28.10.2019
1 min læsetid

Imprægnering af beton - Fup eller fakta

Der er mange argumenter for og imod imprægnering af beton. Hør bla. om hvad foreligger af forskning fra de øvrige nordiske lande omkring imprægnering af nye tætte betoner?

IDA

af IDA

Imprægnering af beton - Fup eller fakta

Der er mange argumenter for og imod imprægnering af beton. På baggrund af den nyeste forskning og anvendelse i vore nabolande er der mulighed for bekræftelse eller aflivning af myter om imprægnering og en åben diskussion om anvendelsesmulighederne.

Der er mange fagfolk i Danmark, som mener, at en vandafvisende imprægnering af en betonoverflade er en enkel og meget økonomisk måde at forhindre nedbrydning af beton forårsaget af vand- og kloridindtrængning (frost, alkalikiselreaktioner (AKR) og korrosion), hvorimod andre fagfolk vurderer, at effekten af en imprægnering er til at overse, og at det ofte er spild af penge og ressourcer at imprægnere hele eller dele af en betonkonstruktion.

Imidlertid er de fleste fagfolk enige om, at imprægnering af beton kan være nyttig, når der er tale om ældre betonkonstruktioner opført med beton af en tvivlsom kvalitet med højt v/c-forhold og stor følsomhed overfor AKR, frost og korrosion.
Derimod er uenigheden og modstanden væsentligt større, når der er tale om nye moderne højkvalitetsbetoner, som i princippet er født uden risiko for AKR og frost.

Holdningen til at imprægnere nye betonkonstruktioner er meget forskellig blandt fagfolk i de nordiske lande - i Danmark, hvor f.eks. det danske Vejdirektorat er imod ideen, mens det svenske og finske Trafikverket har en større tradition eller krav til bl.a. at imprægnere kantbjælkerne på nye broer.

Program

 • Velkomst
 • Indledning med lidt historik og praksis fra vores nabolande. Giver det mening at imprægnere ældre/nye betonkonstruktioner og kan det nytte at imprægnere revneskadede betonoverflader? Hvad foreligger der af forskning fra de øvrige nordiske lande omkring imprægnering af nye tætte betoner?
  v. Bent Grelk, Grelk Consult
 • Hvad viser den nyeste danske forskning på området. Et kort resume af nogle af de Bachelor- og kandidatprojekter som er gennemført på DTU de seneste 5-10 år.
  v. Kurt Kielsgaard Hansen, DTU-BYG
 • ”Effekten af imprægnering af armeret, ung højkvalitetsbeton udsat for saltholdige miljøer” – Udvalgte resultater fra et kandidatprojekt gennemført i foråret 2019
  V. Maja Sørensen og Alexandra Caspersen (Rambøll)
 • Udførelsesmæssige forhold og applikationsteknikker - Forudsætningerne for at få et optimalt resultat af imprægnering af beton.
  v. Cees Vader, Allremove
 • Hvad kan imprægnering så bruges til? En åben diskussion omkring anvendelse og uafklarede områder.
IDAs Video og webinarer

IDA laver hvert år et væld af webinarer, som spænder fra dybt fagtekniske emner inden for naturvidenskab, it og engineering til konkrete råd, om hvordan du håndterer dit arbejdsliv.

De foregår live, men efterfølgende kan du se dem i optaget version på IDAs hjemmeside.

Vær opmærksom på, det ikke er tilladt at dele hverken zoomlinket eller link til video med andre, eller at optage lyd og billeder af webinaret.

Tilmeld dig Det Gode Arbejdsliv

Få artikler og gode råd til, hvordan du skaber et bedre arbejdsliv. Nyhedsbrevet er for dig, der arbejder som højtuddannet vidensarbejder.
 • Arbejdsvilkår
 • Gode råd
 • Trivsel
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs seneste nyhedsbreve her