12.09.2018
5 min læsetid

Aarhus-forsker kickstarter immunforsvaret i kampen mod kræft

Vores medfødte immunforsvar er ret fantastisk. Det kan reagere voldsomt og sætte kroppens celler i alarmberedskab, når en virus truer vores sundhed. Det er den reaktion, som lektor Martin Roelsgaard Jakobsen vil give en biologisk kickstarter.

Anne-Cathrine Jensen

af Anne-Cathrine Jensen

I kræftbehandlingen er immunterapi det nye sort. Man prøver at hjælpe immunsystemet, så immunceller kan infiltrere cancer-tumorer og bekæmpe dem.

“Vores forskning har vist, at hvis man kan igangsætte forskellige signaler i vores medfødte immunforsvar, kan vi gøre kroppen i stand til at bekæmpe cancer mere effektivt end tidligere,” forklarer Martin Roelsgaard Jakobsen, Ph.D. og lektor ved Aarhus Universitet. .

Den nuværende immunterapi består af t-celler og immunceller, som i en kræftknude kan hæmme væksten eller ligefrem bekæmpe kræften. Men den har sin begrænsning, for hvis t-celler skal hjælpe mest muligt, skal immunforsvaret opfange kræftknuden for at skabe en respons. Og for en gruppe virker immunterapien ikke, fordi deres knuder er det, man kalder kolde - de er immunologiske inaktive, og på den virker immunterapien ikke særlig godt.

“Men hvis man sparker til det medfødte immunforsvar, kan man tvinge tumoren til at blive “hot”, så den eksisterende immunbehandling virker meget bedre,” forklarer lektor Martin Roelsgaard Jakobsen, Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet. 

Startede i 2011 og måske klar til brug om 4-5 år

Siden 2011 har han arbejdet med den signalvej, der kan få kroppens immunceller til at arbejde hårdere mod en infektion. I starten orienterede arbejdet sig mod virus og HIV, men siden stod det klart, at mekanismen i signalvejen har potentiale til at påvirke kræftceller.

“Det arbejde, vi laver, kan måske om 4-5 år komme ind i mennesker for første gang og måske hjælpe nogen eller ligefrem redde nogen fra kræft, og det tror jeg da er en drøm de fleste mennesker kan genkende,” siger forskeren.

Sundhedsteknologi

Har du brug for mere information om temaet, Sundhedsteknologi og har lyst til at læse mere, så kan du gøre det her: 

Læs mere om Sundhedsteknologi her

Forskningen i at finde, afkode og arbejde med signalvejen, som får immuncellerne til at iværksætte en større respons, vil Martin Roelsgaard Jakobsen fortælle meget mere om, når han taler ved IDA-konferencen Exploring Bioscience den 15. november i Aarhus. Og store dele af forskningsverdenen har allerede et øje på lektorens arbejde.

I hvert fald er Martin Roelsgaard Jakobsen udpeget som en af de to modtagere af Anders Jahre-prisen for yngre medicinske forskere. Prisen, der af nogle omtales som “den lille Nobelpris”, er en anerkendelse af Martin Roelsgaard Jakobsens arbejde specifikt med signalvejen gennem forskning på Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet.

“Det medfødte immunsystem er enormt potent ved virusinfektioner og kan sætte gang i alt muligt.

Kæmpe potentiale - men lang vej hjem

Men tumorer ændrer så at sige ligevægten i cellerne, og det gør det sværere for immunsystemet at mærke, hvornår vægtskålen skal vippe og et forsvar skal skydes i gang. Det vi arbejder med, kan sætte gang i bestemte dele, så vægtskålen tippes og tumoren registreres som noget, der skal bekæmpes af kroppen, langt tidligere. I samspil med eksisterende immunterapi har det potentiale til at gøre en kæmpe forskel,” forklarer Martin Roelsgaard Jakobsen.

I sin biotech-virksomhed STipe Therapeutics forener  Martin Roelsgaard Jakobsen forskningens opdagelser med medicinudvikling, så signalvejen i kroppens immunsystem med tiden kan blive en medhjælpende faktor til at bekæmpe en række tilstande.

“Det er som et isbjerg. Vi har set toppen men ikke bunden endnu. Det er en meget kompleks del af immunapparatet, og det forholder sig nok også forskelligt i forskellige sygdomme, så der er stadig meget forskning vi skal lave for at blive klogere, men der er et kæmpe potentiale.”

Martin Roelsgaard Jakobsen

Martin Roelsgaard Jakobsen deler døgnets timer mellem fortsat forskning ved Aarhus Universitet, arbejdet under titlen som Lundbeck Fellow og sin biomedicinske startup STipe Therapeutics.

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder