15.03.2016
5 min læsetid

Blockchain: Sådan fungerer teknologien bag Bitcoin

Blockchain-teknologi er grundstenen i kryptovalutaen Bitcoin, men det er svært at forstå, hvad teknologien præcis består i. Vi gør et forsøg.

Magnus Boye

af Magnus Boye

Enhver beskrivelse af blockchainteknologien starter altid simpelt nok:

i Bitcoin-sammenhænge er en blockchain en liste over samtlige transaktioner med Bitcoins. Hvis transaktionerne er indholdet i en bog, er hver block en side i en bog, der ligger på tusinder af computere og kontinuerlig skrives af Bitcoin-brugere verden over.

Hvis vi skal dybere ned i blockchainens opbygning forsvinder simpliciteten hastigt. IDA Universe vil her guide gennem teknologien, som af Bitcoin-udvikler Jeff Garzik beskrives som den største tekniske udvikling siden internettet.

Digitale valuta er nemlig blot en af mange anvendelsesmuligheder for Bitcoins decentraliserede teknologi.

- Bitcoin er et lag i et løg. Pil et lag væk, og et nyt, fantastisk lag venter på at blive opdaget nedenunder, siger Jeff Garzik i et interview med The Telegraph.

Hvad skal Bitcoins med en blockchain?

Udfordringen med enhver digital vare ligger i, at den som oftest kan kopieres i uendelighed og på den måde aldrig udveksles som et hus, et æble eller en kuffert med pengesedler kan i den virkelige verden.

I det her tilfælde anbefaler blockchain-blogger Anthony Lewis at opfatte bitcoins som en elektronisk vare og blockchainen som den teknologi, der sørger for, at jeg ikke bruger en Bitcoin i en butik og samtidig gemmer en kopi i min virtuelle pung.

Fordi blockchainen holder styr på alle bekræftede transaktioner - hvor alle Bitcoin bevæger sig hen - kan jeg ikke handle med den samme vare flere gange - uden det ville stride med registeret. Det er derfor også gennem dette register, at en Bitcoin-wallet ved, hvor mange kryptopenge, der er at bruge.

Blockchain-filen (Ja, en blockchain er stadig en fil) er gemt på mange forskellige computere og servere overalt i verden. Der er altså ingen tredjepart, der har eneret på at bogføre Bitcoin-transaktioner - og potentielt snyde med antallet.

Hvordan skabes blockchain?

Hvis du vil have adgang til Bitcoin-blockchainen, ligger den fri til download som en del af Bitcoin-softwaren. Der er som sådan ikke teoretisk noget i vejen for at skrive i registret, at du nu ejer 700 Bitcoins. Men da alle andre versioner af blockchainen viser noget andet vil den form for snyd ikke være særlig effektiv.

Alle transaktioner valideres kryptografisk. I første omgang betyder det, at overførsler fra en given Bitcoin-wallet for eksempel signeres af en privat krypteringsnøgle, som er tilknyttet netop den wallet. Det sikrer, at transaktionen ikke efterfølgende kan manipuleres med.

Før transaktionen er bekræftet, skal den indskrives i blockchainen. Det sker kontinuerligt gennem en proces som Bitcoin-samfundet kalder ‘mining’, der er en af de mere elegante designelementer i systemet bag den elektroniske valuta.

Tanken er, at alle transaktioner indskrives på såkaldte blocks, som oprettes omkring hvert 10. minut. Hver ‘blok’ skal kryptografisk passe til ‘kæden’ og indeholder et fingeraftryk fra den nyeste blok, som er en hash-værdi af transaktionerne i den foregående blok. Systemet betyder, at blokke i kæden ikke kan ændres uden at genskabe samtlige efterfølgende blokke - noget som vil kræve afsindige mængder computerkraft.   

Hvem laver nye ‘blocks’?

Selve den kryptografiske proces, der bekræfter transaktioner og indskriver dem i blocks kræver også computerkraft. Af samme grund er den decentrale valuta også afhængig af at kunne tilbyde et økonomisk incitament for Bitcoin-brugere.

Belønningen - som er aftalt i Bitcoin-communitiet - ligger lige nu på 25 Bitcoins for en blok - et beløb der er sat til at blive halveret til sommer. Dertil kommer at Bitcoins-miners må tage et slags transaktionsgebyr.

Selv om det umiddelbart lyder som måde, at tjene penge på computeren, så understreger organisationen bag valutaen, at det ikke er en hurtig vej til velstand. 

‘Mining er et specialiseret og konkurrencepræget marked, hvor belønningen deles op alt efter, hvor meget regnekraft, der er tilføjet,’ oplyser Bitcoin.org.

Blockchain

Vores tema, Blockchain, har meget mere at tilbyde. Klik nedenfor og gå på opdagelse i temaet:

Læs mere om Blockchain her

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder