17.01.2018
5 min læsetid

Her er 5 kryptovalutaer, du skal holde øje med

I kryptvaluternes land er bitcon godt nok kongen, men vil det nu også forblive sådan? Vi har samlet 5 andre digitale møntfødder, der rykker lige nu.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

2017 blev året, hvor bitcoins kom på folks læber og steg fra omkring 800 dollars til svimlende 20.000 dollars, da den toppede i december. Det kan være en boble eller ej, men må om ikke andet tages som et udtryk for, at der er mange, der har fået øjnene op for kryptovalutaen.

I slipstrømmen på bitcoins succes er der mange kryptovalutaer, der har nydt øget opmærksomhed. Måske fordi spekulanter og investorer er begyndt at spørge sig selv: Er bitcoin nu også den bedste kryptovaluta på markedet.

Blockchainteknologien, som blev lanceret med bitcoin, har fået ry for at være den sikreste teknologi på markedet og er blevet lovprist for dens evne til at spore transaktioner. Omvendt er bitcoin blevet kritiseret for at blive brugt til lyssky forretninger, at bruge alt for meget energi til drift, mens transaktionerne er tidtagende. Valutaens ekstreme volatilitet begrænser den desuden ifølge kritikere i forhold til at blive fremtidens betalingsmiddel.

Vi har samlet 5 kryptovalutaer, der på hver deres måde prøver at tage kampen op mod bitcoin. Flere har det tilfældes, at de er procentuelt steget mere i værdi end bitcoins i løbet af 2017.

Ether (Ethereum)

Det er ofte ethereum, talen falder på, når bitcoins største konkurrent skal udnævnes. Ethereum er egentlig navnet på den ambitiøse blockchain-baserede platform, som den unge russiske hacker Vitalik Buterin og en række andre har designet.

Teknologien bygger i høj grad på lærdommen fra bitcoin, men adskiller sig ved at være bygget med særligt henblik på at kunne understøtte smarte kontrakter udover penge.

Her kan alle betale med møntenheden ether for at ændre i blockchainen. Ligesom bitcoin er ethereum et distribueret netværk, der vedligeholdes af tusindvis af individuelle computere. Det er de såkaldte miners, alle ændringerne skal igennem, hvilket sløver transaktionsprocesserne og gør dem dyrere. Der er dog forlydender, om at en snarlig opdatering af ethereum vil ændre konstruktionen, så miners bliver overflødige.

Pris: 960 dollars
Markedsværdi: 93 milliarder dollars
Udvikling i værdi 2017: 9.162 procent

Ripple

Ripples officielle men mindre mundrette navn er XRP og har i den seneste tid været omgærdet af en del mystik. Mest fordi den ifølge Coinmarketcap var steget mest i værdi i løbet af 2017 med imponerende 36.018 procent, men også fordi den forholdsvis ukendte bagmand Chris Larsen pludselig hørte til blandt verdens rigeste på baggrund af ripples kurshop. I hvert fald i teorien. For kursen var primært pumpet i vejret af de koreanske børser, og Chris Larsen kan næppe sælge sin andel uden et enormt prisdyk.

Ripple er ellers ikke en kryptovaluta i klassisk forstand, da den arbejder tæt sammen med store banker. Ved hjælp af ripple-teknologien kan bankerne hurtigere og gunstigere sende penge frem og tilbage, idet den fungerer som en mellemstation, når der fx skal veksles fra dollars til euro eller omvendt.

Ripple er dermed ikke et udtryk for et opgør med det gængse finanssystem med bankerne i front, men nærmere et supplement. Den er udviklet af OpenCoin, som Chris Larsen er administrerende direktør for. 100 milliarder ripple blev fra start sat i omløb, hvoraf 60 milliarder stadig befinder sig hos Ripple Labs.

Pris: 1,1 dollars
Markedsværdi: 44 milliarder dollars
Udvikling i værdi 2017: 36.018 procent

DAI

De fleste kryptovalutaer bliver kritiseret for at være for svingende i værdi til for alvor at kunne gøre sig som betalingsmiddel for helt almindelige mennesker. DAI bygger på ethereum og er en såkaldt stablecoin, fordi den volatilitet, vi kender fra Bitcoin, ether og alle de andre, er forsøgt fjernet ved at binde den op på dollaren.

DAI blev lanceret i starten af 2018 af virksomheden MakerDAO, som danske Rune Christensen er stifter af. Kryptovalutaen har allerede bevist, at den holder sig meget tæt til dollaren trods store svingninger i markedet. Det skyldes, at en anden valuta, MKR, fungerer som sikkerhed. Det er investorerne i den, der tager al risikoen, mens DAI i skrivende stund står i 0,97 dollars.

Rune Christensen har desuden til startupmediet Bootstrapping forklaret, at planen er at flytte hovedkontoret til Danmark og betale skat her i fremtiden. Et af målene med den stabile kryptovaluta er også at hjælpe udviklingslande med at udbetale borgerløn.

Pris: 0,97 dollars
Markedsværdi: 9 millioner dollars
Har siden lanceringen 27. december med enkelte korte udsving holdt sig til en værdi af 1 dollar.

IOTA

I slutningen af november annoncerede den tyske non-profit organisation, IOTA Foundation, at man havde indgået samarbejde med en række store teknologivirksomheder som Microsoft, Samsung og Fujitso. Samarbejdet handler om en ny datamarkedsplads, hvor interessenter motiveres til at dele deres data mod IOTA-mønter.

Siden har IOTA fået meget opmærksomhed, men også af den negative slags. I august meddelte forskere fra MIT og Boston University, at de havde opdaget en alvorlig sikkerhedsbrist, som ifølge stifter Davis Sønsterbø er blevet rettet op på.

IOTA er udviklet til at understøtte den store teknologiske trend Internet of Things, som er et udtryk for, når hverdagens enheder kobles på internettet. I stedet for blockchain bruger IOTA en såkaldt Tangle. Og i stedet for at centralisere verificeringsprocesen på miners, bedes en bruger, der netop har udstedt en transaktion, om at validere to andre tilfældigt udvalgte transaktioner.

Pris: 2,5 dollars
Markedsværdi: 7 milliarder dollars
Udvikling i værdi 2017: 564 procent siden 13. juni

Litecoin

Med en lancering på markedet tilbage i 2011 er litecoin både blandt de ældste og mest populære kryptovalutaer. Litecoin er som navnet antyder en light-udgave af bitcoin og er da også blevet kaldt sølvet til bitcoins guld. Den er bygget af den tidligere Google software ingeniør Charlie Lee, der udviklede litecoin som et sideprojekt og siden dedikerede sig fuldt ud til den.

Charlie Lee har kopieret det meste af teknologien bag bitcoin med små modifikationer, der blandt andet gør transaktionerne hurtigere og billigere. Den kan efter sigende processere en block i en blockchain - altså udføre en transaktion - på 2,5 minutter. Derfor er den modsat bitcoin designet til mikrobetalinger og købmænd.

Pris: 176 dollars
Markedsværdi: 10 milliarder dollars
Udvikling i værdi 2017: 564 procent

Pris og markedsværdi for de enkelte kryptovalutaer er aflæst på coinmarketcap.com 17. januar 2018.

Blockchain

Vores tema, Blockchain, har meget mere at tilbyde. Klik nedenfor og gå på opdagelse i temaet:

Læs mere om Blockchain her

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder