3D print

22.01.2019
3 min læsetid

3D-printet mad: Første skridt er hospitalspatienter

På Teknologisk Institut i Aarhus eksperimenterer de med stjerneformede gulerødder og satser på, at man inden for 4 år kan 3D-printe mad tilpasset de enkelte danske hospitalspatienters allergi og præferencer

af Morten Scriver Andersen

Techoptimister forudser, at vi i fremtiden alle vil have en 3D-printer stående i køkkenet, så vi kan printe enkelte retter under hensyntagen til den laktoseintolerante dreng, hans champignonafskyende søster eller husets vegetarer.

Det scenarie ligger dog et godt stykke ude i fremtiden, mener Mia Fiilsøe Falkeborg, seniorspecialist ved Center for fødevareteknologi ved Teknologisk Institut i Aarhus. Første skridt er de masseproducerende madsteder som hospitaler og plejehjem. Derfor har Teknologisk Institut med blandt andre Aalborg Universitetshospital startet et projekt, der over de næste 4 år skal udvikle 3D-printede fødevareløsninger til hospitalerne.

”Vi vil gerne udvikle noget, hvor det i stedet for at masseproducere måltider er muligt at fremstille hvert måltid tilpasset den enkelte patient. Både i form af, hvad man godt kan lide at spise, hvad man har behov for at spise, hvor meget man har behov for at spise og hvornår,” fortæller Mia Fiilsøe Falkeborg under konferencen Driving 3D i København.

Helt nye former for mad

I dag bruger Mia Fiilsøe Falkeborg og hendes team en helt normal 3D-printer, som er lavet til at printe i plastik. Men de har udskiftet printhovedet, så det er muligt at printe forskellige former i fx grøntsagsmos, som de eksperimenterer med i testfasen.

”Det er så den, vi gerne vil videreudvikle, så man kan få en hel platform ud, som kan lave et helt måltid, og som har flere indgange. En som kan varme, køle, tilberede, opbevare og blande tingene,” siger Mia Fiilsøe Falkeborg.

”I dag får mange blendet mad. Der ville det være en stor fordel, hvis man kunne lave noget mad, som ligner en almindelig anretning, men som var nemmere at synke og nemmere at tygge. Men man kunne også bruge teknologien til at fremstille noget mad, som vi ikke kender i dag. Mad i nye former, nye farver og nye smagsvarianter.”

Kæmper stadig med smagen

Tidligere på året har Mia Fiilsøe Falkeborg i samarbejde med Dupont, det tidligere Danisco, fremstillet stjerneformede gulerødder, som de til stor begejstring testede i en børnehave.

Mia Fiilsøe Falkeborg tror ikke, at den hypede 3D-print teknologi kommer til at overtage madlavningen, som vi kender den, men hun mener, at der er områder, hvor teknologien kan hjælpe mange mennesker. En udfordring ligger dog i en madens primære egenskaber, smagen.

”Lige nu er begrænsningerne kapaciteten, printhastigheden og så også stadig det her med at få det til at smage godt,” siger Mia Fiilsøe Falkeborg.