25.08.2020
4 min læsetid

Senere morgener og mere ro: Mange er glade for hjemmearbejde

Et flertal af danskerne er klar på at arbejde mere hjemme, end de gjorde før coronanedlukningen. Større fleksibilitet og mere arbejdsro er nogle af de ting, der tæller op for to IDA-medlemmer.

Anders Kjøller

af Anders Kjøller

 

”Jeg har fået bekræftet, at jeg ikke er vild med storrumskontorer”

Hjemmearbejdet giver elektronikingeniøren og B-mennesket Flemming Sørensen ro til at koncentrere sig samt 45 minutter mere på øjet hver morgen.

Flemming Sørensen har arbejdet på et storrumskontor de seneste 17 år, men han har endnu ikke lært at holde ubetinget af det.
Han arbejder med produktudvikling som elektronikingeniør hos LEGO, og inden coronanedlukningen delte han hver dag kontor med 40 kollegaer.

”Der er en konstant summen på et storrumskontor, når folk taler sammen. Men nu fik jeg pludselig arbejdsro. Så jeg har fået bekræftet, at jeg ikke er vild med storrumskontorer”, fortæller han.

Som mange andre har han nydt at kunne arbejde uforstyrret derhjemme, og samtidig føler han, at mange møder er blevet mere fokuserede, når de bliver holdt ved hjælp af digitale platforme.

Samtidig gør hjemmearbejdet det nemmere for Flemming Sørensen at tilpasse arbejdsdagen til sin døgnrytme.

”Hvis jeg selv kunne vælge, ville jeg møde på arbejde klokken 10 eller måske endda 11. Så jeg er udpræget B-menneske, og så er det befriende bare at kunne hoppe ud af sengen 8.55 og være klar til dagens første møde 5 minutter senere”.

En kakofoni af stemmer

Fra udelukkende at arbejde hjemme har LEGO nu skruet op for tilstedeværelsen på arbejdspladsen, så medarbejderne er på kontoret halvdelen af arbejdstiden.

Det passer fint med, at Flemming Sørensens arbejdsopgaver stiller forskellige krav til omgivelserne.

”Hvis jeg har møder eller laver arbejde, som jeg udelukkende kan løse fra min computer, foretrækker jeg at gøre det hjemmefra. Men vi bruger også tungt værktøj, herunder industrielle robotter på flere tons, som jeg ikke lige kan tage med hjem. Samtidig er det en fordel at være fysisk på arbejdspladsen, når vi fx skal demonstrere prototyper”.

Han mener dog, at det fungerer bedst, når alle i et team enten arbejder hjemme eller på jobbet samtidig.

”Ironisk nok har jeg aldrig oplevet så meget larm, som da vi vendte tilbage fra coronanedlukningen, selvom vi ikke var fuldtallige. Det var en kakofoni af stemmer, fordi dem, der var på kontoret, sad på deres plads og talte i munden på hinanden til hver deres onlinemøde”.

En alarm giver Lieselotte struktur i hjemmearbejdet

Hun savner den daglige cykeltur, men hjemmearbejdet har gjort Lieselotte mere effektiv i hverdagen.

Lieselotte Eick har sat en alarm på sin telefon, der ringer, når hun skal spise frokost, og når arbejdsdagen er slut.

Ellers risikerer hun at knokle igennem uden at ænse tiden, nu hvor hun arbejder hjemmefra og ikke bliver afbrudt af forstyrrelser.

”Selvom der ikke er lige så meget larm som på kontoret, er jeg lige så træt efter en arbejdsdag, fordi jeg helt glemmer at tage pauser”, griner hun.

Til gengæld føler hun sig langt mere effektiv, når hun ikke hele tiden kan høre brudstykker af kollegaernes samtaler i baggrunden.

”Det er utroligt så meget støj, der kan være. Jeg har nok vænnet mig til lydniveauet efterhånden, men jeg synes stadigvæk, at det er irriterende, at man ikke er mere opmærksomme på os, der er lidt mere lydsensitive”.

Fire hjemmearbejdsdage

En anden positiv effekt som hjemmearbejdet har haft for Lieselotte Eick er, at de møder hun deltager i er blevet mere effektive.

”Vi har ikke særligt mange mødelokaler på arbejdet, så vi bruger tit lang tid på at gå rundt for at finde et sted, og så ender vi alligevel med at skulle stå og tale i køkkenet eller et andet sted med forstyrrelser”, fortæller hun.

Hun er selv i risikogruppen for corona og arbejder derfor hjemmefra fire dage om ugen nu. Men selv hvis hun ikke skulle tage hensyn til risikoen for at blive syg, ville hun foretrække også at arbejde hjemmefra tre til fire dage om ugen i fremtiden.

”Når jeg alligevel bare sidder og arbejder på min computer, får jeg lavet langt mere hjemmefra, og så passer det fint at kunne komme forbi kontoret og tale med mine kollager en til to gang om ugen, så jeg holder mig opdateret”.

”Jeg savner dog min daglige cykeltur frem og tilbage til jobbet. En gang imellem må jeg lige minde mig selv om, at jeg skal ud og bevæge mig i løbet af dagen”.