02.11.2018
2 min læsetid

Transplantation af tarmflora som behandlingsform hvor står vi

Morten Helms vil besvare nogle af de mange spørgsmål, der er omkring bakterietransplantation, men også vise, at der fortsat er rigtigt mange uafklarede spørgsmål omkring "manipulation" af det meget komplekse økosystem, som vores tarm udgør.

IDA

af IDA

Beskrivelse

Allerede for 1600 år siden vidste man i Kina, at afføring fra raske personer i visse tilfælde kunne bruges til at behandle madforgiftning. I den noget mere moderne lægevidenskab har man i mere end 50 år behandlet visse tilfælde af infektiøs diarre med afføringstransplantation, hvor gode tarmbakterier overføres fra en rask person til patienten - og dette med stor succes.

Men hvordan virker det, og er der nogen risiko forbundet med behandlingen? Kan man bruge bestemte, gode tarmbakterier i stedet for afføring til behandling? Kan afføringstransplantationer potentielt bruges til behandling af helt andre sygdomme, fx sukkersyge, overvægt og psykiske sygdomme? Og endelig helt praktisk: Hvordan foregår afføringstransplantation egentlig?

Oplægsholder

Morten Helms er speciallæge i infektionsmedicin og ansat dels som overlæge ved landets største infektionsmedicinsk afdeling, Hvidovre Hospital, og som klinisk lektor ved Københavns Universitet. I 20 år har den faglige interesse samlet sig om mave- og tarminfektioner med bl.a en Ph.d fra Københavns Universitet og Statens Serum Institut om fødevarebårne bakterielle infektioner. Morten Helms har været ansat på Hvidovre Hospital siden 2006 og er i dag ansvarlig for infektionsmedicinsk afdelings bakterietransplantationsprogram, der årligt behandler 50-60 patienter.

IDAs Video og webinarer

IDA laver hvert år et væld af webinarer, som spænder fra dybt fagtekniske emner inden for naturvidenskab, it og engineering til konkrete råd, om hvordan du håndterer dit arbejdsliv.

De foregår live, men efterfølgende kan du se dem i optaget version på IDAs hjemmeside.

Tilmeld dig Technorama

I Technorama får du et overblik over de vigtigste historier fra teknologiens verden, hvad end det handler om etiske dilemmaer, nye teknologiske landvindinger eller spæde opfindelser.
  • Aktuelle artikler
  • Det bedste vi har set
  • Ugens nyhedsoverflyvning
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs det seneste nyhedsbrev