05.05.2021
2 min læsetid

Er du fremtidsparat eller slave af teknologien?

Vores dagligdag og arbejdsliv er i stigende grad styret af algoritmer, og derfor har tech-journalist Kevin Roose skrevet en overlevelsesguide til mennesker i en automatiseret tidsalder med 9 gode råd til et balanceret liv med teknologi.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Ifølge Kevin Roose er både vores dagligdag og arbejdsliv i fare for at blive overtaget af algoritmer.

Han var dybt fascineret af internettets mange muligheder, da han voksede op i Ohio i 90’erne. Men siden da har Kevin Roose, tech-journalist for New York Times, fået et mere kompliceret forhold til teknologi og særligt det, der ofte omtales kunstig intelligens.

“For få år siden opdagede jeg, at diskussionen var meget bipolar. Enten havde du mennesker, som var meget optimistiske omkring AI, eller du havde folk, der var meget pessimistiske og troede, at det ville ødelægge alt og gøre os til slaver af teknologien,” siger Kevin Roose til IDAs teknologipodcast, Techtopia.

Derfor satte han sig for at give sit bud på, hvordan vi kan håndtere teknologien - både i vores hverdag og hvis vi arbejder i en stilling, der kan automatiseres. Det er blevet til en art personlig overlevelsesguide - Futureproof: 9 Rules for Humans in the Age of Automation.

“Teknologi er ikke bare noget, der sker for os. Vi er ikke bare passive modtagere af teknologi. Gennem historien fra opdagelsen af hjulet til nu med AI og machine learning har teknologi været en social proces. Vi skaber den, vi bruger den og tilpasser den til vores behov,” siger Kevin Roose til IDAs teknologipodcast, Techtopia.

Abonnér på Techtopia Podcast

Techtopia er en ugentlig podcast om mennesker og teknologi. Herunder emner som AI, blockchain, bio hacking, digitalisering, kvantecomputere, robotter og meget mere. Du kan lytte til nyeste og tidligere podcasts på en række platforme:

Steve Jobs plejede at tale om computere som cykler for hjernen. Det elsker jeg, for det er et billede, hvor mennesker er i kontrol og teknologien tjener os.

Kevin Roose,
Tech-journalist, New York Times

Hvordan bliver vi fremtidssikret?

Roose understreger, at robotterne ikke “kommer”, som mange har for vane at sige. Robotterne er os. Vi skaber dem selv, fordi de er en forlængelse af os selv.

Derfor er hans vigtigste pointe, at vi skal dyrke de unikke menneskelige kvalifikationer, som er svære at automatisere.

“I lang tid har vi lært børn og voksne, at hvis de vil have succes i fremtiden, skal de lære at kode, blive ingeniører, udvikle tekniske færdigheder, der kan beskytte dem fra de her forandringer. Men det vi ser nu – og det AI-eksperterne, jeg har interviewet i forbindelse med min bog, siger – er, at vi faktisk skal bygge flere af de unikke menneskelige kvalifikationer. Det, maskiner ikke kan. Som empati, medfølelse, samarbejde, kreativitet og mod.”

Råd nummer et: Vær overraskende, social og sjælden

Første råd i Kevin Rooses overlevelsesguide er: Vær overraskende, social og sjælden (scarce).

Det er de tre kategorier af arbejde, som er de sikreste mod automatisering ifølge hans research. For at tage den første kategori, vær overraskende, er AI bedst til håndfaste opgaver og ting, der er strukturerede og kan blive gentaget igen og igen.

“Derfor er de gode til at spille skak. Men hvis du beder dem om at gøre noget overraskende, konfronterer dem med en ny situation, så fryser de og ved ikke, hvad de skal gøre. Så folk, hvis arbejde består af overraskende eller nye opgaver, er meget bedre beskyttet mod AI end folk, der laver repetitiv, struktureret arbejde,” siger Kevin Roose til Techtopia.

Det samme gælder hvis dit arbejde har en social karakter, består i at tale med mennesker, eller hvis du udfører opgaver, som ikke er særligt udbredte, mener han.

Vi er alle blevet cykler

Roose selv går med et gummiarmbånd omkring sin mobiltelefon med teksten “Vær opmærksom”. Det handler ikke om at bibeholde sit arbejde. Men om at blive i førersædet, når digitale tjenester med deres veltrænede algoritmer forsøger at overtage vores daglige liv, vores valg, præferencer og værdier.

“Steve Jobs plejede at tale om computere som cykler for hjernen. Det elsker jeg, for det er et billede, hvor mennesker er i kontrol og teknologien tjener os. Men det, der sker mere og mere nu, er, at vi bare følger instruktionerne fra maskinerne. Vi er cyklerne,” siger han.

Hør hele afsnittet af Techtopia, hvor Kevin Roose diskuterer kunstig intelligens med professor ved DTU Compute og robotekspert, Thomas Bolander, professor ved AAU, David Budtz Pedersen og lektor i neurorobotics ved DTU, Silvia Tolu.

Panelet er bragt sammen af Cph:Dox i forbindelse med visningen af filmen In Silico.

Kevin Roose´ 9 regler for mennesker i automatiseringens tidsalder

1. Be Surprising, Social, and Scarce

2. Resist Machine Drift

3. Demote Your Devices

4. Leave Handprints

5. Don’t Be an Endpoint

6. Treat AI Like a Chimp Army

7. Build Big Nets and Small Webs

8. Learn Machine-Age Humanities

9. Arm the Rebels

Læs mere

Videndeling

Diskutér i TechTopia Backstage på Facebook

Techtopia Backstage er dit digitale stamværtshus, hvor du mødes med dine venner og udveksler røverhistorier fra teknologiens verden. Her følger vi op på temaerne fra Techtopia, deler links, går i dybden, diskuterer.

Gå til Facebook