02.09.2021
4 min læsetid

Tech-ekspert: Her er 6 hotte teknologier i 2021

Sprængfarlig mangel på chips, langsomme robotter, og et populært gennembrud for machine learning. IDAs ekspert i fremtidsteknologi, Rolf Ask Clausen udpeger 6 store digitale tendenser på teknologiområdet lige nu.

Rolf Ask Clausen

af Rolf Ask Clausen

Hvilke fem-syv teknologier rykker lige nu? Kom lige med en liste, lød spørgsmålet forleden! Men så let er svaret ikke, for der sker daglige udviklinger indenfor teknologi og markeder, og derfor skifter betydningen og må ofte revurderes.

En helt overordnet trend i disse år er digitalisering, som er let at udpege og vil stå længe. Digitalisering er en fundamental drivkraft i mere eller mindre alle andre teknologiskifter. Punkt nul på listen helt enkelt. For der bliver kun flere data, mere regnekraft, flere registre og databaser og bedre algoritmer.

Med udgangspunkt i digitaliseringen kommer her mit bud på vigtige og interessante teknologiske udviklinger, som allerede har eller snart får betydning.

1. Populært gennembrud for Machine Learning

Tendensen til bedre Machine Learning, AI, Kunstig Intelligens eller bare ML er ikke ny. Domænet har udviklet sig gennem flere årtier, siden 80’ernes ekspertsystemer og første neurale net. Uden at vi brugere direkte ved det, er eksempelvis resultaterne på søgemaskinen Google enormt præget af underliggende ML, som skaber sammenhænge mellem ord og data, mellem søgeord og indhold. Hvis man bruger tjenesten Google Photos og søger f.eks. mærke af en bil blandt alle ens fotos, er det Machine Learning, som søger. Nytteværdien er enorm og er nærmest bare ”dukket op”.

Teknologien udvikler sig imidlertid videre med stadig mere raffinerede regnemodeller, stadig flere lag i de neurale net og stadig mere specialiserede beregninger. Den udvikler sig også nedad, så stadig mindre computere kan bruge den, og pludselig er der måske ML i kaffemaskinerne til at genkende dig og tilbyde din yndlingssmag. Check f.eks. TinyML.

Værktøjerne bliver billigere (hent fx Googles Tensorflow gratis), regnekraften større og data flere. Det bliver også lettere at bruge metoderne og dermed kan man lettere komme i gang. Vi står midt i ML-teknologiens populære gennembrud.

2. Machine Learning og IT til sundhed

Patienter på hospitaler bliver naturligvis scannet og røntgenfotograferet som et meget væsentligt værktøj for læger til at stille diagnoser. Scanninger og billeder vurderes af trænede øjne, men det er krævende og der kan måske være situationer, hvor man overser noget eller fejlvurderer det. Machine Learning er hastigt på vej ind i disse funktioner også, måske som systemer, der giver de professionelle råd: Se i tredje kvadrant, der er med 76 pct sandsynlighed et mistænkeligt område. Se overblik over de mange muligheder.

Området er fyldt med nye ideer. Telehealth – at man kan gå til lægen online, at systemer kan vurdere det, du siger og guide til en hurtigere og mere effektiv behandling, eller fastslå at dette opkald til 112 er alvorligt, der er risiko for, at patienten har hjerteproblemer, alene ud fra stemmens lyd. Det er for øvrigt noget, danske Corti er på banen med.

3. Robotter med stærkt øgede evner

En robot var for få år siden en mekanisk automat, som kunne repetere et på forhånd lagt program. Mal bilen. Kør blodprøverne til analyse.

Over nogle generationer er robotter blevet mere universelle og lettere at oplære. Men de er groft sagt stadig programmerede maskiner. Mekanikken er også blevet bedre.

Men hvad der rammer nu, er kombinationen af bedre mekanik og lige netop Machine Learning. Derved bliver robotterne i stand til aktivt at lære meget mere og f.eks. skelne objekter, som dens kameraer ser, langt bedre fra hinanden og opbygge erfaringer med det. ”Jeg kørte ind på en skygge på gulvet. Nu kom jeg helt ud af kurs. Skygger er farlige” – sådan kan en robot måske lære at undvige oliepletter på et fabriksgulv. Her er 58 friske eksempler.

En ret ekstrem udgave af robotter er selvkørende biler. De er nu nået et stykke op på den amerikanske organisation SAEs skala for autonomi, hvor nul er slet ikke selvkørende og fem er fuldt selvkørende i alle situationer. Vi er på vej over niveau tre.

4. Langsomme selvkørende robotter

En væsentlig undertendens omkring robotter er selvkørende robotter, der kører langsomt, med begrænset farlighed og under afgrænsede omstændigheder.

Det er udbringningsrobotter, som til forveksling ligner en rullende vaskebalje og kører med pakker i fodgængerfart på fortove. Det er små lastbiler som The Pod fra svenske Einride. Og det drejer sig om lastbiler, der på motorveje kan køre selv – idet motorveje er en stærkt forsimplet trafiksituation, hvor det er lettere at opnå tilstrækkelig autonomi.

Disse typer vil vi formentlig se betydeligt mere til inden for få år.

Autonome droner er også på vej, men udgør en mere kompleks udfordring for sensorer og software. Ser man på mængden af patentansøgninger og investeringer i området, så er det nærliggende at tro, at vi også vil se betydeligt mere til disse. Wing, et google-ejet forsøg i bl.a. Australien og Finland har netop rundet udbringning nummer 100.000.

5. Blockchain, NFT, bæredygtig blockchain

Blockchain? Hvad er det? Muligvis det største IT-teknologiske gennembrud siden selve internettet. Blockchain er et offentligt register over transaktioner. Meget i samme tankegang som vores gode gamle tingbøger. X har solgt hus til Y for Z kr. Bevidnet og indført i tingbogen og derfor står handlen, altså transaktionen, til troende.

Blockchain-teknologien kan noget af det samme. X overførte beløb Z til Y. Det er den fundamentale økonomiske transaktion og med en teknologi, der kan validere, at transaktionen er sand, kan man bygge økonomiske betalingsmidler, penge, bitcoins for eksempel.

Men blockchain går langt længere end det. Transaktioner kan være håndteringer på en transport, klassikeren er blomster dyrket i Kenya. ”Afsendt, modtaget på havn, toldbehandlet, betalt, lastet på skib” osv. Hver transaktion kan gemmes på en blockchain og dermed forsimple papirarbejdet og gøre det mere transparent.

En særlig anvendelse for blockchain kan være at fastslå ejerskab af et digitalt ”værk”, en tekst, et digt, en lydfil. Hvis man kan fastslå og dokumentere, at man ejer den originale udgave af værket, så kan man også købe og sælge digitale værker. Denne anvendelse kaldes NFT’er og er lige nu i det helt store boom. Prøv selv at google!

Her er 21 aktuelle eksempler.

6. Chipmangel er hot

Med al den digitalisering burde man ikke blive overrasket over, at der opstår mangel på chips. Manglen er imidlertid voldsomt stor og fører for øjeblikket til at bilproducenter må nedskalere produktionen kraftigt. Vi taler halveringer. Priserne er på vej op, og der rumles og rumsteres med investeringer i nye produktioner, som også har et storpolitisk aspekt: Kan USA leve uden at kunne lave chips (nok) selv? Kan Kina? Kan Europa?

Det ser ud til, at chipmanglen bliver ved et godt stykke tid og kan få konsekvenser, der rækker langt ud over den digitale virkelighed. Hvor længe? Resten af 2021 i hvert fald, nogen siger 2022, måske endda længere.

Det var mit bud på hotte teknologier lige nu. Jeg burde også have brugt plads på IT-sikkerhed, og der er endnu flere områder. Og så har vi endda ikke taget hul på ikke-digitale teknologier, såsom biotech og materialeteknologi. Der er givetvis mange gode grunde til at være uenig med mig. Debatten tager vi i Techtopias klub, Techtopia Backstage, som bor i en gruppe på Facebook.

Meld dig ind her og deltag i debatten her.

Technomania 6.-7. oktober 2021

6. og 7. oktober 2021 slår IDA dørene op til årets største teknologievent Technomania, som er en del af hi Tech & Industry Scandinavia. I det 3.500 m2 store oplevelsesunivers i hal F kan du opleve det sidste nye inden for bæredygtig industri og teknologi.

32 Technomania talks
Til Technomania kan du vælge imellem ikke mindre end 32 nytænkende og inspirerende talks inden for bæredygtig industri, fremtidsteknologi, bæredygtig ledelse og startup fordelt over de to dage. 

Hent talerkatalog
Hent program i listevisning

Kom gratis med
For at deltage på hi messen og Technomania skal du hente en billet på hi messens hjemmeside. Brug invitationskoden "Technomania", når du henter din billet og kom gratis med. Hent din billet her