10.12.2020
1 min læsetid

Elektromotorens betydning for energibesparelser i pumpeapplikatio

Vinder af Elektroprisen HCØ 2020, Keld Folsach, holder foredrag om udviklingen af energieffektive elektromotorer, med udgangspunkt i Grundfos mangeårige arbejde, med nogle af verdens mest energi effektive pumper.

IDA

af IDA

Foredragsholder: Keld Folsach Rasmussen, Grundfos

For 200 år siden opdagede H.C. Ørsted sammenhængen mellem en elektrisk strøm og magnetisme. Denne opdagelse er bl.a. blevet brugt i udvikling af elektriske motorer og generatorer. Først DC generatoren og siden AC generatoren har dannet grundlaget for den stigende elektrificering af samfundet, en udvikling som ikke er blevet mindre i vores tid. Elektriske motorer findes i dag i mange varianter og produkter, fra el tandbørsten over hvidevarer som vaskemaskiner og køleskabe til arbejdsmaskiner i industrien. I dag er brugen af elmotorer en af de vigtigste årsager til skiftet fra fossile brændstoffer til vedvarende energi.

I pumpe industrien har der i de sidste 30-35 år været arbejdet meget med at reducere energiforbruget af pumper til bl.a. varmedistribution til opvarmning af bygninger. En af de betydende faktorer her er reducering af motorens energiforbrug i en pumpe. Dette skyldes fokus på at forbedre motoren men også ved brug af nye motor typer som Permanent Magnet Synkron Motoren.

Keld vil præsentere hvad Grundfos har gjort for at minimere energiforbruget i deres produkter med fokus på den elektriske motor. Hvad er der sket i de sidste 35 år, hvad er det der har gjort det muligt at skabe denne forbedring, og hvad er det som driver udviklingen fremover.

Keld blev uddannet som civilingeniør i 1991 indenfor Elektrisk Energiteknik på Aalborg Universitet. Elektrisk Energiteknik drejer sig primært om elektrisk motorer, effekt elektronik og elforsyning (højspænding). I samarbejde mellem Aalborg Universitet og Grundfos blev han erhversforsker i 1995 indenfor ”Virkningsgrad optimering af elektriske motorer”.

Efterfølgende blev Keld ansat på Grundfos til udvikling af høj effektive motor til brug i pumper. Han har arbejdet med både at forberede de teoretiske muligheder for at designe motorer, men også med den praktiske implementering i produkterne. I dag er han Chefingeniør med ansvaret for bl.a. at udvikle og implementere nye løsninger indenfor elektriske motorer på Grundfos.

Keld fik i 2020 Elektrofondets E-pris HCØ, en pris i anledning af 200års jubilæet for H.C. Ørsted opdagelse.

IDAs Video og webinarer

IDA laver hvert år et væld af webinarer, som spænder fra dybt fagtekniske emner inden for naturvidenskab, it og engineering til konkrete råd, om hvordan du håndterer dit arbejdsliv.

De foregår live, men efterfølgende kan du se dem i optaget version på IDAs hjemmeside.