25.10.2018
5 min læsetid

Helga giver strøm til Sierra Leones fødestuer

Til daglig optimerer Helga Hubeck-Graudal varmesystemer i Danmark, og i ferien flyver hun til Sierra Leone for at give lys til små landsbyers fødestuer.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Helga Hubeck

Helga Hubeck-Graudal mener vi bør gør mere for at udbrede vedvarende energi til resten af verden (privatfoto)

Der er lang vej fra Helga Hubeck-Graudals kontor på Frederiksberg til Sierra Leones små landsbyer.

Fra kontoret hos Varmelast planlægger og optimerer hun hovedstadsområdets fjernvarmeproduktion, så fjernvarmen produceres billigst muligt, og vi bruger mindst muligt fossile brændsler.

Selvom det storkøbenhavnske varmesystem kan forbedres og fintunes, så kan det virke som ren luksus sammenlignet med de forhold, som Helga Hubeck-Graudal i maj 2018 blev sendt ned til i fire små landsbyer i det fattige vestafrikanske land.

Blot to måneder inden var hun blevet projektleder på projektet for Ingeniører Uden Grænser. Det gik ud på at implementere solcellesystemer på sundhedsklinikker i de fire landsbyer Talia, Bambawo, Vaahun og Komende. Her stod man uden strøm, når de risikable fødsler skulle sættes i gang midt om natten. Ifølge tal fra Globalis er sikkerheden for kvinder under fødsel og graviditet den laveste i verden i Sierra Leone. 1.360 kvinder dør per 100.000 levendefødte børn. Det tal er seks i Danmark. Samme tendens gælder spædbørnsdødeligheden, der i Sierra Leone er 72 per 1.000 barn og 4 i Danmark.

”Det, der er med fødsler, er, at du ikke kan planlægge dem, så de kun foregår om dagen. De foregår selvfølgelig også om natten, og der er det et stort problem ikke at have et ordentligt arbejdslys. Vi har sat solceller op, trukket kabler og sat LED-lamper op i alle rum og købt nogle vaccinekøleskabe til medicin og de vacciner, de små børn skulle have,” forklarer den 34-årige civilingeniør.

Med fra begyndelsen

Helga Hubeck-Graudal færdiggjorde i 2015 sin uddannelse som civilingeniør i bæredygtig energi ved DTU. Her har hun taget kurser i udvikling af solenergianlæg, og det var det, der i første omgang åbnede døren til Ingeniører Uden Grænser.

Fra 2013 var hun med til at danne en lille gruppe inden for Ingeniører Uden Grænser, der interesserede sig for energiprojekter. De første projekter gik ud på at sætte soldrevne ladesystemer til mobiltelefoner op i fem landsbyer i Sierra Leone og elektrificere en sundhedsklinik med solenergi. Sidstnævnte blev startskuddet til de fire solcellesystemer, som Helga Hubeck-Graudal netop har implementeret.

Helga Hubeck-Graudal får ikke løn for sit arbejde for Ingeniører Uden Grænser. For at få tid til projektet havde hun taget 14 dage fri fra sit arbejde i Varmelast. Sammen med den pensionerede elektroingeniør Erik Abraham skulle hun overvåge og kvalitetssikre projektet og tage sig af uforudsete udfordringer.

”Det var en virkelig positiv oplevelse. Det Afrika, jeg oplevede, var meget anderledes end det billede, man typisk får tegnet i medierne. Det elektrikerteam, vi havde hyret, var ekstremt arbejdsomt og energisk og blev kørt af en meget idealistisk fyr, som havde store visioner for, hvordan de skulle få udbredt vedvarende energi i Sierra Leone,” fortæller hun.

”Vi havde lagt en meget ambitiøs plan for arbejdet, om at vi skulle have installeret solceller på alle fire klinikker på 14 dage. Vi havde ikke lagt fridage ind, for vi skulle nå det. Men det endte faktisk med at vi var færdige efter seks dage.”

Konkrete forandringer

Helga Hubeck-Graudal tøver ikke med at sige, at turen med Ingeniører Uden Grænser er blandt de største oplevelser i hendes liv.

Hun fortæller, at det dels betyder meget for hende at hjælpe folk i udviklingslande til en højere levestandard, men også at udbrede vedvarende energi til andre dele af verden på den lange bane.

”Med det her projekt opnåede vi begge dele. Vi gør noget, der betyder helt konkrete forandringer for mennesker, og så skal man ikke undervurdere, at der er en større afsmitning fra de her projekter. Folk opdager, at solceller er et alternativ til dieselgeneratorer, og de virksomheder, vi hyrer, får erfaring med at etablere de her systemer,” forklarer Helga Hubeck-Graudal.

Energi er overset

Helga Hubeck-Graudal har siden teenageårene været bekymret for klimaforandringer. Derfor vidste hun tidligt at hun ville arbejde med grøn omstilling og vedvarende energi.

”Med den her type projekt er vi med til at videregive noget viden. Det synes jeg er helt utrolig vigtigt. Og i virkeligheden er det noget, vi og mange andre burde fokusere på i langt højere grad. Der er kræfter i Sierra Leone, der gerne vil gøre en hel masse, men man kan ikke tage en uddannelse i vedvarende energi.”

Derfor står der i dag små nødgeneratorer i mange små virksomheder i Sierra Leone, som bruger en masse dyr diesel for at holde sig i gang, når byens elforsyning har sine daglige strømsvigt. At benytte solenergi i stedet er helt oplagt. Og Helga Hubeck-Graudal har da også en drøm om at skalere ideen op, så den kan få langt større udbredelse.

”Jeg har en ide, om at man kan lave en business case om at lave solceller til små virksomheder, så de kan spare en masse udgifter til diesel. Det største problem er nok, at det er en stor engangsudgift at sætte sådan nogle systemer op, som måske kan være svær for småhandlende i Sierra Leone at få råd til,” siger hun.

Techvelopment

Har du brug for mere information om temaet, Techvelopment og har lyst til at læse mere, så kan du gøre det her: 

Læs mere om Techvelopment her

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder