23.06.2021
2 min læsetid

Selv astronauter drømmer om en ferie uden e-mails

Andreas Mogensen drømmer om at blive bedre til at slukke for strømmen af e-mails, så han kan dedikere ferien til sine børn og gøre hjernen klar til at håndtere et tilbagevendende problem hos NASA.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

I 2015 havde Andreas Mogensen sin første dag på den Internationale rumstation. Han håber at kunne vende tilbage i 2024. Foto: ESA

Det er altid nogens arbejdsdag, når man er ESA-astronaut og udstationeret i det amerikanske rumagentur, NASA.

Når klokken slår midnat i Andreas Mogensens hjemby, Houston, starter astronautkollegaernes arbejdsdag på Den Internationale Rumstation. Og når Andreas Mogensen tager hjem fra arbejde klokken 17, sender samarbejdspartnerne i Japan dagens første e-mail fra metroen.

Derfor er ferie en vigtig komponent i Andreas Mogensens arbejdsliv. Han skal lade batterierne op og gøre hovedrent mellem frontallapperne.

“Hovedformålet for mig handler om at kunne komme tilbage på den anden side, udhvilet og klar til at håndtere det arbejde, de problemer og den stress, som naturligvis opstår,” siger Andreas Mogensen, der netop har taget hul på tre ugers ferie hjemme i Danmark.

Der er altid et eller andet

Det er bare ikke så nemt. Andreas Mogensen har altid en iPad og en smartphone i sin nærhed, og det giver ham en følelse af, at han kan afkræves svar på alle tider af døgnet.

Om Andreas Mogensen

Født 1976 i København

Uddannet civilingeniør fra Imperial College London og har en ph.d. fra University of Texas at Austin i navigation, styring og regulering af rumfartøjer.

 Adjungeret lektor på DTU-Space.

Blev i 2009 som den første dansker udvalgt af Den Europæiske Rumorganisation, ESA, til sit astronautkorps.

Er pt udstationeret af ESA ved NASA i Houston, hvor han arbejder i kontrolcenteret for missioner til rumstationen og forbereder sig på at blive udvalgt af ESA til en ny rummission.

Når jeg sidder og arbejder og svarer på e-mails i min fritid er det jo tid, jeg ikke har til min familie. Og tid jeg ikke har til mig selv.

Andreas Morgensen,
Astronaut, ESA

”Det pres føler jeg i hvert fald selv. En af de måder, jeg prøver ikke at overarbejde på, er at indse, at jeg simpelthen ikke kan svare på alle e-mails. Så må jeg vælge dem, som er vigtigst, og hvis der så er noget, jeg har overset, så får jeg nok endnu en e-mail,” siger han.

”Når jeg sidder og arbejder og svarer på e-mails i min fritid er det jo tid, jeg ikke har til min familie, og tid jeg ikke har til mig selv.”

Da jeg skrev til dig, fik jeg et autosvar om, at du var på ferie frem til den 9. juli og derfor ikke svarer på e-mails. Hvorfor svarer du overhovedet på min e-mail?

”Ha ha, ja, det er et godt spørgsmål. Jeg ville ønske, jeg bare kunne ignorere alle e-mails, mens jeg er på ferie, men det har jeg svært ved. Jeg prøver i perioder, måske op til en uge at lade være. Men når jeg så kommer tilbage fra ferie, så skal jeg en uge til et astronautcenter i Køln, og det har jeg brug for at arrangere med mine sekretærer. Der er altid et eller andet.”

NASA's mangel på plads

Andreas Mogensen har tre børn på to, fire og syv år sammen med sin hustru. Derfor går meget af ferien på legepladser, stranden og en tur i Legoland.

Men i ferien får Andreas Mogensens tanker også lov til at vandre. Nye idéer og løsninger kan opstå på ting, der er kørt i hårknude hos NASA. For tiden er det et tilbagevendende problem med pladsmangel, der rumsterer i hans hoved.

Det er en konstant optimeringsproces, som han siger. Ikke bare at få mad, tøj og eksperimenter med på rumstationen, men også alverdens komponenter til ting, der skal vedligeholdes eller kan gå i stykker.

”Vi skal balancere den plads, som astronauterne har brug for til bare at leve. Nu har vi ikke et bad, men vi har alligevel brug for noget plads til at skifte tøj og bruge vådservietter og håndklæder til at gøre os rene.

Det skal balanceres med vores behov for at opbevare pumper, filtre og hvad der ellers kan være behov for,” forklarer han.

”Astronauternes tid ombord på rumstationen er jo det mest kostbare, vi har. Hvis du skal købe en time af en astronauts tid ombord på rumstationen, er det 120.000 dollars eller noget i den retning. Så hvis de skal bruge et kvarter på at lede efter en beholder med et filter, der skal udskiftes, så er det virkelig kostbar tid, vi spilder.”

Afsted i 2024?

Andreas Mogensen er stadig ansat hos den europæiske rumorganisation, ESA. Men siden 2016 har de haft ham udstationeret hos amerikanske NASA i Texas. Her arbejder han side om side med NASAs astronauter om alt fra at teste nyt udstyr til at smage på diverse madprodukter til fremtidens astronauter.

I 2015 blev han for alvor danmarkskendt, da han som første dansker blev sendt med en raket ud i rummet. Det blev til 10 dage på Den Internationale Rumstation. Og står det til Andreas Mogensen, skal det tal mangedobles inden for de næste få år.

”Jeg har desværre ikke nogen konkret dato, men jeg håber da, jeg skal afsted igen. Det bliver aller tidligst i 2023. Måske i 2024. Og der håber jeg, det bliver en længere mission end sidst. Rumstationen er et unikt sted at være, og jeg kunne godt tænke mig en længere mission på 4-6 måneder,” fortæller han og afslører med et grin en vigtig bonus ved et halvt år i rummet.

”Selvom vi også har e-mails der, er det en meget begrænset skare, der må sende os noget.”

Hvis du skal sendes på ferie i rummets tegn kan du stadig nå at tilmelde dig Space Talks 2021 (online), hvordan Danmarks første kvindelige astronaut måske er til stede.