14.03.2017
2 min læsetid

Blockchain kan gøre det umuligt at lave hæleri

Kan blockchain-teknologien blive en game changer i forhold til hæleri? Ja, mener en af Danmarks førende it-advokater og blockchain-kendere.

Rene Pedersen

af Rene Pedersen

Der er estimeret, at omkring 250.000 danskere køber hælervarer årligt. De fleste uden at vide det. For hvordan kan du vide med sikkerhed, at den Verner Panton Globe, du lige har købt, ikke er stjålet, når nu prisen virker fair, og du ikke har mulighed for at slå den op i et centralt register?

Ifølge Martin von Haller Grønbæk, der er advokat og partner i det internationale advokatfirma Bird & Bird samt en af Danmarks førende it-advokater, kan blockchain-teknologien blive et fremtidigt våben i kampen mod salg af hælervarer eller dobbeltsalg af immaterielle rettigheder.

“Der er mulighed for at registrere aktiver, som det simpelthen har været for dyrt at registrere tidligere,” siger han og nævner eksempler som bilbogen og tinglysningsbogen som eksempler på løsninger, som allerede findes. Fælles for de to løsninger er, at det er højpris-aktiver, men med en blockhain-løsning, vil det også blive mere tilgængeligt for lavpris-aktiver, mener Martin von Haller Grønbæk.

For grunden til at vi ikke allerede har tilsvarende løsninger, når det kommer til salg af dit tv, din cykel eller dine koncertbilletter er primært, at det er dyrt at etablere en centraliseret database, hvor det kan fungere. Men blockchain rummer potentiale til at gøre det langt billigere, og i så fald vil det kunne medføre lidt af en revolution for køb og salg af varer.

“Noget af det mest fascinerende ved det her er, at vi på et tidspunkt vil komme til at se, at man kan registrere aktiver - fysiske eller immaterielle - i et omfang, man ikke kunne før. Og hvad betyder det,” spørger Martin von Haller Grønbæk og svarer selv:

“Det betyder, at for alle de ting, hvor det er umuligt for dig og mig at være sikker på, når jeg sælger et køleskab, om det så er stjålet? Lige pludselig bliver det umuligt at lave hæleri, for man kan backtracke. Og man kan lægge en form for forpligtelse i blockchain”.

Lidt af en game changer. Og ifølge Martin von Haller Grønbæk vil det ikke kun være fysiske aktiver, som designerstole, smykker og ure, der vil kunne fødes med en registreringer, som er meget svær at forfalske. Han peger på, at det også vil kunne være immaterielle aktiver.

“Hvis du vil sende en ny artikel eller har indspillet noget musik, vil du også med denne teknologi kunne registrere den “originale kopi” i en blockchain-baseret database, således at man i fremtiden kan se, om den kopi du har eller giver videre til andre er den originale eller en ulovlig kopi. Så der altså bliver mulighed for på en anden måde at registrere sin retmæssige ret til et immaterielt aktiv”.

“Det vil revolutionere ekstremt meget. Man vil typisk se en masse folk, der vil sige, jamen der skal være plads til at snyde lidt, og hvad med alle de fattige, de har jo lov til at snyde de rige. Men hvis du tror på en retsstat og et retssamfund, og du tror på, at det er godt, at nedbringe transaktionsomkostningerne, fordi du bedre kan udveksle varer. Så er det bare et spørgsmål om, at vi skal finde nogle regler, der gør, at sådan noget ikke bliver misbrugt. Men det er en meget spændende udvikling, der kan komme til at ske,” siger han.

Se hele webinaret, hvor Martin von Haller Grønbæk gennemgår de mange muligheder blockchain giver.

Blockchain

Vores tema, Blockchain, har meget mere at tilbyde. Klik nedenfor og gå på opdagelse i temaet:

Læs mere om Blockchain her

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder