19.10.2017
5 min læsetid

Dansk iværksætter skaber jobs og veje i Afrika

Johan Juul Johansen vil med sin virksomhed Mobilized Construction forbedre vejnettet i Uganda og Kenya, samtidig med at der skabes arbejde til de lokale. Alt, de behøver, er en smartphone og en skovl.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Mange afrikanske lande bakser med dårlige jordveje. Det sænker produktiviteten og forværrer de lokales levestandard. De dårlige transportårer er et stort bump på vejen mod industrialiseringen i Afrika og derfor et vigtigt fokuspunkt for FN's ambitiøse verdensmål for bæredygtig udvikling.

Jordvejene er særligt følsomme over for ekstreme vejrforhold i regntider. De bliver skyllet væk eller lagt under vand, så store befolkningsgrupper bliver afskåret fra deres arbejde og deres familie. Og så hjælper det ikke, at traditionelle vejprojekter er dyre og oftest laves 100 kilometer af gangen, så mindre lokale lappeløsninger bliver tilsidesat.

Men det har danske Johan Juul Jensen med sin virksomhed, Mobilized Construction, tænkt sig at lave om på. Han har i fællesskab med sin amerikanske partner og ingeniører udviklet et billigt måleværktøj, der kan måle vejenes tilstand samt et smartphone-baseret mikrobetalingssystem, der gør lokale mennesker i Uganda og Kenya i stand til at byde ind på mindre vejreparationer. Alt de skal bruge er en skovl og en smartphone.

"Lokale har ofte de færdigheder, der skal til at gå ud or reparere en vej med en skovl, fordi det meste er jordveje," siger Johan Juul Jensen, medstifter af Mobilized Construction, der allerede har gennemført flere vejprojekter i de to lande.

"Vi har været i stand til at reducere prisen på at reparere en vej med helt op mod 95 procent, lavet vejen mere klimamodstandsdygtig og skabt enormt mange lokale jobs i samme proces," siger Johan Juul Jensen.

Vil åbne markedet med mikrosamarbejder

Mobilized Construction startede egentlig som et skoleprojekt for Johan Juul Jensen, men i 2016 fik han iværksætterstøtte af Innovationsfonden til at udvikle idéen.

Visionen var, og er stadig, at gøre det samme for mikrosamarbejder mellem det offentlige og det private, som vinderen af Nobels Fredspris i 2006, Mohammad Yunus, gjorde i banksektoren med sine mikrokreditter. Yunus' Grameen Bank har siden 1983 lånt 165 milliarder kroner ud til 8,8 millioner fattige mennesker i Cambodia, Filippinerne, Bangladesh og USA.

På samme måde vil Johan Juul Jensen forbinde offentlige institutioner med lokale i massevis og kreere jobs og gode veje i gennem et lettilgængeligt og fleksibelt system.

Kernen i Mobilized Construction er et stykke software, der ved hjælp af algoritmer og en IoT-enhed, der kobles på køretøjer, kan måle vejenes tilstand gennem rystelser. Herefter kan Mobilized Construction automatisk generere mikrokontrakter på helt ned til 500 meter vej, hvor der traditionelt er tale om et minimum på op mod 100 kilometer.

"De her 500 meters vejstykker bliver så lagt op på en platform, som de lokale, registrerede og certificerede arbejdere kan gå ind og byde på. Vinder de en kontrakt, får de den ned på deres androidapp, hvor de kan se, hvor de skal arbejde fra og til. Når de er færdige med byggearbejdet, så trykker de på deres app og siger, at de er færdige, og så indsamler vi et nyt datasæt," forklarer Johan Juul Jensen.

Hvis reparationen lever op til de kravene i mikrokontrakten, bliver arbejderne betalt direkte via et mobilbetalingssystem.

Den fleksible arbejdskraft er særligt aktuel i Afrika under regntider, hvor Mobilized Construction-arbejdere kan blive bedt om at stoppe med at bygge på vejen og i stedet fokusere på grøfterne. Det har ifølge Johan Juul Jensen gjort, at vejene er blevet mere modstandsdygtige over for klimaet.

Bedre veje til Københavns kommune

Men det er ikke kun i Afrika, Mobilized Constructions opfindelse er relevant. Den kan vise sig meget nyttig i Danmark og resten af Europa. Ikke at vi alle skal fatte vores skovl og byde på reparation af vores lokale stisystemer, men ifølge Johan Juul Jensen kan kommunerne potentielt spare millioner af kroner i arbejdet med at indsamle data om de danske vejes tilstand.

"De her data bliver i princippet automatisk indsamlet med et device, der koster 40 kroner. I stedet for at købe et device, der koster 2-3 millioner. Og på den måde kan vi lave de her vejanalysedata in real time dagligt i stedet for hver andet eller tredje år," siger Johan Juul Jensen.

Der er et smart ord for dét - frugal engineering – der betyder, at man fjerner kompleksitet og produktionsomkostningerne om et produkt og dermed gør det meget billigere. På den måde kan fx Københavns Kommune få daglige opdateringer om vejenes kvalitet ved at placere Mobilized Constructions små IoT-apparater i alle de kommunale skralde- og hjemmehjælpsbiler.

"Jeg er meget interesseret i frugal engineering, hvor man prøver at skabe et supergodt produkt, men gør det meget billigere end alternativet. Det er det, der er begyndt at vise sig med vores dataindsamlingsapparat, for vi begynder at ramme en ret høj præcision i vores dataanalyse. Hvis vi kan levere så højt kvalificerede dataanalyser, så prøver vi at lave projekter i Danmark," siger Johan Juul Jensen.

Techvelopment

Har du brug for mere information om temaet, Techvelopment og har lyst til at læse mere, så kan du gøre det her: 

Læs mere om Techvelopment her

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder