25.04.2017
5 min læsetid

Du kender IoT - men hvad er Industrial Internet of Things?

Begrebet Internet of Things eller bare IoT er blevet allemandseje de sidste år, mens der er talt væsentlig mindre om den nære slægtning, Industrial Internet of Things. Vi har set nærmere på, hvad der ligger i den industrielle udgave af IoT.

Rene Pedersen

af Rene Pedersen

Er du interesseret i it og teknologi, er du helt sikkert stødt på begrebet Internet of Things, som de seneste år blevet brugt - og misbrugt - flittigt. I grove træk er IoT et udtryk for, at fysiske produkter bliver forsynet med sensorer og bliver i stand til at kommunikere med internettet.

Det er der kommet nogle interessante produkter ud af, men samtidig har det også skabt et helt community, der morer sig over de til tider komiske forsøg på at koble ting på nettet, som ikke giver mening (se fx Internet of Shit). Et af de steder, hvor de mange sensorer og brugen af skyen kan få enorm betydning er i industrien. Og derfor har industriens udgave fået sin helt egen betegnelse, Industrial Internet of Things, som stadig er et begreb på vej til at blive defineret.

“Skal vi være helt ærlige, kæmper vi stadig som branche med at finde ud af, hvad betyder det egentlig betyder,” siger Frank Faurholt, der er formand for Dansk Automationsselskab (DAu).

Han mener ikke, at man bare kan tage de eksisterende standarder fra IoT, koble dem på industriens anlæg, og så er man kørende. For - og det næsten sig selv - der er kæmpe forskel på et køleskab eller et tv og et produktionsanlæg på en bil eller en værktøjsfabrik.

“Det er ikke bare et spørgsmål om, at det rent hardwaremæssigt skal kunne tåle større temperaturdifferencer og være i et industrielt miljø. Det er primært de usecases og de sammenhænge, som det indgår i,” siger han.

Pointen er, at IoT fx kan være et køleskabe, der snakker med skyen, og så kan nogen - eventuelt én selv eller brugen finde ud af, hvornår køleskabet skal fyldes op. Men det er sjældent det, man har brug for i industrien.

“Industrial Internet of Things er i min verden vores automationsanlæg, som allerede har en masse data opsamlet realtime og måske allerede har bearbejdet data og kan på en intelligent måde styre vores automationsanlæg

“De data kan man via Industrial Internet of Things lægge op i en sky og lave yderligere analyser af, begynde at lave kunstig intelligens og ‘adde’ værdi til ens data, som kommer fra automationsanlægget. Det er nok en af de defintionsmæssigt største forskel på IoT og IIoT, og det er i hvert fald der, dialogen er, og der man kan få nogle konstruktive, heftige diskussioner om, hvad der er det ene og det andet” siger Frank Faurholt.

Frank Fauerholt

Frank Faurholt er formand for Dansk Automationsselskab (DAu). 

Interesserer du dig for automation, kan du også læse Frank Faurholts blog på Ing.dk, hvor han blandt andet har kastet sig over at skrive om Industrial Internet of Things. 

Læs automationsbloggen 

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder