Råd fra eksperten: Sådan planlægger du din karriere

Det er en god idé at stoppe op, få snuden ud af plovfuren og overveje med dig selv, hvad et godt job er

Morten Esmann er karriererådgiver hos Ingeniørforeningen IDA.

Er du glad for dit arbejde? Så er det nu, du skal tænke på, hvordan du skal komme videre. Det er nemlig nu, du har overskud til at træffe de rigtige valg. Det er godt af og til at afprøve din markedsværdi. For du kan ikke planlægge din karriere til punkt og prikke, da meget stadig handler om timing og tilfældigheder.

En god metode kan være, at du hvert andet år stopper op, får snuden ud af plovfuren og kigger ind i det, du befinder dig i, så du er i stand til at gribe chancerne, når de opstår.

 1. Læs mere

  Om IDA Upgrade

Fanget i hamsterhjulet

Når du laver den analyse, skal du finde ud af, hvad du er god til og hvad, der giver dig energi arbejdsmæssigt, for det er i det spænd, det gode job ligger.

Det kan være en god ide at lave to lister over dine arbejdsopgaver: Dem du er god til – og dem, du ikke er så god til. Derefter skal du gøre dig nogle tanker om, hvorvidt opgaverne på de to lister motiverer dig. 

Det er nemlig gammeldags at sige, at det du er dygtig til, er den eneste retning du kan gå. For det kan også føles som at være i et hamsterhjul at være typecastet af både sig selv og ens leder, for det kan blive kedeligt og rutinepræget.

Efterfølgende kan du lave en sortering af opgaverne i fire kategorier: Der er dem, du hverken kan finde ud af eller gider at løse. Der er opgaver, du er dygtig til, men som er kedelige. Så er der opgaver, som du både er dygtig til og finder spændende. Og sidst men ikke mindst er der opgaver, som du på nuværende tidspunkt har svært ved, men som er udfordrende og spændende. 

Med listen får du identificeret, hvordan et godt job ser ud fra din synsvinkel. Og så kan du handle på det. Enten kan du bruge MUS-samtalen på at bevæge dig derhen på din nuværende arbejdsplads – eller begynde at lede efter den arbejdsplads og det job, der matcher dine ønsker.

Alice i Eventyrland og broen i Honduras

Når Alice i Eventyrland spørger filurkatten, hvilken vej hun skal gå, er svaret, at det kommer an på, hvor hun vil hen. 

Bevar din markedsværdi

Husk at holde dine kompetencer ved lige. Når du efteruddanner dig, øger du din markedsværdi på arbejdsmarkedet - både for dig selv, for kollegerne og for virksomheden.

Se IDAs kurser

Det betyder ikke noget for Alice, hvis bare hun kommer et sted hen. Du kommer også et sted hen i din karriere, selvom du ikke arbejder bevidst med din karriere. Det vil så bare være andre, der kommer til at træffe de vigtige beslutninger på dine vegne.

Morten Esmann,
Karriererådgiver, IDA

Et sted i Honduras står en solid bro, der lever op til alle ingeniørkunstens regler, men under El Nino-stormen flyttede floden sig – og nu står der en bro udover et tørret flodleje. På samme måde som man ikke kan sætte en finger på broen, så kan du også risikere, at du ikke længere opfylder dit formål.

Du kan også føle, at du har dine solide bropiller i dine kompetencer, men kan altså risikere, at dine kompetencer ikke er de solide bropiller i morgen. Så kan du prøve at flytte broen – eller at flytte dig over i en anden virksomhed, hvor du kan lave dine nuværende opgaver – eller udvikle dine kompetencer til den nye virkelighed.

Kom opad, videre, fri eller i sikkerhed

Selvom du er glad for dit arbejde, er det godt at tænke over, hvordan jobbet ser ud om to år. Mange tænker, at en klassisk karriere handler om at avancere opad, få mere ansvar og måske få en lederstilling. Men sådan behøver det ikke at være.

Man kan også bevæge sig horisontalt og komme videre ved at få faglige udfordringer og spændende opgaver. Andre planlægger karriere for at komme fri og opnå mere autonomi og selvstændighed, mens andre igen tænker på at komme i sikkerhed. I sikkerhed for fyringsrunder eller en fastansættelse frem for mere ustabile ansættelsesformer.

Karrieren i balance

Endelig er der dem, der ønsker at udvikle deres karriere for at finde en balance, hvor arbejde, familie og fritid kan dyrkes side om side.

Det er jo en kæmpeudfordring, at lige der, hvor mange tænker karriere for første gang, også er der, hvor der stiftes familie og købes villa i forstaden. Hvor unge forældre helst vil være hjemme hos deres børn, men også ved, at det er dårligt for karrieren.

Mange oplever at blive presset af alle mulige: sig selv, arbejdsgiverne, kolleger, partneren, børnene, dagsinstitutionerne og vennerne.

Her kan det være, at man skal søge et job, som kan kombineres med alt det andet, man gerne vil i livet. For andre handler balance om, at jobbet skal give mening og værdi – de vælger ikke job efter, hvad de er uddannet til, eller hvad det giver i løn, men efter at de kan være stolt af deres arbejdsplads.

Fire trin, der udvikler din karriere

 1. Liste over opgaver
  Lav en liste over de opgaver, du løser og eller har løst i dit nuværende job. Kig på oversigten og del den op i to: De opgaver, du gerne vil have flere af og de opgaver, du helst vil bruge mindre tid på. Den første del vil typisk være domineret af de opgaver, du er god til og som giver dig energi. Det er de arbejdsopgaver, der driver dig, og det er sandsynligvis de opgaver, der skal føre dig videre i karrieren.

 2. Udvid listen med nye kompetencer
  Udvid så listen med opgaver, du ikke har særlig erfaring med, men som ligger højt på listen over noget, du gerne vil prøve kræfter med. Det er typisk opgaver, der giver dig nye kompetencer.

 3. Fastlæg en strategi
  Nu har du tegnet et billede af, hvordan dit næste job kan se ud. Du skal nu fastlægge en strategi for, hvordan du skaber de forandringer, du gerne vil have: Hvilke stillingstyper passer til dine ønsker? Hvad skal du konkret gøre for at få flere opgaver, der udvikler dig og giver dig energi? Hvordan reducerer du antallet af rugbrødsopgaver? Skal du skifte job eller kan du komme videre, hvor du er? Hvem kan hjælpe dig med at nå dine mål?

 4. Lav en konkret handlingsplan
  Lav til sidst en konkret handlingsplan, hvor du noterer, hvad du skal gøre i morgen, i næste måned og til næste år. Gør planen detaljeret. Det kan sagtens være de små skridt, der giver den største udvikling.
 1. Log på Mit IDA for at få en hjælpende hånd til dit CV

  CV-assistenten

 2. Karrieresamtale

  Book en karrieresamtale

Tilmeld dig Det Gode Arbejdsliv

Få artikler og gode råd til, hvordan du skaber et bedre arbejdsliv. Nyhedsbrevet er for dig, der arbejder som højtuddannet vidensarbejder.
 • Arbejdsvilkår
 • Gode råd
 • Trivsel
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs seneste nyhedsbreve her

Læs mere

Råd og karriere

Gode råd til din karriere og arbejdsliv

Vi har samlet alle vores gode råd, artikler samt regler om alt fra ferie til ansættelseskontrakt ét sted. På den måde kan du hurtigt og nemt betjene dig selv og finde svar på det, du leder efter.

Søg råd