14.03.2016
5 min læsetid

Virtual reality er populært inden for healthcare

Virtual reality har haft sine op- og nedture, men nu ser det for alvor ud til, at teknologien bryder frem. Særligt inden for healthcare.

Katja Isabel Romme Simonsen

af Katja Isabel Romme Simonsen

Virtual Reality kan blandt andre hjælpe folk med depression.

Til Mobile World Congress i Barcelona lancerede både Facebook og Samsung nye VR initiativer. Facebook har købt VR-firmaet Oculus og har skabt en social VR-afdeling, hvilket er en stor investering i VR teknologien. Samsung afslørede også et 360-graders kamera, som skal samarbejde med deres eget VR headset.

Disse initiativer gør, at man nu for alvor skal begynde at kigge efter VR, og hvilke muligheder teknologien giver, især inden for sundhedssektoren. 

VR kan redde liv

Smartphones er i stand til en masse, men kan en telefon i samarbejde med VR virkelig redde liv? Et nyt projekt forsøger at bruges spil på smartphones til at hjælpe med at give nødhjælpsuddannelse til sundhedspersonale i Afrika.

Meningen med spillet er, at man kan nå ud til flere end blot personer fremfor person til person træning. Det skal gøres ved hjælp af en platform, hvor det er nemmere at oplære folk.

Det er især dødeligheden af spædbørn, som skal undgås med det nye spil, og HTC Vive skal gøre spillet mere virkeligt ved hjælp fra VR. Læs mere om spillet på Techradar.  

Bliv af med din fobi med VR

Der forskes i øjeblikket på en ny måde at behandle fobier på ved brug af VR. Fordelen ved at se frygten i øjnene ved hjælp af VR er, at man ikke bliver udsat for den rigtige fobi, og patienterne vil derfor lettere gå med til at blive behandlet.

Hvis du fx lider af araknofobi, kan du blive udsat for edderkopper i et spil, hvor du skal hjælpe edderkoppen, hvilket skaber sympati for dem.

Det vides dog endnu ikke, hvor effektiv behandlingen er, da man stadig skal følge op på resultaterne. Men i et forsøg med folk, hvor der blev spurgt ind til overvejelser i forhold til behandling af deres fobi, foretrak 80 procent af deltagerne VR fremfor traditionel behandling. Du kan læse mere om VR, som behandling af forbier på DR.  

VR kan hjælpe folk med depression

Et nyt studie viser, at VR kan hjælp folk med depression. VR hjælper dem med at blive medfølende overfor sig selv, mindre kritiske og samtidig reducerer VR depressive symptomer.

Patienterne fik et VR headset på hovedet, hvor de inde i den virtuelle verden var en avatar, som skulle hjælpe med at trøste et grædende barn ved at tale til barnet. Bagefter blev de i den virtuelle verden selv barnet, og de hørte deres egne ord blive gentaget. Dette gjorde, at patienterne indirekte gav dem selv medfølelse.

Efter en måneds terapi med var havde 9 ud af 15 personer nedsat deres depressive symptomer. Læs mere om studiet på London’s Global University.

Smertelindring med VR

På University of Washingtong og Harborview Burn Center eksperimenterer man med at bruge VR til smertelindring af patienter, der har været udsat for slemme forbrændinger.

Her har de udviklet en virtuel verden kaldet SnowWorld, som skal reducere patienternes forbrænding smerter. Patienter med forbrændinger oplever nemlig ofte den brændende fornemmelse fra, da de oprindeligt blev brændt, især når sårene bliver behandlet.

VR kan være med til at mindske dette, da smertesignalet tolkes ud fra, hvad patienten tænker på. VR leder opmærksomheden over på noget andet, som bliver deres primære mål og ikke selve sårbehandlingen, hvilket skaber mindskelse af smerterne. Du kan læse mere om metoden på University of Washington.

Sundhedsteknologi

Har du brug for mere information om temaet, Sundhedsteknologi og har lyst til at læse mere, så kan du gøre det her: 

Læs mere om Sundhedsteknologi her

Læs mere

Aktuelt

Teknologi og naturvidenskab

Læs artikler om teknologi og naturvidenskab , der relaterer sig til vores arrangementer, kurser og øvrige tilbud til dig som medlem.

Se nyheder