26.04.2016
5 min læsetid

Universal Robots: Vi skal bare give den gas

De danske robot-pionerer i Universal Robots udvider med rekordfart og baner vejen for flere robot-startups. Danmark kan blive foregangsland i den næste it-revolution, mener stifter og robot-ekspert Esben Østergaard.

Magnus Boye

af Magnus Boye

Sidste år blev virksomheden solgt for 1,9 milliarder kroner. I år har de åbnet en underafdeling i Indien og forventer en vækst på hundrede procent. Vi har taget en snak med stifter og taler ved dette års RoboBusiness samt WE MEAN BUSINESS, Esben Østergaard, om fremtiden for Universal Robots og mulighederne for at gøre Danmark til robot-land. 

Hvad er næste skridt for Universal Robots?

- Næste skridt er at fortsætte det, vi er i gang med. Så der er ikke noget decideret næste skridt. Det er klart, at med den vækst vi har, så er det en meget voldsom udvikling, vi er inde i. Hvert år er et nyt år for virksomheden. Og virksomheden minder ikke om sig selv for et år siden. Det har den aldrig gjort. På den måde er det hele næste skridt, og på en anden måde er det business as usual.

- Det er klart, at der skal en masse nye ting på banen, så vi kan blive ved med at holde det forspring, vi har nu. Vi mander meget op på ingeniørsiden. Og her er det fedt, at Odense og Danmark har et ry, der gør, at vi kan tiltrække ingeniører fra det meste af verden. Det gør, at vi tror på, at vi kan blive ved med at vokse. Så det næste skridt er vel bare at give den mere gas.

I forventer ikke at opleve en flaskehals og mangle arbejdskraft?

- Alle virksomheder oplever flaskehalse, men der er det jo heldigt, at vi laver robotter, for det er noget, der er attraktivt at arbejde med. Og meget spændende. Generelt kan vi se, at vi kan tiltrække folk fra udlandet. Men mobiliteten i Danmark er stadig lav, og det er svært at få folk til at flytte fra København til Odense.

Hvordan kommer jeres produkter til at udvikle sig?

- Det er klart, at robotarme ikke kommer til at se ligesådan ud over de næste mange år. Men servomotoren er rimelig forankret i teknologien. Det kan være, vi kommer væk fra den på et tidspunkt, men jeg tror ikke, det er lige om hjørnet. Der er dog mange ting, der forandrer vores muligheder for at lave robotter. Vores robotter er jo både mekanik, elektronik og forskellige lag af software som styring og brugergrænseflade.

- Vi ser en tendens til, at produkter bliver mere digitale og produktionen bliver mere digital. Og det kommer også til at påvirke vores forretning. Nu har vi denne førerposition inden for samarbejdende robotter. Og der er masser af muligheder for at udvide den førerposition til andre områder som for eksempel digital produktion.

Hvordan ser du muligheden for at starte virksomheder som jeres i Danmark?

- Den er ret god. Alene i kraft af det beløb, som Universal Robots blev solgt for, er der kommet en ny stærk interesse. Der er mange studerende, der gerne vil læse robotteknologi, fordi de kan se, at der er penge i branchen, og fordi det er fedt at kunne fortælle, at man laver robotter. Der er flere nu end nogensinde før, som bliver optaget på studiet. Og det er jo en super god udvikling for branchen.

- Der er ingen tvivl om, at robotindustrien har en meget lys fremtid. Og så er der alle pengefolkene, som får øjnene op for branchen. Der er meget mere investeringsvillighed, end der har været tidligere. Endelig er der flere iværksættere, der tror på, at de kan gøre det - at de kan gøre noget globalt fra Danmark. Alle de ting tilsammen er en stærk kombination.

Men har de en chance for at ramme det nåleøje, som I kom igennem?

- Man skal prøve før man når målet. Der er meget, der kan gå galt undervejs, men hvis ikke man prøver, så har man i hvert fald ikke chancen. Det er klart, der skal ikke være mange succeser som os, før det er godt for landet som helhed. Hvis man samtidigt tænker på, at robotteknologi åbenlyst er fremtiden, og at det kan blive den næste it-revolutionen, så er det en rigtig god start vi har i Danmark.

Hvordan sørger man for at bevare nerven, og blive ved med at udvikle sig?

- Det er for eksempel gennem events som Robobusiness. Robobusiness er en meget relevant konference, for det er netop sådan et arrangement, hvor iværksættere møder investorer, netværk og universiteter. Og det passer godt ind i miljøet i Odense. Men generelt kræver det, at der kommer flere folk til Odense og Danmark som sådan. Hvis vi kan skaffe penge, så kan vi få Danmark til at være et af de lande, som virkelig kan noget med robotter, hvilket så igen vil tiltrække investeringer fra udlandet, og så ruller det. Og det er det, vi skal have til at lykkes nu, hvis vi vil gøre os gældende på robot-fronten globalt langt ud i fremtiden.

Tilmeld dig Technorama

I Technorama får du et overblik over de vigtigste historier fra teknologiens verden, hvad end det handler om etiske dilemmaer, nye teknologiske landvindinger eller spæde opfindelser.
  • Aktuelle artikler
  • Det bedste vi har set
  • Ugens nyhedsoverflyvning
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs det seneste nyhedsbrev