04.07.2019
5 min læsetid

3 eksperimenter: De tester tech på Roskilde Festival

Boksning og sværdfægtning som e-sport, sikre palleløftere og smarte kølecontainere er blot nogle af de mange eksperimenter, der i år bliver udført på Roskilde Festival.

Anne-Cathrine Jensen

af Anne-Cathrine Jensen

Hvert år lægger Roskilde Festival græsplæne og glade gæster til en lang række eksperimenter, når virksomheder og uddannelser vil afprøve deres gode idéer, før de sendes ud til forbrugerne. Både studerende fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og startups støttet af Innovationsfonden har brugt festivalen og dens mennesker som prøveklude i 2019.

IDA har udvalgt tre cases, der er på vidt forskellige stadier af deres udvikling. Dem kan du læse mere om her og blive klogere på, hvorfor en pløjemark med 130.000 mennesker udgør den perfekte test for forskellige opfindelser. 

Den danske startup JABII testede deres bud på en krydsning mellem sværdkamp og boksning som e-sport.

1. Fysisk E-sport: Boksning og sværdkamp møder Tekken

Ja, det lyder måske som en svær kombination at forestille sig. Men for de unge iværksættere bag JABII handler det om at gøre E-sport til en aktivitet, venner kan dyrke sammen i stedet for at sidde stille med en controller.

På Roskilde Festival 2019 kan gæsterne dyste mod hinanden i oppustede bryderinge. Kampvåbnene er håndtag med teleskoparme, så man med en sværdfægters ynde kan støde en hvid sensor mod sin modstander. Rammer du, trækker det fra i modstanderens ‘liv’, og sidste mand med liv på kontoen vinder.

Sammen med Innovationsfonden er JABII en af en række teknologiske virksomheder, der bruger festivalen som laboratorium for fortsat udvikling af deres produkter.

Fordi spillet er et samsurium af boksehandskelignende sensorer, fægtebevægelser og et count down, som man kender fra eksempelvis Tekken-spillene, ligger der en vigtig læring i at finde ud af, om brugerne forstår og tager imod spillet.

“Vi lancerer først produktet ved udgangen af året, så al den viden, vi samler ind her, går vi hjem og bruger til at færdigudvikle spillet,” forklarer Kristoffer Greve Nielsen, kommunikationsansvarlig hos JABII

2. Sikkerhedsscanner til stacking system testes af festivalgængere

Når en ny sensorbaseret sikkerhedsløsning skal testes, hvor kan man så gøre det bedre end blandt glade, fulde festivalgængere, der ikke altid er de hurtigste på aftrækkeren til at flytte sig?

Danske MRN roboStacker arbejder på at forbedre muligheden for at mennesker og robotter kan samarbejde.

På årets Roskilde Festival tester de en sikkerhedsscanner, som festivalgængerne skal hoppe, vrikke og gå forbi. Det hjælper MRN med at identificere udfordringer, når teknologien skal sameksistere med mennesker.

Sikkerhedssensoren er placeret på en robotarm, der kan arbejde i pakkerier ved at flytte og stakke paller. Med en 270 graders sensor, kan personer i pakkeriet arbejde ved og omkring palle-robotten, som bremser og stopper, hvis et menneske kommer for tæt på.

“Ved at placere en sensor lokalt på robotten, kan vi lave et mindre og billigere sikkerhedssystem, der ikke skal fungere på hele gulvet i et pakkeri,” forklarer indehaver af MRN roboStacker, Mogens Rosenvang.

Hvis en kasse kommer til at stå lidt skævt, kan en medarbejder gå ind blandt kasserne og rette den til uden at slukke robotten, fordi den stopper automatisk, hvis en person kommer for tæt på.

“Testen på en festival lærer os hurtigt at omstille os, hvis noget udfordrer teknologien som det kraftige blæsevejr, vi har haft nogle dage,” fortæller Mogens Rosenvang.

På sigt håber han at udvikle den sensoriske teknologi, så den måske kan anvendes i andre industrier - eksempelvis i trafikken, hvor sensorer ved lastbilers førerhuse potentielt kan nedbringe risikoen for højresvingsulykker.

Du kan se den sensoriske løsning i aktion her.

3. Styresystem til containere skal nedkøle strategisk

Blandt DTU’s talrige projekter på Roskilde Festival er i år et såkaldt proof of concept: En idé, der med tiden skal føres ud i livet og som skal medvirke til at styre og begrænse el-forbruget, der i løbet af festivalen kan overstige, hvad elnettet reelt kan levere.

En af DTU’s idéudviklingsprojekter handler om at begrænse strømforbruget i det store spiseområde Food Court, hvor mange forskellige handlende har råvarer stående i nedkølede containere.

Alexander Mizrahi-Werner er en af et team på fire, der har arbejdet på en algoritme, der kan kommunikere med flere containere ad gangen og styre, hvornår de køler ned for at optimere strømforbruget.

“Ved at se på strømforbruget fra 2017, har vi simuleret, hvornår man med fordel kan køle containerne ned til minus 30 grader, så containerne er optimalt kølede - så kan man nemlig slukke for kølingen i en periode og dermed ikke bruge strøm,” forklarer Alexander Mizrahi-Werner.

Ved at køle de store containere helt ned op til et stort peak - eksempelvis omkring frokost - bør de kunne holde sig kolde uden at forbruge strøm i op til tre timer - selv om de frivillige i madboderne går til og fra og henter råvarer.

“Hvis det kan lade sig gøre at koordinere med de handlende, så de eksempelvis kun bruger én container ad gangen, kan vi ifølge simulationen køle en container helt ned på 45 minutter - og slukke for strømmen i otte timer, uden at fødevarerne tør op,” Alexander Mizrahi-Werner.

Frem mod Roskilde Festival 2020 består udfordringen i at kode en algoritme, der kan kommunikere med containernes kommunikationssystem, så fjernstyringen kan fungere.