Arrangement

IDA Randers: Sejltur med Veterandampskibet S/S Bjørn i Randes Fjord

Hyggelig sejltur på Randers Fjord med det kulfyrede veterandampskib S/S Bjørn, som blev bygget i Bremerhafen i 1908 som isbryder og bugserbåd til Randers Havnevæsen. En tur for hele familien inkl. fortællinger og en tur i "maskinrummet".

Randers C

Søndag d. 12. august 2018

Kl. 10:15 - 11:45

Fra 75 kr.

 

Beskrivelse

Kom med til et lukket event, hvor IDA Randers har booket hele skibet, S/S Bjørn - kun for IDA medlemmer og deres ledsagere.

Der er lagt op til en times effektiv sejltur, hvor der foruden at nyde selve sejlturen vil være levende fortællinger om det historiske kulfyrede veteranskib inkl. en tur i maskinrummet. Måske kan børnene prøve kræfter som "datidens fyrbøder"? :) ...der vil altså være "fagteknisk underholdning" for børn og voksne på turen, så en rigtig familietur.

Lidt om skibet:

Skibet repræsenterer en ca. 100-årig epoke i dansk skibsfarts – og værftshistorie, nemlig tiden mellem sejlskibene og de moderne motorskibe.

Bjørn er en kombineret slæbebåd og isbryder, som blev bygget i 1908 og leveret til Randers havnevæsen 1909, hvor den tjente som bugserbåd og isbryder. Den var i funktion indtil 1981, hvor Foreningen til Gamle Skibes Bevarelse, Dansk Veteranskibsklub overtog S/S Bjørn for 72 kr., én krone for hvert aktivt år, under forudsætning af, at skibet blev restaureret.Foreningen havde da 2 skibe S/S Skelskør og S/S Bjørn. Bjørn blev i 1998 erklæret for ” Et særligt bevaringsværdigt skib” af Skibsbevaringsfonden og i 2001 udskiltes Dansk Veteranskibsklub S/S Bjørn fra den oprindelige forening som en selvstændig forening med egen økonomi.

Restaureringen, for at bringe den tidligere isbryder og slæbebåd tilbage til sin oprindelse som kulfyret dampskib, er blevet foretaget igennem snart tre årtier af “Bjørnebanden”, som består af flere generationer af tidligere værftsarbejdere og søfolk, smede, skibsbyggere, riggere, skibsingeniører, maskinmestre m.m. Fællesnævneren er en erfaring med søfart eller skibsproduktion på et tidspunkt i arbejdslivet.

At finde tilbage til skibets oprindelige udrustning, at genskabe skrog, maskine, kedel og aptering så tæt på dets oprindelse har krævet håndværksmæssige færdigheder, som der ikke har været brug for længe. Renoveringen af Bjørn har gjort sådanne færdigheder nødvendige igen, og dermed har folkene bag Bjørn gjort restaureringen til levende industrihistorie.

Husk/Praktisk:

  • Vi mødes senest kl. 10.15 på Kornkajen (Randers Havn) til registrering, hvorefter der er sikkerhedsinstruks ift. sejlturen. Vær evt. OBS på parkeringsvanskeligheder pga. Randers Festuge. Afgang er kl. 10.30.
  • Tøj efter forhold
  • IDA er vært for 1stk øl/vin/vand per person, samt kaffe. Yderligere drikkevarer kan dog købes for egen regning.
  • Maks. antal deltagere 36 personer.
  • Der kan tilmeldes maks. 5 ledsagere pr. medlem i alle aldre.
 

Praktisk Info

Hvor

Kornkajen

Randers Havn

8900 Randers C

Vi mødes og samles ved anløbsbroen og går fælles ombord


Hvornår

Søndag d. 12. august 2018

Kl. 10:15 - 11:45


Pris

Ledig

75 kr.

Medlem

75 kr.

Seniormedlem

75 kr.

Studiemedlem

75 kr.

Tilmeldingsfrist

05. august 2018 - kl. 23:50


Antal pladser

36


Ledige pladser

0


Tilvalg

Ledsager

75 kr.

Arrangementsnr.

327632


Arrangør

Randers Afdeling, IDA Østjylland