05.12.2018
5 min læsetid

Dansk firma med stabil kryptovaluta på tværs af landegrænser

Danske Aryze arbejder på en stabil kryptovaluta, der kan bruges som betalingsmiddel af almindelige mennesker i almindelige butikker. E-kronen, som den ikke kommer til at hedde, skal undgå de voldsomme værdiudsving, som Bitcoin lider under

Anne-Cathrine Jensen

af Anne-Cathrine Jensen

Kursen på Bitcoin er faldet fra topniveauet på omkring 20.000 dollar stykket til 4000 dollar stykket i dag. Det er dog stadig langt over niveauet for fem-seks år siden, hvor hver Bitcoin kostede et par hundrede dollar. Men med så store udsving er verdens måske mest omtalte kryptovaluta ikke egnet til at handle dagligvarer for. Den er en investering, som skal stå for sig selv.

Nu arbejder den danske Startup Aryze på en ny type digital valuta, som ikke skal svinge i værdi men i stedet skal fungere fuldstændig som en pengeseddel i lommen - bare digitalt.

"Vi ønsker at lave digitale kontanter, sådan at når du har 100 e-kroner, så er de nøjagtigt det samme værd som 100 fysiske kroner, som du kan give videre til en anden person uden gebyr og som garanteret stadig er 100 kroner værd igen i morgen og i næste uge, forklarer CEO i Aryze, Jack Nikogosian.

Fri for store udsving

"Bitcoin og andre volatile valutatyper kan ikke bruges til at handle med, fordi deres værdi kan variere rigtig meget på kort tid. Det vil vil omgå ved at placere pengene der, hvor de skabes dvs. centralbankerne selv. Så hvis du indbetaler 100 dollar i vores e-penge-system, så placerer vi 75-80 procent af den likviditet i centralbanken i USA i eksempelvis short term government bills, der er obligationer. Så dine 100 danske e-kroner placeres primært i obligationer, der er mindre påvirkelige over for udsving i aktiekurser og økonomier," forklarer Jack Nikogosian.

Planen er at placere valutaen i centralbanker, indtil Aryze selv når den størrelse, hvor det giver mening at få en banklicens. Men ønsket er ikke at være en bank, og Jack Nikogosian ønsker ikke at operere som en bank. I stedet arbejder han for at lave digitale kontanter, hvor du ejer 100% af de underliggende obligationer. Ved at placere værdierne i de enkelte landes centralbanker, kan brugerne flytte den stabile kryptovaluta rundt på samme måde som med traditionel kryptovaluta rundt - men med den fordel at beløbet er stabilt.

"Vi kan godt lide at sige, at vi gør dumme penge kloge. Med det mener vi, at vi gør analoge penge digitale og programmerbare så de kan flyttes rundt uden transaktionsgebyrer, og så virksomheder kan bygge ovenpå og skabe deres egne løsninger, forklarer han.

Dansk rejsekort og Oyster Card London i MAMA

Naturligvis skal der være en app til fremtidens stabile kryptovaluta. Men den skal være modul-baseret, så virksomheder selv kan skabe og implementere løsninger, hvor du kan betale den vej igennem. Ligesom du installerer apps på din smartphone, skal du kunne hente modul ned til moder-appen, hvorfra betalinger udspringer. Løsningen har måske ikke så overraskende fået navnet MAMA.

"Så når du lander i Københavns Lufthavn som udlænding skal du bare aktivere rejsekortsmodulet i MAMA i stedet for at vente to uger på at få et rejsekort eller købe en billet til overpris. Tager du videre til London, kan du gøre det samme med Oyster-kortet der," forklarer Jack Nikogosian.

Og selv om du lander fra Sydafrika og dine e-penge er målt i Rand, bliver det ikke noget problem at betale i danske kroner. En e-krone er en krone værd. En e-euro er en euro. Men hvis du vil overføre et beløb til udlandet, kan betalingen sagtens forsvinde i kroner fra din app og dukke op i euro eller rand hos modtageren.
"Planen er at starte med fem slags valutaer, hvor Aryze vil sikre backup til valutaen i det enkelte lands centralbank.

"Centralbanker kan ikke gå konkurs på egen valuta, idet de altid kan trykke egen mønt, så det er bedst at gøre det der. Vi skal derfor have korrespondentbanker i de enkelte valutaer til at starte med," lyder det.

Hvorfor laver centralbarnkerne så ikke bare selv kryptovaluta?

"Nationalbanken har kigget meget på det her - det gør de fleste, men de fleste (med undtagelse af den svenske nationalbank) er kommet frem til, at det kan de ikke styre og gøre selv, fortæller Jack Nikogosian.

I bund og grund, fungerer nationalbanker sådan, at hvis du har penge stående hos dem, så findes de 1:1. Penge kan ikke forsvinde i Nationalbanken, som de kan i banker, der går konkurs. Her kender vi talrige eksempler på virksomheder, der mister deres indestående og privatpersoner, som også kun er forsikret til at få nogle af deres indbetalte penge igen, hvis banken "krakker".

"Derfor ville alle virksomheder jo rykke deres penge over i digitalt udstedt valuta - e-penge - hvis de kommer fra deres centralbank, fordi det giver en meget bedre kreditrisiko, end nogen bank kan tilbyde. Nationalbanken har konkluderet, at det vil kannibalisere den eksisterende bank-infrastruktur, hvis de gjorde det, siger Jack Nikogosian.

Men det er ikke den eneste årsag. Jack Nikogosian fortæller, at penge i dag stadig er en meget analog proces. Når man flytter penge rundt, går det via talrige mellemmænd. Selv med MobilePay skal både din og modtagers bank, Danske Bank og Nets ind over transaktionen. Mange ting er effektiviseret med internettet - vi kan ringe med apps til den anden side af jorden, men pengeoverførsler foregår stadig på den gamle måde. Alt går igennem mellemænd - banker og butikker.

"Nationalbanken er på mange måde stadig en analog institution. De er ikke en teknologivirksomhed og er ikke i færd med at ændre sig til at lave en teknologisk platform i den størrelse, som det vil kræve, hvis millioner af brugere samles under et tag. Derfor skal denne slags valuta i vores optik komme fra bunden og op med open source-løsninger," understreger Jack Nikogosian.

Din data. Kun din

Mens det giver rigtig god mening at skabe betalingsmuligheder på tværs af landegrænser og lette transaktionerne mellem lande, så småbeløb ikke ædes af gebyrer og er dagevis om at komme frem, vil der måske stadig være nogen, som er kritiske overfor tanken om ren digital valuta - for hvem får så at vide, hvad vi bruger penge på?

Ingen, lover Jack Nikogosian.

"Idéen med de digitale kontanter er, at det skal være kun dine egne - de skal være lige så usynlige for mig, som hvis du havde en pengeseddel liggende i din tegnebog lige nu," fortæller han.

Aryze vil anvende Blockchain for at forhindre, at virksomheder kan få indsigt i din økonomi. Faktisk mener Jack Nikogosian, at det vil være en klar forbedring i forhold til i dag.

"Se lige på underleverandørerne, til de betalingsløsninger du bruger i dag? Tror du, at det er helt anonymt, når du betaler med dit kontaktløse dankort nede i dagligvarebutikken?,” spørger han - og svarer selv:

"I dag er det så slemt, som det kan være - alt er deres. Intet af dataen er min, og mellemmændene kan sælge den, som de har lyst til." 

Den tankegang kommer Aryze til at gøre op med lover han, og den mere moralske omgang med vores penge håber Aryze at kunne brede ud til resten af verden sammen med løsningen. For selv om det er slemt nok i Danmark, er det for intet at regne imod mange andre lande, hvor man ikke engang interesserer sig for sine rettigheder som forbruger.

Blockchain

Vores tema, Blockchain, har meget mere at tilbyde. Klik nedenfor og gå på opdagelse i temaet:

Læs mere om Blockchain her

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder