01.05.2017
4 min læsetid

“Vi har viden, der kan gøre telemedicin til en større succes"

Danske Leikr laver IoT-systemer, hvor der ikke er plads til fejl. Den unikke viden om sikker overførsel af data vil den danske virksomhed udnytte til at blive en spiller på markedet for telemedicin.

Rene Pedersen

af Rene Pedersen

Ved første tanke er koblingen mellem de sportsure og den mållinjeteknologi til fodbold, som Leikr producerer, og sundhedssektoren måske ikke videre åbenlys. Men ser vi på kravene til især mållinjeteknologien, som skal hjælpe dommeren til at vurdere, om bolden var over stregen eller ej, er der måske alligevel ikke så langt fra dommerhjælp til lægehjælp.

Danske Leikr producerer blandt andet de ure til dommerne, som skal give besked med det samme, hvis sensorerne i målet har registreret, at bolden har passeret mållinjen. Og sker der fejl, som fører til, at et hold får et forkert dømt mål imod sig, og det taber kampen, kan der være store millionbeløb på spil. 

“Man kan diskutere, om der er liv på spil, og det er der nok ikke, men jeg vil tro, at mediebevågningen på sådan nogle fejl, er markant større, end hvad man ser, når der sker fejl i sygehussektoren,” siger Lars Møller, der er direktør i Leikr og fortsætter.

“Og vi kan nok blive enige om, at det er et af de steder, hvor der virkelig er ballade, hvis ikke det virker. Så vi arbejder med steder, hvor der er ikke plads til fejl, og det er også et helt ekstremt vigtigt parameter, når vi taler telemedicin inden for visse sygdomme”.

Siden 2012 har Leikr produceret sportsure, som løbere bruger til at tracke deres løbedata. Og den danske virksomhed har dermed været med i en periode, der har ændret IoT fra at være et begreb for de få og til i dag, hvor vi i stor stil omgiver os med produkter, som er koblet på internettet. Det har givet Leikr en stor viden om trådløs kommunikation, som Lars Møller og Co. håber kan veksles til en plads på det meget interessante telemedicin-marked, der meget vel kan stå over for et gennembrud i løbet af de kommende år.

Sundhedsteknologi

Har du brug for mere information om temaet, Sundhedsteknologi og har lyst til at læse mere, så kan du gøre det her: 

Læs mere om Sundhedsteknologi her

Eksperter i robust elektronik

“Vi har hele tiden vidst, at vi havde gode muligheder inden for det telemedicinske område. For vores kendskab inden for udstyr, der skal virke hver gang, hænger godt sammen med de krav, som der stilles inden for medicoteknisk udstyr. Men det er først nu, at vi er begyndt at kigge nærmere på det og sætte partnerskaber op, for hvordan vi kommer videre,” siger Lars Møller og fortsætter.

“Vi er ikke verdens største spiller på det her område. Men vi besidder noget viden inden for en vigtig del af, hvad der kan gøre telemedicin til en større succes, end det er i dag”.

Lars Møller fortæller, at det især er området ‘kontinuerlig monitorering’, som er interessant for Leikr-folkene, og som man har en værdifuld viden om. Den viden dækker især det, Lars Møller kalder “robust elektronik” og hvordan man integrerer mange dele sammen i en lille, robust pakke. Der er virksomheder, der er bedre til sensorerne, og der er virksomheder, der mestrer behandlingen af data. Men disse løsninger skal bindes sammen på en god måde.

“Hvis man kigger på projekter som intelligente plastre, og hvad der ellers findes, er det lidt hokus pokus, hvordan tingene kommer fra sensorer og ind til det store netværk. Og det er i virkeligheden der, vi har styrken. Vi er i stand til at lave den kommunikation, der skal til for at få det til at virke,” siger Lars Møller.

Han fortæller, at der er telemedicinløsninger, der bygger på telefonløsninger. De fungerer fint, når telefonen er i nærheden, og når bare der er dækning. Men Lars Møller mener ikke, at det er værd at satse på, at din telefon er så stabil, at kommunikationen kører uden udsving i det tilfælde, hvor der opstår en kritisk situation.

“Kan du sikre, at Pokemon Go ikke har taget alle ressourcerne i telefonen, eller at Google ikke har pushet en update. Og ikke mindst, at når der er kommet en opdatering, så virker de ting stadig lige så godt bagefter,” spørger han retorisk.

Optimeret til at virke under jorden

De løsninger, som Leikr arbejder med, er i stedet baseret på Narrowband IoT. En standard som er billig, baseret på 4G-teknologi, bruger meget lidt strøm og kan nå ellers svært tilgængelige steder, og som derfor egner sig særdeles godt til små devices, som skal kobles på nettet.

“Det der gør Narrowband IoT vældig interessant er, at man kommer op på en helt anden sikkerhed for, at der kommer data igennem, end hvis man bruger nogle af alternativerne. Man kan sige, at IoT er kommet ind fra sidelinjen, for Narrowband IoT er egentlig ikke beregnet til at være særligt godt til kritisk transmission af data. Men fordi man har optimeret det efter, at det skal fungere i en brønd og til en vis grad et godt stykke under jorden, har man lavet et system, som har en væsentlig bedre sikkerhed, når det kommer til at få data frem i forhold til det offentlige mobilnet. Og det er vigtigt, når vi taler fx telemedicin,” siger Lars Møller.

Helt konkret arbejder Leikr på kontinuerlig måling af patienter, hvor data skal sendes med minutters mellemrum. Det giver bedre behandlingsresultat når man kan fange negativ sygdomsudvikling før tilstanden bliver akut. 

“Det er steder, hvor man normalt vil hive folk ind og have dem under 100 procent kontrol i en hospitalsseng, men det går så voldsomt ud over livskvaliteten. Ofte er det også langt fra det optimale sted at have folk alene på grund af at man har brug for monitorering,” siger han.

Om Leikr

Leikr er stiftet af en gruppe tidligere Nokia-medarbejdere i 2011.

Virksomheden har fra stiftelsen produceret sportsure med gps, som kan bruges til at tracke løb, hente nye kort og ruter mm. Men senere er Leikr også begyndt at producere et ur til fodboldommere, som kommunikerer med den mållinjeteknologi, som bliver implementeret flere steder i fodboldverdenen. Bl.a blev Leikr anvendt til europamesterskabet i fodboldt 2016.

Leikrs erfaringer med IoT betyder, at det er oplagt at kigge mod sundhedsteknologi som fx telemedicin.

Leikr har stor erfaring inde for positioneringsteknologiger som GPS, Glonass, Beidou og Gallileo.”

 

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder