10.09.2020
1 min læsetid

Elektroprisen 2020 og foredrag effekt-elektronikken på Danfoss

Kom med når vinderen af årets Elektropris afsløres og hør bestyrelsesformand for Danfoss Jørgen Mads Clausen. I anledningen af 200-året for Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen uddeles der også en HCØ særpris.

IDA

af IDA

Program:
  • Velkomst v. Gert Friis Eriksen
  • Foredrag: Udviklingen af effekt-elektronikken på Danfoss ved civ.ing., MBA Jørgen Mads Clausen, bestyrelsesformand for Danfoss A/S
  • Overrækkelse af E-kandidatpriserne
  • Overrækkelse af Elektroprisen
  • Om fejringen af HCØ v. Thomas Damkjær Petersen, formand for IDA
  • Overrækkelse af Elektroprisen HCØ 2020

Udviklingen af effekt-elektronikken på Danfoss

Mads Clausen, var i de tidlige 1960’ere klar over at fremtiden lå inden for elektronik. På det tidspunkt var Danfoss et rent mekanisk og elektromekanisk firma, uden nogen kompetencer indenfor elektronik – men forsøgte sig med ensrettere til margarinefabrikker, men det var en blindgyde. 

Et par af forskningsafdelingens ingeniører fik ved et foredrag i London i 1965 at vide, at det ikke var muligt at styre hastigheden af vekselstrømmaskiner med tyristorer. På vejen hjem på færgen blev de enige om at dette skulle være løgn - og i 1968 blev frekvensomformeren VLT5 (kW) introduceret som den første serieproducerede frekvensomformer i verden. 

I dag er Danfoss verdens største producent indenfor invertere til industrien, solarinverters samt mobile invertere til såvel Off-highway samt On-highway applikationer, såvel som til de nyeste elektriske biler. I alt har Danfoss en omsætning på 18 milliarder kroner indefor dette område, og beskæftiger 7.800 medarbejdere på 15 fabrikker i 8 lande.

Mads Clausen døde i 1966 og oplevede derfor ikke denne enestående udvikling, men det kan du!

Uddeling af Elektropriserne 2020 & HCØ Særpris

Elektroprisen er en årlig hæderspris, som Elektrofondet uddeler til en person, med en lovende indsats inden for det elektrotekniske/elektroniske fagområde, vist ved fremragende teknisk-videnskabeligt arbejde, på højt fagligt niveau gennem nogle år og tilknyttet dansk forskning eller industri.

E-kandidatpriserne uddeles til unge lovende ingeniørkandidater af E-retningen med afgangseksamen fra én af de danske ingeniør-uddannelsesinstitutioner i 2019. Kandidaterne forventes at have leveret et særligt fremragende afgangsprojekt, med et betydeligt teknisk-videnskabeligt indhold med perspektiver for praktisk udnyttelse.

I år fejre vi desuden 200-året for af H.C. Ørsteds opdagelse af Elektromagnetisme med en særpris. 
Prisen går til en eller flere personer, der er tilknyttet dansk industri eller forskning, og som gennem nogle år har ydet en fremragende indsats inden for det elektromagnetiske fagområde.