Kunstig intelligens

23.01.2019
5 min læsetid

AI Etik skal designes ind fra bunden

Kunstig intelligens er snart overalt, og det frigiver både enorme mængder produktivitet og store etiske problematikker. Det sidste skal vi lovgive os ud af, mener Innovation Labs Peter Froberg.

af Morten Scriver Andersen

Teknologi bliver taget for givet. Men er det rimeligt, rigtigt og fornuftigt?

Sådan lød den overordnede undren, da 2017-udgaven af konferencen TekDeb i februar samlede Techdanmark til at dele ud af deres tanker.

For hvad sker der når teknologien i sit helt eget hæsblæsende tempo siver ind i alle samfundets lag, overflødiggør mennesker og blotlægger helt nye, uberørte pletter af etiske dilemmaer?

"I fremtiden bliver der rigtig mange flere spændende steder, hvor teknologi kan lave hjernearbejde, hvor man kan komme ind og erstatte forholdsvis simple opgaver med teknologi, for eksempel i kundeservice, hvor medarbejdere booker din flybillet. På den måde kan vi komme ind rigtig mange steder og få frigivet noget produktivitet, få frigivet noget potentiale for samfundet som helhed. Men det kræver også, at vi som samfund skal beslutte os for, hvordan vi skal forholde os til det," siger Peter Froberg fra Innovation Lab.

Han nævner den megen virak om stigende arbejdsløshed blandt lavtuddannede og reguleringen af privatlivspolitik som to af de største ofrer, som den eksponentielle brug af teknologi omkring os kræver.

"Det handler om at designe fra bunden af, så indsamlingen af data i sin struktur er anonym. Hvordan kommer vi derhen i morgen, om et år. Hvordan lovgiver vi om det, så det bare er sådan, det er, i stedet for at have diskussioner om, hvorvidt vi skal kunne stole på Facebook eller ej," siger han.

Vi finder altid en vej

At vi på vores teknologiske rejse sadler mens vi ridder tager Thomas Therney, PhD ved Roskilde Universitet i kunstig intelligens, med sindsro. Han kalder sig selv teknologioptimist, selvomhan anerkender de store etiske dilemmaer, der opstår med Ubers selvkørende biler og de mange oplysninger, vi alle afgiver for at få en lettere hverdag hos Netflix og Amazon.

 

"Vi har altid som mennesker brugt teknologien til at drive os fremad og selvom den i visse tilfælde på den korte bane har haft nogle negative konsekvenser, så har vi i hvert fald indtil nu altid været i stand til at modvirke, regulere og finde ud af, hvordan vi bevæger os videre. Og hvis vi kigger historisk på mennesket så vil de fleste af os hellere leve i dag end før for eksempel antibiotika, og det er derfor jeg tror på teknologien," siger han.