Arrangement

Den flygande holländaren på Malmö Opera med Foajémiddag

Den flyvende hollænder er en opera af Richard Wagner. En hollands kaptajn har forbannet gud under en storm. Som straf må han sejle på sit skib i evig tid. Hans eneste redning er at finde en kvinde, som er ham tro til døden.

Malmö

Søndag d. 31. marts 2019

Kl. 13:45 - 19:00

Fra 825 kr.

 

Beskrivelse

Den flyvende hollænder (Der fliegende Holländer) er en opera med musik og libretto af Richard Wagner. En hollands kaptajn har forbannet gud under en storm. Som straf må han sejle på sit skib i evig tid. Hans eneste redning er at finde en kvinde, som er ham tro til døden.

Wagner hævdede i sin 1870 selvbiografi Mein Leben, at han var inspireret til "Der fliegende Holländer" efter en stormfuld overfart fra Riga til London i juli og august 1839, men i sin selvbiografiske skitse fra 1843 erkendte Wagner, at han havde taget historien fra Heinrich Heines genfortælling af legenden i hans 1834 satiriske roman "Aus den Memoiren des Herrn von Schnabelewopski".

Operaens centrale tema er forløsning via kærlighed, som Wagner vender tilbage i de fleste af sine senere operaer.

Wagner dirigerede selv premieren på Semperoper i Dresden i 1843. Wagner ønskede Der fliegende Holländer opført uden pause – et eksempel på hans bestræbelser på at bryde med traditionen. Mens nogle operahuse stadig følger hans anvisning, er operaen oftest i tre akter.

I rollen som Holländaren alternerar österrikaren Josef Wagner och australiensaren Daniel Sumegi, som båda sjunger världen över. Senta sjungs av den unga prisade svenska lyriskdramatiska sopranen Cornelia Beskow. För regin står holländska Lotte de Beer som dels gästar världens stora operahus, dels leder operakompaniet Operafront i Amsterdam. Musikaliskt ansvarig dirigent är Steven Sloane, till vardags chefdirigent för Bochumsymfonikerna såväl som för Operafront.

Musik & libretto Richard Wagner

Sprog Tysk

SYNOPSIS

Handlingen finder sted ved Norges kysten.

1ste akt

På sin hjemrejse tvinger et stormvejr kaptajn Daland til at søge nødhavn. Han lader rorgængeren holde vagt, og han og de øvrige sømænd trækker sig tilbage for natten. ("Mit Gewitter und Sturm aus fernem Meer"). Han falder straks i søvn. Et spøgelsesagtigt fartøj dukker op agter og knuses af havet mod Dalands fartøj. En bleg mand, klædt i sort, med ansigtet indrammet af et tykt sort skæg, går i land. Han beklager sin skæbne. ("Die Frist ist um… Wie oft in Meeres tiefsten Schlund"). Da han har brudt et løfte, er han forbandet og må strejfe rastløs om på havet. En engel forkyndte ham vilkårene for hans frelse: Hvert syvende år skulle vrede bølger kaste ham op på kysten. Hvis han der kunne finde en kvinde, som vil være ham tro til døden, ville han blive frelst.

Daland møder hollænderen, der tilbyder ham sin guldskat, og da han hører, at Daland har en ugift datter, Senta, beder han om hende som sin hustru. Fristet af guldet, samtykker Daland, og begunstiget af en god søndenvind, som hyldes af Dalands mænd, sætter begge skibe sejl.

2nd akt

En gruppe piger synger og spinder i Daland hus. ("Summ und Brumm, du gutes Rädchen"). Senta, Dalands datter, stirrer drømmende på et billede af den flyvende hollænder, der hænger på væggen; hun ønsker at redde ham. Mod sin ammes vilje synger hun med sine venner historien om hollænderen og om, hvordan Satan hørte ham bande og tog ham på ordet. Hun erklærer, at hun vil redde ham ved sin troskab.

Jægeren Erik, Sentas tidligere kæreste, kommer og hører hende. Pigerne går, og jægeren, der elsker pigen, advarer hende og fortæller hende sin drøm om Daland, der kom tilbage med en mystisk fremmed, der bar hende ud til havet. Hun lytter med glæde. Erik er fortvivlet.

Daland kommer med den fremmede. Denne og Senta stirrer på hinanden i tavshed. Senta bemærker knap Daland, selv ikke da han præsenterer sin gæst som hendes forlovede. Senta sværger at være den fremmede tro til døden.

3rde akt

Senere på aftenen bringer pigerne Dalands mænd mad og drikke. De opfordrer besætningen på det mærkelige fartøj til at deltage i munterheden, men forgæves. Pigerne trækker sig tilbage; spøgelsesagtige skikkelser kommer frem på dækket, og Dalands mænd slås med frygt.

Senta kommer ind fulgt af Erik, der skænder på hende, som tidligere elskede ham og svor ham troskab. Da den fremmede hører det, overvældes han af fortvivlelse og mener, at han nu er fortabt. Han kalder på sine mænd, fortæller Senta om forbandelsen, og til Dalands og hans besætnings bestyrtelse erklærer han, at han er den flyvende hollænder.

Næppe har hollænderen forladt kysten, før Senta stiger op på en klippetop og kaster sig i havet, mens hun siger, at hun vil være ham tro til døden. Det bliver hans frelse. Spøgelsesskibet forsvinder, og Senta og hollænderen stiger op til himlen.

Middagen inden forestillingen
Inden forestillingen kl. 16 mødes vi i Malmö Operas Foyeren kl. 14 ,hvor vi skal nyde en 2-retters Foajémiddag.
Middagen serveras 2 timmar innan föreställning och i pausen serveras en kaffe och chokladpralin. I menyn ingår också ett glas vin/öl/ eller två alkoholfritt alternativ. Drikkevarer derudover inkl. evt. boblevand på bordet er for egen regning (bed evt. om postevand). (Desværre holder Grillen IKKE åbent om søndagen - mere).

Husk at Operaen og Grillen er kontantløs. Billetterne - rk. 10 til 13 (skulle gerne være midtfor) - vil blive udleveret udenfor Operaen kvart i 14 - eller kommer vi ikke ind til foyeren..

Tysk med svensk tekstning.

Arrangør: Henrik Nielsen /IDA Kulturforum 40 50 41 54
Tilmeldingen er bindende efter slutsalgsdato.

Til malmøoperaen
Tag f.eks. toget til Malmö Central og nyd turen gennem de hyggelige pladser og gågader til Operaen. Skulle vejret blive dårligt, kan I stå af på den ny flotte station, Triangeln - der ligger kun 10 min.'s gang fra Operaen. Det billigste er at købe en familiebillet (max 2 voksne og 2 børn) til knap 300 kr. fra Kbh. til Malmö (tur-retur inden for samme døgn). På www.malmoopera.se kan I se et kort med Operaens beliggenhed.

Parkering finns bakom stora scen mot avgift vardagar 9-21 (Vit zone afgiftsfri om lørdagen og søndagen). Hvis man parkerer i grøn zone, så det gratis om søndagen.

 

Praktisk Info

Hvor

Malmö Opera

Östra Rönneholmsvägen 20

200 10 Malmö

Operagrillen holder nu lukket om søndagen, så billetter deles ud udenfor operaen kvart i 14.


Hvornår

Søndag d. 31. marts 2019

Kl. 13:45 - 19:00


Pris

Ledig

825 kr.

Medlem

825 kr.

Seniormedlem

825 kr.

Studiemedlem

825 kr.

Tilmeldingsfrist

31. januar 2019 - kl. 12:00


Antal pladser

13


Ledige pladser

0


Tilvalg

Ledsager

825 kr.

Arrangementsnr.

327150


Arrangør

KulturForum, IDA København