26.09.2017
4 min læsetid

Nyt innovationsmiljø for 3D-print skal føre Danmark ind i eliten

I 2018 åbner der et nationalt vækst- og innovationsmiljø for 3D-print med 44 millioner kroner i ryggen. Vi skal have Danmark helt op i kategori med Singapore og Silicon Valley, mener AM Labs første direktør.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Mads Kjøller Damkjær er første direktør for AM Lab, der skal sætte Danmark på verdenskortet, når det kommer til 3D-print.

Over det sidste halve år har de barslet med et nyt stort tiltag i det danske 3D-printmiljø. Sværvægtere som SDU, DTU, DI og CBS har mødtes med Danmarks øvrige 3D-printnetværk, og i august blev AM Lab født med en pose penge på 46 millioner kroner fra Industriens Fond, som ud over det økonomiske rygstød har været initiativtager til selve projektideen. AM står for Additive Manufacturing, som i stigende grad bruges synonymt med 3D-print, men egentlig er det en fremstillingsteknologi, der bygger former op i tynde lag.

AM Lab er officielt ikke lanceret endnu. Det bliver det ved indgangen af 2018, men for at samle trådene er der allerede blevet sat en direktør i stolen, Mads Kjøller Damkjær, og han har store planer for Danmarks 3D-printeventyr.

"Det skal være sådan, at når man tænker på 3D-print eller Additive Manufacturing i Singapore eller Silicon Valley, så tænker man også på Danmark og AM Lab, og hvad det er for nogle spændende virksomheder, der er her. Vi vil gerne have Danmark på verdenskortet," siger Mads Kjøller Damkjær, der nu har siddet som administrerende direktør for AM Lab i to måneder.

Siden har han fået tilknyttet en enkelt medarbejder, men det er langt fra lønsedler, de 46 millioner kroner vil blive brændt af på.

"Vi skal ikke være et stort administrativt sekretariat i antal af medarbejdere, vi bliver mellem 5 og 7. Vi skal mere være store i effekt og impact i det danske 3D-printunivers," siger Mads Kjøller Damkjær.

Danmark er langt bagud

Det er ellers ikke de bedste kort på hånden, Mads Kjøller Damkjær har, når det handler om at måle sig med sværvægterne i Verden. Danmark bliver sjældent nævnt uden for landets grænser, når det kommer til 3D-print og indtager en plads i periferien i den årlige Wohlers-rapport.

"Vi er lige nu bagud på 3D-print på mange områder. Det siger jeg på baggrund af den viden, vi har fået fra de forskellige aktører i Danmark, og ud fra den seneste Wohlers-rapport," siger Mads Kjøller Damkjær.

AM Lab har som udgangspunkt fået penge til 4 års levetid. På den tid mener Mads Kjøller Damkjær, at han og resten af 3D-print Danmark kan nå at rykke sig et stykke frem mod verdensscenen og på sigt på linje med Singapore og Silicon Valley.

"Vi er ekstremt ambitiøse," siger han.

Og noget sker der da også rundt omkring i landet. Danfoss åbnede i august et 3D-printcenter på Als, tidligere på måneden blev fundamentet lagt for Europas første 3D-printet hus, The BOD i Nordhavn, og på Teknologisk Institut eksperimenterer de med 3D-printede gulerødder i forsøget på at lave mere individuelt tilrettelagte måltider i fødevareindustrien. Det er sådanne initiativer og mange flere, Mads Kjøller Damkjær skal have samling på med AM Lab.

"Vi ser os selv som bro mellem alle de her forskellige initiativer, for der sker faktisk meget på 3D-printområdet herhjemme, men de er enormt spredte og også meget teknologifokuseret. Vi skal have virksomhederne og aktørerne til i langt højere grad at vidensdele" siger han.

Startups og måneskud

Og hvordan gør man så det? Ifølge Mads Kjøller Damkjær handler det om at ændre et mindset og skubbe til grænserne for, hvad vi kan med 3D-printteknologier.

"Vi vil igangsætte såkaldte Moonshot projekter, hvor vi vil lave nogle helt spektakulære og nye projekter, som viser teknologiens anvendelsesmuligheder. De er ikke kommercielle, men her kommer vi til at teste og bryde grænserne for, hvad 3D-print egentlig kan," forklarer Mads Kjøller Damkjær.

"Vi vil også gerne have øje for, hvad 3D-print betyder for de små og mellemstore virksomheder, og hvordan 3D-print kan fremme deres vækst og på sigt også den bæredygtige fremstilling. Hvordan kan vi se anderledes på de systemer og forretningsmodeller, vi har etableret gennem de sidste mange hundrede år?"

Endelig skal AM-lab være et attraktivt mødested for iværksættere, hvor der både vil være adgang til et dynamisk vidensmiljø og sparring.

”Vi får endda mulighed for at foretage tidlige investeringer i lovende startups, men vi kan faktisk ikke se så mange af dem herhjemme endnu. Så i virkeligheden er det her også et opråb til alle 3D startups. Om det så er hardware, software eller noget helt tredje, så kom til os.

Han fortæller også at, han er i fuld færd med at sammensætte et internationalt advisory board, der rækker ind i blandt andet Silicon Valley og Singapore.

"Hvis vi skal få små og mellemstore virksomheder til at bruge 3D-print rigtig meget, så bliver vi nødt til ikke kun at kigge ind men også udad. Det hænger sammen. Men vores fokus er selvfølgelig på de danske virksomheder."

3D-print oversigt

Har du brug for mere information om 3D-print og læse flere spændende artikler? 

Læs mere om 3D-print her

Tilmeld dig Technorama

I Technorama får du et overblik over de vigtigste historier fra teknologiens verden, hvad end det handler om etiske dilemmaer, nye teknologiske landvindinger eller spæde opfindelser.
  • Aktuelle artikler
  • Det bedste vi har set
  • Ugens nyhedsoverflyvning
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs det seneste nyhedsbrev

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder