37: Kunstig intelligens laver jobsamtale

Det kinesiske firma Seedlink har lavet en kunstig intelligens, der eliminerer cv'et for jobsøgere. I stedet får de tre spørgsmål, som bliver evalueret af den kunstige intelligens.

Techtopia 36: Tag en tur på app-oteket

I fremtiden kan din læge udskrive en app til dig, som du kan hente på app-oteket, som sørger for, at app'en gør det, den lover, og at firmaet bag lever op til en række garantier stillet af Sundhedsstyrelsen.

Techtopia 35: Forstå euforien omkring bitcoin

Bitcoin stiger og falder i værdi. Men hvad handler det egentlig om - det der med kryptovaluta?

Techtopia 34: Hvordan får vi flere kvinder i IT-branchen?

Man skal ikke have besøgt eller arbejdet i ret mange teknologivirksomheder, før man begynder at savne noget - eller rettere nogen. Kvinder er nemlig en stor mangelvare i IT-branchen.

Techtopia 33: Farvel til 2017 goddag til 2018

Hackere og ransomware, selvkørende biler blev i garagen, bitcoin gik gennem loftet, kunstig intelligens overalt - vi kigger tilbage på 2017 og frem på 2018.

Techtopia 32: Hvad putter finske biohackere i kaffen?

Finske biohackere har fundet deres helt eget univers af sauna, kolde bade, kosttilskud og digitale hjælpemidler til at skabe et sundt liv i balance.

Techtopia 31: Styr computerspil med tankens kraft

Kig på en bold. Tænk på at kaste den efter en dræberobot. Og vupti; det sker. Velkommen til virtual reality styret med tankens kraft.

Techtopia 30: Europæiske tech start-ups slår USA

Festivalen SLUSH i Helsinki handler om at fejre europæisk start-up kultur. Vi kan godt i Europa - næsten helt uafhængigt af USA og Kina, der ellers driver tech-industrien frem.

Techtopia 29: Chatbot erstatter advokat og fikser din skilsmisse

Vi taler mere og mere med chatbots på nettet og via vores smartphone. Vi får ikke kun nyheder eller bestiller pizza, vi får også juridisk hjælp og diskuterer intime detaljer i vores privatliv.

Techtopia 28: Danish Tech Challenge

En kunstig intelligens sorterer fødevarer. En ny brandslukker til containerskibe kan redde liv. Nanocoating sparer energi i varmevekslere.

Techtopia 27: Kunstig intelligens lærer sarkasme

På MIT Media Lab træner de et deep learning netværk til at forstå noget så menneskeligt som sarkasme. Og så har de lavet en kunstig intelligens, der kan skræmme os med uhyggelige historier.

Techtopia 26: Så (u)sikre er partiernes hjemmesider i valgkampen

Sikkerhedseksperten Keld Norman checker de politiske partiers hjemmesider i den kommunale valgkamp. Hvor godt passer de på borgernes metadata? Hvor er hullerne i partiernes sikkerhed?

Techtopia 25: Kan teknologi frelse verden?

Hvordan har vores opfattelse af teknologi forandret sig gennem de sidste 170 år? Måske mindre end vi tror.

Techtopia 24: Spilder du din tid på sociale medier?

Få mere ud af den tid du spilder på sociale medier. Det er titlen på og løftet i en ny bog af Trine-Maria Kristensen, der vil have os til at reflektere over, hvad der suger energi og intet udbytte giver, og hvad der giver mening og gør os glade

Techtopia 23: Cyberpunkere bygger fremtidens digitale demokrati

De nye politiske bevægelser, der kom til verden efter finanskrisen, er inspirationen for nye digitale værktøjer, som skal genskabe tilliden til vores politiske system.

Techtopia 22: Robotsommerfugle viser vej til Industri 4.0

Det tyske firma Festo eksperimenterer med robotsommerfugle og robotarme drevet af trykluft, der minder om rigtige, bløde menneskearme.

Techtopia 21: Kan virtual reality skabe bedre forretning

VR giver bedre uddannede medarbejdere og rummer potentiale til besparelser og dermed bedre forretning. Siemens Wind Power viser vejen på konferencen Technomania.

Techtopia 20: Hvordan sker det næste hackerangreb?

..og hvordan beskytter du din virksomhed mod det? Techtopia tager pulsen på truslerne og forsvaret.

Techtopia 19: Cyklen er den sande disruption - ikke Tesla

Går du rundt og tror, at Teslas el-biler skal frelse verdens storbyer fra et forurenende trafikkaos? Du tager fejl. Det rigtige svar er din gamle cykel

Techtopia 18: Hvad kommer bagefter robotter og Ubers samfundsmod

"We-Economy" er titlen på en ny dansk bog, som prøver at binde det samfund sammen, som teknologi splitter. Hvad er der på den anden side af robotter og Ubermodellen?

Techtopia 17: The Copenhagen Letter

Ugen der gik på Techfestival, hvor fremtiden skulle indrettes. Vi fik et manifest for teknologisamfundet. Der var bøger til fremtidens tech-borgere. Og nye kunstige stemmer til smartphonen skabt af tech-gæsterne selv.

Techtopia 16: Selvkørende elbiler forandrer 100 år gammelt firma

Vi kører en tur i en selvkørende el-minibus. Den er en del af den omstilling, som Semler Gruppen har kastet sig selv ud i. Firmaet har 100 års historie med import af biler, men fremtiden byder på 3D print af elektriske robotbiler i Danmark.

Techtopia 15: Tech-start-ups har brug for din hjerne

Techbranchen skriger på arbejdskraft. Vi taler med tech-start-ups, som søger nye hjerner.

Techtopia 14: Forstå blockchain - teknologien bag bitcoin

Blockchain er teknologien bag bitcoin. Den kaldes også fremtidens internet. Techtopia besøger European Blockchain Center på ITU.

Techtopia 13: Forstå bitcoin og den nye bitcoin cash

Er du forvirret over bitcoins? Og måske endnu mere forvirret over den nye bitcoin cash? Techtopia forklarer det hele på mindre end 20 minutter.

Techtopia 12: Mød IBM's gale videnskabsmand

John Cohn er chef for internet of things i IBM’s nye globale hovedkvarter, der ligger i München, fordi byen er centrum for Industri 4.0. Han er stolt af at være nørd med stort N

Techtopia 11: Drømmer robotter om jazz?

Robotter kan have en blød krop som en hoppeborg fuld af luft. Og de kan improvisere jazzmusik i et tæt samarbejde med musikere af kød og blod. En robot er faktisk allerede den tredje arm på en enkelt trommeslager i et nyt menneske-maskine samarbejde

Techtopia 10: Hallo hallo - er der nogen hjemme i verdensrummet?

Techtopia har mødt en af de førende astronomer fra SETI Institute i Californien, der også fortæller historien om dengang, han fik kontakt med aliens - troede han.

Techtopia 9: Er Kina det nye Silicon Valley?

Er Kina det nye Silicon Valley? Er det i Kina, at banebrydende ny teknologi møder forretningsideer, som kan forandre verden med en pose risikovillig kapital?

Techtopia 8: Big data er som en tsunami

Vi kender kun en brøkdel af verdens enorme datamængder. Derfor skal vi kuratere data som en stor kunstsamling på et museum for at kunne fortælle den rette historie.

Techtopia 7: Big data og kunstig intelligens fortæller historier

CBS og IBM analyserer usynlige dataspor ved hjælp af big data og kunstig intelligens på Roskilde Festival. Formålet er at finde ud af, hvordan kunstig intelligens kan forudsige menneskemængders bevægelse i storbyer.

Techtopia 6: Biler er noget vi deler – også med robotterne

I fremtiden er det slut med at købe biler. De skal ud af garagen og ind i en app, og chaufførtjansen lader vi teknologien om. SIRI-kommissionen har kortlagt fremtidens digitale transport. Vært: Henrik Føhns.

Techtopia 5: Mød Danmarks nye tech-ambassadør

Som det første land i verden har Danmark fået en tech-ambassadør, der skal operere fra Silicon Valley. Hvem er han? Hvad skal han lave? Vært: Henrik Føhns.

Techtopia 4: Maskinlæring og kunstigt kød gør os til vegetarer

Oksekød udgør en væsentlig miljømæssig belastning af kloden. Hvordan løser vi problemet med ny teknologi - skal det være kunstigt kød, eller skal vi være vegetarer? Vært: Henrik Føhns.

Techtopia 3: iPhone fylder 10 år - SLUK den nu!

Den har brummet og forstyrret i din lomme i 10 år. Har den også lavet om på din hjerne og ødelagt din koncentrationsevne? Det mener den nye SLUK-bevægelse. Vært: Henrik Føhns.

Techtopia 2: Robotten er bare et stykke værktøj på månen

Vi taler med det tyske firma Franka, der laver robotter, som skal arbejde sammen med mennesker fremfor at erstatte os. Og vi møder det israelske firma Beamr, der arbejder med videokomprimering Vært: Henrik Føhns.

Techtopia 1: Når din læge bliver en app

Mange mennesker kan ikke lide at gå til lægen og blive undersøgt. Og det kan de måske undgå i fremtiden, hvis de har en tricorder i medicinskabet.

Techtopia 130: Internettet fylder 50 år

Fra universitetsnetværk til hippieanarki, hyperkommercialisme og nu overvågningsøkonomi. Internetpionér Brad Templeton er kendt, som manden, der opfandt the DOT i dotcom. Han hjælper os med fejringen.