15.11.2018
2 min læsetid

Hvordan STING gearer kroppens immunforsvar til at bekæmpe kræft

Lektor Martin Roelsgaard Jakobsen fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet modtager Anders Jahre-prisen for yngre medicinske forskere. Prisen anses som en af nordens mest prestigefulde forskningspriser.

IDA

af IDA

Beskrivelse

Indenfor kræftbehandling er immunterapi et nyt lyspunkt. Mange patienter lever længere og i nogle tilfælde forsvinder kræften helt. Fælles for immunterapi behandlingen er, at vi udnytter dele af det adaptive immunsystem til at bekæmpe kræftcellerne. Men faktisk har vores krop også en andet og meget mere potent forsvar, nemlig det medfødte immunforsvar.
I de senere år, har forskning vist at det medfødte immunsystem spiller en afgørende betydning for dannelsen og bekæmpelse af kræftknuder. Forskningen viser blandt andet, at den del af det medfødte immunsystem, der genkender tumor DNA og DNA-skader i celler, kan udnyttes til at hæmme kræften i at udvikle sig.
I dag ved vi at genkendelse af DNA styres af et protein kaldet STING.

IDAs Video og webinarer

IDA laver hvert år et væld af webinarer, som spænder fra dybt fagtekniske emner inden for naturvidenskab, it og engineering til konkrete råd, om hvordan du håndterer dit arbejdsliv.

De foregår live, men efterfølgende kan du se dem i optaget version på IDAs hjemmeside.

Tilmeld dig Technorama

I Technorama får du et overblik over de vigtigste historier fra teknologiens verden, hvad end det handler om etiske dilemmaer, nye teknologiske landvindinger eller spæde opfindelser.
  • Aktuelle artikler
  • Det bedste vi har set
  • Ugens nyhedsoverflyvning
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs det seneste nyhedsbrev