Arrangement

Kvalitetsforbedring af vindmøllevinger

Kom og hør foredrag af Find Mølholt Jensen fra firmaet Bladena, der vil fortælle om nye konstruktive forbedringer af møllevinger med henblik på at kvalitetsforbedre vingekonstruktionerne og dermed gøre vindenergien mere rentabel.

Torsdag d. 26. marts 2015

Kl. 16:00 - 17:15

Fra 0 kr.

 

Beskrivelse

Efter 10 års målrettet forskning på DTU Risø startede han Bladena i 2011 med baggrund i de opfindelser, han havde fået patenteret. Med støtte fra blandt andet DTU, som skød patenterne ind i selskabet, private investorer og Capnova.

Alle opfindelserne handler i bund og grund om at forbedre møllevingerne og dermed gøre vindenergien mere rentabel. Det første kommercielle produkt er D-strengen, og målgruppen er i første række møllejere, idet snorene sagtens kan monteres på møller, der allerede står i landskabet eller i havet.

Bladena er en videnstung virksomhed med en række spændende patenter og et stærkt internationalt netværk. Bladena har de første 3år koncentreret os om produktmodning af de patenteret teknologier, og er nu også begyndt at satse på at få afsat teknologien på kommercielle vilkår. Til brug for dette har Bladena opbygget en meget stærk database, som giver os mulighed for at rådgive vindmølleejere og producenter verden over. Denne viden omkring skader forventes også være med til at styrke salget af den Bladena’s teknologi.

 

I dag ser fremtiden ekstremt lovende ud for Bladena, som udvikler produkter til at forlænge levetiden på møllevinger. Det skyldes i høj grad deltagelse i EUDP-programmet, fortæller stifter og teknisk direktør Find Mølholt Jensen.

 

Programmet har nemlig givet adgang til unikke testfaciliteter på Danmarks Tekniske Universitet og et ekstremt værdifuldt samarbejde med tunge vindmølle-ejere som E.On, Dong og Vattenfall. Kostmodeller er udviklet af Aalborg Universitet, så tekniske løsninger kan omsættes til besparelser for vindmølleejerne.

 

”Pengene er egentlig sekundære. Det altafgørende er, at du kan samle industri og universiteter og prøve teknologien af. Vi ville slet ikke være i stand til at modne vores idé til et færdigt kommercielt produkt uden samarbejde med de mange partnere,” siger Find Mølholt Jensen.

 

Han stiftede Bladena i 2011, der har samlet to konsortier og fået støtte fra EUDP af 2 omgange. Det første projekt har produktmodnet et kommercielt der kaldes D-string og forhindre limsamlinger i at gå i stykker. Projektet har et samlet budget på 9,5 mio. kr., hvoraf 4,7 mio. er støttekroner.

 

Produktet, der på ganske simpel vis levetidsforlænger møllevinger, blev opfundet for seks år siden og står nu foran sit kommercielle gennembrud, som Bladena har store forventninger til.

 

Det næste projekt blev skudt i gang i sommeren 2013 og har et budget på 28 mio. kr., hvoraf 14 mio. kr. er støtte fra EUDP. Her har Bladena-stifteren samlet 17 partnere fra det private erhvervsliv og forskningsverdenen for at udvikle et såkaldt kryds, som kan forstærke møllevinger. En konsortie-konstruktion, der er uvurderlig, siger Find Mølholt.

 

Praktisk Info

Hvor


Hvornår

Torsdag d. 26. marts 2015

Kl. 16:00 - 17:15


Pris

Deltager, ikke medlem af IDA

0 kr.

Studerende, ikke medlem af IDA

0 kr.

Firmamedlem

0 kr.

Medlem af arrangør

0 kr.

Ledig

0 kr.

Medlem

0 kr.

Seniormedlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

Ingeniør, ej medl. IDA

2.000 kr.

Tilmeldingsfrist

24. marts 2015 - kl. 12:00


Antal pladser

40


Ledige pladser

29


Arrangementsnr.

313767


Arrangør

IDA Mechanical