Highlights 2018

Exploring Bioscience havde sin debut i 2018, hvor vi den 15. november satte fokus på stamceller, tarmbakterier, DNA, genetik og fremtidens medicin. Herunder kan du se optagelser fra nogle af de oplæg, der blev holdt på konferencen.

Kan vores forfædres DNA medvirke til at helbrede sygdomme?

Oplægsholder: Eske Willerslev, DNA-forsker, professor og Director for Københavns Universitets Centre of Excellence GeoGenetics

I følge Eske Willerslev er der store muligheder inden for udforskningen af sygdommenes evolution. Hvis vi forstår, hvordan og hvornår – og ikke mindst hvorfor – de er opstået, kan vi måske endda opnå forståelse af, hvordan vi kan helbrede dem.

Kan tarmbakterier revolutionere medicinsk behandling?

Oplægsholder: Henrik Munch Roager, Forsker

Moderne teknologi har gjort det muligt at studere dine milliarder af tarmbakterier. Tarmbakterierne er blevet forbundet med alt fra fedme, diabetes, hjertekarsygdomme, tyktarmskræft til Parkinson og psykiske lidelser.

Moderne teknologi har gjort det muligt at studere dine milliarder af tarmbakterier, som er usynlige, men alligevel samlet set vejer 1.5 kg.

Tarmbakterierne er blevet forbundet med alt fra fedme, diabetes, hjertekarsygdomme, tyktarmskræft til Parkinson og psykiske lidelser.

Disse opsigtsvækkende opdagelser har givet forskerne håb om, at viden om dine tarmbakterier en dag vil kunne forbedre dit helbred og måske sågar redde dit liv. Men hvor er vi i dag og vil tarmbakterier revolutionere medicinsk behandling?

Hvordan STING gearer kroppens immunforsvar til at bekæmpe kræft

Oplægsholder: Martin Roelsgaard Jakobsen, Lektor

Indenfor kræftbehandling er immunterapi et nyt lyspunkt. Mange patienter lever længere og i nogle tilfælde forsvinder kræften helt. Fælles for immunterapi behandlingen er, at vi udnytter dele af det adaptive immunsystem til at bekæmpe kræftcellerne. Men faktisk har vores krop også en andet og meget mere potent forsvar, nemlig det medfødte immunforsvar.

Små løsninger til store problemer

Oplægsholder: Line Hagner Nielsen

Mikrocontainerne er fremstillet i polymer, og kan beskytte medicinen gennem mund, spiserør og mave og helt frem til tarmen, hvor medicinen skal optages af kroppen. Mikrocontainerne har vist sig at øge absorptionen af små-molekylære lægemiddelstoffer, når de testes i rotter, og de nyeste resultaterne med en oral vaccine er lovende.

Kemiske nanodroner på jagt efter at dræbe kræftceller

Oplægsholder: Thomas Lars Andresen, Professor

Forestil dig en kemisk drone, der svæver ind i din krop. Den er på en klar mission. Den skal finde frem til kræftceller og immunceller for at ramme præcist med den medicin, der skal være med til at bekæmpe kræften.

Hør Thomas Lars Andresen, som sidste år vandt den prestigefyldte EliteForsk-pris for sin forskning i immunterapi i forbindelse med kræftbehandling.

Proteinmodeller som værktøj til at forstå genetiske sygdomme

Oplægsholder: Frederik Steensgaard Gade, vinder af Unge Forskere 2018

Menneskets genetiske kode giver sig udtryk i de proteiner, som kroppen danner. Ved at se, hvordan disse interagerer på molekyleplan, kan man ekstrahere flere interessante informationer.

I Unge Forskere-projektet blev der undersøgt, hvorledes en almindelig genetisk sygdom kan forårsage specifikke ændringer, som fører til sygdom hos enkeltpersoner. Ved at kortlægge ændringerne kan man udvælge præcisionsmedicin, der passer til grupper af patienter, samtidig med at man får en øget forståelse af sygdommens mekanisme.

Stamceller til behandling af neurodegenerative sygdomme

Oplægsholder: Agnete Kirkeby

Hør Agnete Kirkeby fortælle om, hvordan vi ved hjælp af stamceller kan producere nye nerveceller i laboratoriet, som kan transplanteres ind i hjernen på patienter. Hun vil fortælle om, hvorfor nogle sygdomme er mere egnede til stamcellebehandling end andre, og give jer et indblik i fremskridtene med at udvikle en stamcellebehandling til Parkinsons sygdom.

How Bioscience and DNA targeted medicine development is changing

Oplægsholder: Bjørg Hunter, Device Engineering Manager

2“Science x Technology x culture = Next generation of medicines for patients” is GSKs new approach to R&D as introduced by the newly appointed Chief Scientific Officer and President of R&D, Hal Barron. Hal has joined GSK from the google backed biotech company Calico. The new strategy has a strong focus on growing an understanding of the role the immune system plays in human disease as well as leveraging the increasingly large amount of human genetic and gnomic information to identify novel targets and powerful medicines. As part of this GSK has teamed up with “23 and me” to leverage genetic insight for the development of these new novel medicines.

Læs mere

Fagligt netværk

IDA Bioscience

Hos IDA Bioscience får du mulighed for at deltage i gå-hjem-møder og konferencer, som berører biologi, bioteknologi og naturvidenskab.

Bliv en del af IDA Bioscience