06.09.2017
4 min læsetid

IBM: Sådan kommer teknologien til at ændre sundhedssektoren

Watson er én af verdens helt store spillere, når det kommer til kunstig intelligens, og supercomputeren er da også rygraden i hele IBM's indsats på sundhedsområdet. IBM's John Crawford giver 4 bud på, hvad vi kan forvente os af teknologien.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

IBM's Healthcare Industry Leader John Crawford har 20 års erfaring fra teknologiperspektivet i sundhedssektoren.

Der er løbet meget vand under broen siden supercomputeren Watson besejrede den mangedobbelte amerikanske Jeopardy-vinder, Brad Rutter, i 2011.

Watson er en computer, der gennem machine learning kan levere svar på spørgsmål på baggrund af enorme mængder data. Siden Jeopardy-sejren har Watson vist sit talent for at furudsige vejret, den har skabt chatbots for alverdens firmaer og PensionDanmark har for nylig udtrykt håb om, at fremtidens rådgivning foregår gennem Watson.

Men der er meget, der tyder på, at Watsons største potentiale for ikke bare menneskets velbefindende, men også IBM's pengepung, ligger i sundhedssektoren. Særligt inden for kræftbehandling har Watson allerede vist sine evner, hvilket senest har fået Region Hovedstaden til at indgå en aftale om brugen af kunstig intelligens i jagten efter brystkræftknuder.

Watson er rygraden

Hos IBM har man lavet en særlig Watson Health-enhed, der fokuserer på at introducere machine learning og kunstig intelligens til sundheds- og medicinalindustrien samt opkøb af firmaer, der enten har gode data eller gode algoritmer.

Det fortæller Healthcare Industry Leader for IBM, John Crawford, der er blandt hovedtalerne for årets Driving Health Tech-konferrence 30. november.

"Det, vi introducerer nu med kunstig intelligens, er evnen til i langt højere grad at kunne forlade os på teknologien selv. Spørgsmålet er så, er dette enden på nogle medicinale professioner? Det er muligt, at dele af nogle professioner vil blive erstattet, men vores intentioner er ikke at erstatte lægerne, men at forbedre deres evner og gøre dem stærkere," siger John Crawford og adresserer dermed nogle af de bekymringer, som er blevet luftet over for teknologien.

John Crawford har haft sit teknologiske udgangspunkt i sundhedssektoren i 20 år længe før, Watson blev født. Men Watson er i dag rygraden i hele IBM's teknologisk satsning på sundhedsområdet, når vi fx snakker hjælp til diagnosticering, billedgenkendelse i forbindelse med scanninger, hospitalschatbots og andet hospitalsgear, der kan kobles på internettet i den såkaldte IoT-bevægelse.

Når John Crawford skal kigge dybt i krystalkuglen er det netop disse fire ting, der dukker op.

"I dag kan folk virkelig se, at fremtiden er datadrevet og kommer til at afhænge meget af algoritmer. Det bør vi acceptere som en god ting så længe, vi holder de menneskelige elementer intakt, for vi ønsker ikke at tage mennesket ud af ligningen," siger han.

Tag en snak med en chatbot på vej til hospitalet

Ifølge John Crawford vil vi se meget mere til muligheden for at forstå patienter langt før, de når til hospitalet: Deres historie, deres medicinske risiko og hvordan lægerne kan håndtere det.

IBM har allerede lavet et pilotprojekt i England til børnehospitalet Alder Hay, hvor børn kommunikerer direkte med Watson-systemet. Gennem en applikation kan børnene vælge en lille tegneserieavatar og stille den spørgsmål, når de skal på hospital for at opereres.

"Hvis et barn fx spørger: 'Hvordan bliver det', 'kommer det til at gøre ondt?', og 'kan mine venner komme og se mig?', så lærer vi en masse om dem. Når de så kommer til hospitalet, ved vi, hvad barnets frygt er, og hvad deres favoritfodboldhold er, så det bliver en meget bedre oplevelse for dem," forklarer John Crawford.

"Vi vil se meget mere brug af patientapplikationer, der gør dem i stand til at forberede sig til deres hospitalsbesøg, at hele hurtigere fra dem og vælge, hvilken form for oplevelse, de vil have såsom maden og det rum, de skal opholde sig i," siger han.

Diagnosticering på 10 minutter

I Danmark har vi mest hørt om Watson i forbindelse med kræftbehandling, og det er ifølge John Crawford ingen tilfældighed.

"Det der får mest opmærksomhed er onkologiområdet, at bruge kunstig intelligens til at forstå hvordan man giver den bedst mulige behandling til nogen, som er blevet diagnosticeret med kræft," siger han.

Han henviser til et tilfælde i Tokyo i 2015, hvor en patient var blevet fejldiagnosticeret og -behandlet med en særlig form for leukæmi. Ved at analysere millioner er onkologi-data over hele verden tog det Watson 10 minutter at finde frem til den korrekte diagnose, som personalet efterfølgende indrømmede, ville have taget dem uger.

Dette forventer John Crawford tager fart over de næste ti år inden for mange sygdomsområder.

Billedeanalyse af scanninger

Et andet område, hvor Watson virkelig er ved at gøre sit indtog er sammenkoblingen mellem kunstig intelligens og billedanalyse. IBM udvikler løsninger, der gør hospitalerne i stand til automatisk at gennemse og analysere store mængder MRI- og CT-scanninger for så at sammenligne med Watsons data.

"Man kigger efter egenskaber i billeder, som ikke er signifikant, og vi prøver også at sikre, at de medicinske noter, der bliver taget, afspejler, hvad du ser på billedet," forklarer John Crawford. Han mener, at man allerede er i stand til at analysere scanningsbilleder meget bedre og hurtigere med algoritmer end mennesket kan alene.

"Jeg tror radiologiprofessionelle er begyndt at anerkende det," siger han.

IoT skal designes ind i hospitalet

Hospitalssektoren er desuden langt bagefter andre industrier, når det kommer til digitalisering, idet der er andre sikkerhedsmæssige hensyn at tage. Det håber John Crawford dog ændrer sig dramatisk over de kommende år, for fremtiden kalder på Internet of Things.

"I dag kan vi se hospitaler som enorme maskiner. Patienterne kommer ind ad én dør og videre gennem en anden, mens der foregår en masse processer indeni. Men systemet, som de bruger såsom de elektroniske medicinske optegnelser, er ikke blevet designet med idéen om Internet of Things for øje," siger John Crawford.

"Vi er nødt til at lægge infrastruktur ind i hospitalerne, der kan tage data fra hvor som helst, det er blevet genereret fx forskellige apparater, patientsystemer, adminsystemer og bygningen selv og bringe dem sammen, så de kan få ny mening og blive integreret. Derfor er vi nødt til at tænke på en IoT-platform til hospitaler. Det er det, der kommer til at gøre en stor teknologisk forskel," siger han.

Når der kommer til at sætte hele hospitaler til internettet har mange spurgt til sikkerheden, da patienter dermed bliver mere sårbare over for ondsindede hackere. Det anerkender John Crawford fuldt ud og fortæller, at IBM blandt andet ser nærmere på blockchain-teknologien.

Sundhedsteknologi

Har du brug for mere information om temaet, Sundhedsteknologi og har lyst til at læse mere, så kan du gøre det her: 

Læs mere om Sundhedsteknologi her

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder