Arrangement

Oksekød og mejeriprodukter - It’s not the cow, it´s the how!

Henriette Haagmans fra Naturmælk & Øllingegaard (de økologiske mejerier) fortæller denne eftermiddag om, hvordan køer og mejeriprodukter kan indgå i et bæredygtigt cirkulært økosystem.

Tilmeldingsfrist: 27. januar 2025 kl. 23.55

IDA Conference, København V

Onsdag den 29. januar 2025

kl. 15.00 - 17.30

0,00 kr. - 200,00 kr.

Dansk

Find flere praktiske informationer nederst på siden.

Kvægholdet er virkelig kommet under voldsomt pres, idet mange journalister og politikere ser køerne som overflødige eller direkte skadelige for den grønne omstilling. Levnedsmiddelstyrelsens kostråd inkluderer derfor også klimaet i vurderingen af oksekød og mejeriprodukter, så man som borger totalt mister overblikket over, hvad der er for det sunde, hvad der er for klimaet og hvad der er for biodiversiteten.

Hvad får du ud af at deltage?

  • Indsigt i kvægholdets betydning: Lær, hvorfor køer og andre drøvtyggere er uundværlige for en bæredygtig fremtid.
  • Historisk perspektiv: Forstå, hvordan kvæghold har formet vores kulturlandskab gennem mere end 5000 år.
  • Miljømæssige fordele: Opdag, hvordan fritgående kvæg kan reducere udledningen af næringssalte og fremme biodiversiteten.
  • Praktiske løsninger: Få viden om, hvordan kvæghold kan bidrage til et cirkulært økosystem og forbedre jordens frugtbarhed.

Som foredraget vil eftervise, er koen og andre drøvtyggere uundværlige for en bæredygtig fremtid. Køerne har været en del af vores kultur i mere end 5000 år, hvor vi gennem agerbruget har opdyrket jorden til frugtbare marker, hvilket i høj grad har medvirket til at skabe det nuværende kulturlandskab. Mange af disse jorde egner sig ikke til planteavl, men kan afgræsses af kvæget, således at vi undgår udledning af næringssalte fra baglandet til vores åer og fjordsystemer. For eksempel lavbundsjorden, strandengen og marsken.

Permanent dyrkning af græs med fritgående kvæg mindsker udledningen af næringssalte. Køer omsætter planter og også planternes cellulose og opgraderer gennem deres uovertrufne fordøjelsessystem marginaljordenes plantevækst sunde fødevarer. Køer afgræsser arealerne selektivt, hvorved bestemte urter får en niche til at udvikle sig, hvilket fremmer biodiversiteten. Det gælder fx vores orkideer.
Køer, som afgræsser lavbundsjorderne har desuden et negativt CO2-aftryk, da kokasser bliver til muldjord i samspil med insekter og svampe. Organisk kogødning er i et cirkulært ecosystem et meget værdifuldt råstof, men af mange bliver det set som et uønsket affaldsprodukt.

Fritgående køer bidrager til en øget frugtbarhed fra marginaljorde, hvilket er godt for både klima og biodiversitet. 

Priser

Deltager, ikke medlem af IDA

200 kr.

Firmamedlem

0 kr.

Medlem af arrangør

0 kr.

Ledigt IDA-medlem

0 kr.

Medlem

0 kr.

Seniormedlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

FN’s verdensmål er en del af IDAs værdier

IDA ønsker at synliggøre koblingen til FN’s 17 verdensmål for bæredygtighed. Dette arrangement omhandler bl.a. disse verdensmål:

Læs mere om FNs verdensmål

Praktiske Informationer

Hvor

IDA Conference
Kalvebod Brygge 31-33
1780 København V

Hvornår

Onsdag den 29. januar 2025
kl. 15.00 - 17.30

Tilmeldingsfrist

Mandag den 27. januar 2025 kl. 23.55

Afmeldingsfrist

Fredag den 24. januar 2025 kl. 23.55

Arrangementssprog

Dansk

Antal tilmeldte

20

Arrangør

IDA Food Network

Medarrangør

IDA Levnedsmiddelselskabet

Arrangementsnr.

357875
Login og se tilknyttede filer