01.10.2018
4 min læsetid

»Mennesket er ikke toppen af evolutionen«

Vi overvurderer vores egen intelligens og rolle i universet, mener filosoffen og debattøren Nikola Danaylov. Han hævder at virus og bakterier på visse parametre er klogere end mennesker.

Rene Pedersen

af Rene Pedersen

“En generel påstand er, at vi er den klogeste art på Jorden, fordi vi er den mest intelligente. Men det er ikke helt korrekt”.

Der bliver talt meget om kunstig intelligens i disse år. Og spørgsmålet, om hvorvidt teknologien har potentiale til at blive lige så intelligent som mennesket, er blandt de mest diskuterede.

Techforfatteren og -debattøren Nikola Danaylov driver bloggen Singularity Weblog, hvor han diskuterer kunstig intelligens med klodens fremmeste tænkere på området. Han siger, at han hidtil ikke har set noget, der tyder på, at det ikke skulle kunne lade sig gøre at skabe kunstig intelligens på niveau med den menneskelige. Blandt andet fordi vi grundlæggende set blot er biologiske væsner og måske ikke så ekstraordinære og unikke, som vi gør os selv til.

For at illustrere sin påstand placerer han som et tankeeksperiment en klog professor - vi taler Albert Einstein-typen - på en øde ø sammen med en abe, en kakerlak og en rotte og stiller spørgsmålet, hvem har den bedste chance for at overleve?

“Det er ikke den person - akademikeren, som angiveligt er den klogeste og med en utrolig IQ. Det er derimod måske kakerlakken, som har den største chance for at overleve. Derefter følger rotten og så måske primaten. Mennesket har måske den mindste chance for at overleve,” mener Nikola Danaylov.

Bakterier vil overleve os

En ting er kradsbørstige overlevere som kakerlakker. Nikola Danaylov hæfter sig også ved, at både bakterier og virus har været på jorden i meget længere tid end menneskeheden. Ender vi en dag i atomkrig, er det formentlig virus og bakterier, som formentlig vil overleve, mens vi ikke vil.

“Påstanden om, at vi er toppen af evolutionen holder ikke. Hverken fra et biologisk, genetisk eller et intellektuelt synspunkt,” siger han.

Nikola Danaylov mener, at selv om den enkelte bakterie ikke har en intelligens som menneskets, så er de samlet set mere tilpasningsparate. De har været her længere end os, og der er god sandsynlighed for, at de også vil overleve os.

Ifølge Nikola Danaylov er intelligens evnen til at løse svære problemer. Overlevelse er det sværeste problem inden for biologi, så når nu bakterier har overlevet dinosaurerne og har været her meget længere end os, og de har bedre chancer for at overleve på længere sigt end os - hvem er så klogest, spørger han.

“Jeg siger ikke nødvendigvis, at bakterier er klogere end os. Jeg vil bare stille spørgsmål ved den generelle påstand om, at vi er et unikt, eksklusivt overlegent og næsten guddommeligt væsen,” siger han.

Kunstig intelligens

Har du brug for mere information om temaet, Kunstig intelligens og har lyst til at læse mere, så kan du gøre det her: 

Læs mere om Kunstig intelligens her

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder