Event
Oksekød og mejeriprodukter - It’s not the cow, it´s the how!
Henriette Haagmans fra Naturmælk & Øllingegaard (de økologiske mejerier) fortæller denne eftermiddag om, hvordan køer og mejeriprodukter kan indgå i et bæredygtigt cirkulært økosystem.
IDA Conference, København V
Wednesday 29 January 2025
15:00 - 17:30
DKK 0.00 - DKK 200.00
Danish
Kvægholdet er virkelig kommet under voldsomt pres, idet mange journalister og politikere ser køerne som overflødige eller direkte skadelige for den grønne omstilling. Levnedsmiddelstyrelsens kostråd inkluderer derfor også klimaet i vurderingen af oksekød og mejeriprodukter, så man som borger totalt mister overblikket over, hvad der er for det sunde, hvad der er for klimaet og hvad der er for biodiversiteten.
Hvad får du ud af at deltage?
- Indsigt i kvægholdets betydning: Lær, hvorfor køer og andre drøvtyggere er uundværlige for en bæredygtig fremtid.
- Historisk perspektiv: Forstå, hvordan kvæghold har formet vores kulturlandskab gennem mere end 5000 år.
- Miljømæssige fordele: Opdag, hvordan fritgående kvæg kan reducere udledningen af næringssalte og fremme biodiversiteten.
- Praktiske løsninger: Få viden om, hvordan kvæghold kan bidrage til et cirkulært økosystem og forbedre jordens frugtbarhed.
Som foredraget vil eftervise, er koen og andre drøvtyggere uundværlige for en bæredygtig fremtid. Køerne har været en del af vores kultur i mere end 5000 år, hvor vi gennem agerbruget har opdyrket jorden til frugtbare marker, hvilket i høj grad har medvirket til at skabe det nuværende kulturlandskab. Mange af disse jorde egner sig ikke til planteavl, men kan afgræsses af kvæget, således at vi undgår udledning af næringssalte fra baglandet til vores åer og fjordsystemer. For eksempel lavbundsjorden, strandengen og marsken.
Permanent dyrkning af græs med fritgående kvæg mindsker udledningen af næringssalte. Køer omsætter planter og også planternes cellulose og opgraderer gennem deres uovertrufne fordøjelsessystem marginaljordenes plantevækst sunde fødevarer. Køer afgræsser arealerne selektivt, hvorved bestemte urter får en niche til at udvikle sig, hvilket fremmer biodiversiteten. Det gælder fx vores orkideer.
Køer, som afgræsser lavbundsjorderne har desuden et negativt CO2-aftryk, da kokasser bliver til muldjord i samspil med insekter og svampe. Organisk kogødning er i et cirkulært ecosystem et meget værdifuldt råstof, men af mange bliver det set som et uønsket affaldsprodukt.
Fritgående køer bidrager til en øget frugtbarhed fra marginaljorde, hvilket er godt for både klima og biodiversitet.
Prices
Participant, not a member of IDA | 200 kr. |
Company member | 0 kr. |
Member of organiser | 0 kr. |
Unemployed IDA member | 0 kr. |
Member | 0 kr. |
Senior member | 0 kr. |
Student member | 0 kr. |
The UN’s Sustainable Development Goals are part of IDA’s values.
IDA aims to highlight the connection to the UN’s 17 Sustainable Development Goals. This event relates to some of these goals:
Practical Information
Where
Kalvebod Brygge 31-33
1780 København V
When
15:00 - 17:30