Arrangement

Importeret undertøj på moselig

Torsdag d. 17. januar 2013

Kl. 16:00 - 18:00

Fra 0 kr.

 

Beskrivelse

 

Tekstiler er menneskeskabte produkter. Dette gælder selvfølgelig også for arkæologiske tekstiler, og derfor gemmer der sig en stor mængde unik og spændende information i tekstilerne – om bl.a. levestedet for de dyr, som har leveret ulden til tekstilerne, om de mennesker som fremstillede tekstilerne og det samfund, de levede i. Med andre ord kan tekstiler afsløre vigtige aspekter af det forhistoriske socioøkonomiske netværk. Men hvordan kan vi udvinde den information, som tekstilerne gemmer på?

Foredraget vil behandle nogle tidligere metoder, som blev brugt og stadig bruges i tekstilforskning. Samtidig vil foredraget sætte fokus på to nye innovative og banebrydende metoder – begge baseret på naturvidenskabelige metoder og begge udviklet i Danmark: Proveniensbestemmelser vha. strontiumisotopanalyser og analyser af DNA fra forhistoriske tekstiler. Flere cases vil blive præsenteret, en af dem er de fine jernaldertekstiler, som Huldremosekvinden havde på, da hun blev ofret i en mose et par hundrede år før Kristi fødsel. Nye analyser viser nemlig, at hendes mere end 2000 år gamle tøj var fremstillet af importerede råmaterialer. Dette sætter nye perspektiver for, hvad vi dag kalder for ”the made in” label.

Oplægsholdere

Karin Margarita Frei, cand.scient. og ph.d. i arkæometri, post.doc./project manager ved Center for Tekstilforskning, Københavns Universitet og Luise Ørsted Brandt, cand.mag., ph.d.-stipendiat hos Center for Geogenetik og Center for Tekstilforskning, Københavns Universitet

Pris og tilmelding
Deltagelse er gratis, men tilmelding er nødvendig.
Du kan tilmelde dig via ida.dk/arr.nr. 994514 eller via mødetilmeldingen på moede@ida.dk eller 33184818

 

Praktisk Info

Hvor


Hvornår

Torsdag d. 17. januar 2013

Kl. 16:00 - 18:00


Pris

Arbejdsledig, medlem

0 kr.

Ekstern mødedeltager

0 kr.

Studerende, ikke medlem af IDA

0 kr.

Medlem

0 kr.

Seniormedlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

Arrangør

0 kr.

Underviser

0 kr.

Ledsager til medlem

0 kr.

Ingeniør, ej medl. IDA

2.000 kr.

Tilmeldingsfrist

16. januar 2013 - kl. 00:00


Antal pladser

90


Ledige pladser

49


Arrangementsnr.

994514


Arrangør

IDA - Historisk Teknologi, HITEK