Arrangement

Opera: Carmen i Hedeland

Bizets opera opføres i amfiteatret Hedeland.

Hedehusenen

Fredag d. 16. august 2019

Kl. 19:50 - 22:45

Fra 360 kr.

10 pladser tilbage

 

Beskrivelse

Hvad skal vi opleve:

Georges Bizet’s Carmen er en af verdens mest populære operaer. Oplev den under åben himmel den 16. august 2019.

Carmen har alt hvad man kan drømme om i en opera. Stort drama, lidenskabelige karakterer og en passioneret kærlighedshistorie. Det hele leveret med fortryllende melodier.

Musikken er ligeledes i en klasse for sig. Bizet komponerede mange gode værker, men med Carmen overgår han sig selv. Lyt f.eks. til tyrefægteren Escamillos Toreador-sang i operaens akt II – det er svært ikke at nynne med.

 

Mad:

Opera Hedeland er det perfekte sted til picnic. Omgivelserne er smukke, og ønsker du ikke at sidde i græsset, er der rigeligt med borde og bænke nær teatret.

Det står publikum frit for at medbringe egen forplejning, men der kan også bestilles lækker mad fra Meyers Køkken i forvejen. Bestillingen sker via Ticketmaster, og maden afhentes nær sceneområdet.

Mad er ikke med i IDA-prisen

 

Billetter:

Billetter tilsendes en uge i forvejen på den mailadresse, du har givet IDA.

 

Parkering:

Parkering ved amfiteatret er gratis. Bemærk, at der kan være lidt kødannelser, særligt på vejen ud, da mange forlader stedet på samme tid.

 

Offentlig transport til HedelandGratis pendulbus fra Høje Taastrup
 • Der er indsat pendulbusser fra Høje-Taastrup station. Alle med billet til forestillingen kan køre gratis med. Bussen (Ditobus. Skilt: OPERABUS) holder på Høje-Taastrup stations vestlige side (Banestrøget v. taxaerne).
 • Afgang kl. 18 og 19. Turen tager cirka 20 minutter. Efter forestillingen kører busserne retur til Høje-Taastrup station kl. 22.50.
 • Reservation på hojetaastrup@ditobus.dk
Operabus fra DGI-Byen
 • Få en helt særlig oplevelse på turen til opera-aftenen med en særbus til og fra DGI-Byen ved Hovedbanegården i København.
 • I bussen vil operaformidlere fra Det kgl. Teater fortælle lidt om operaen og krydre fortællingen med musikeksempler.
 • Afgang kl. 18.30 fra DGI-Byen ved Københavns Hovedbanegård (Ingerslevgade). Kig efter bus (Ditobus. skilt: OPERABUS)
 • Bussen kører retur fra Opera Hedeland kl. 22.50
 • Pris oveni i IDA-prisen: 100,- t/r. Der afregnes direkte til chaufføren.
 • Book plads i bussen ved at skrive til ingerslevsgade@ditobus.dk

 

Hvad hvis regnen siler ned?

Da Opera Hedeland har tegnet aflysningsforsikring på alle forestillinger, har operaen ingen økonomisk vinding ved ikke at aflyse. De søger dog som udgangspunkt at gennemføre forestillingen, så længe det ikke går ud over den kunstneriske værdi. Beslutningen om udsættelse eller aflysning tages tidligst ved forestillingens start.

I tilfælde af regnvejr vil forestillingen blive forsøgt gennemført!

Ved kraftigere regn kan forestillingens start blive udsat i op til 30 minutter eller midlertidigt afbrudt undervejs.

 • Aflysning inden forestillingens start
  Såfremt forestillingen aflyses inden forestillingens start, refunderes publikums købte billetter på salgsstedet. Dog refunderes billetgebyrer ikke.
 • Udsættelse
  Såfremt Meteorologisk Institut meddeler, at der forventes opklaring inden for 30 minutter, udsættes forestillingen midlertidigt. Genoptages forestillingen, refunderes billetterne ikke.
 • Midlertidig afbrydelse
  Er der varslet byger, afbrydes forestillingen midlertidigt. Genoptages forestillingen, refunderes billetterne ikke.
 • Aflysning efter forestillingens start
  Hører regnen ikke op, sådan at resten af forestillingen må aflyses efter afbrydelsen, gælder følgende retningslinier:
  • Hvis forestillingen aflyses inden pausen, refunderes billetterne ved det oprindelige salgssted – undtagen gebyret
  • Hvis forestillingen aflyses efter pausens begyndelse, refunderes billetterne ikke

 

Historien om Carmen - kort

Selv i opera er det svært at overgå dramaet i Carmen, der i åbningsscenen lader sigøjnerpigen Carmen og de andre piger fra tobaksfabrikken strømme ud efter arbejdsdagens afslutning. De lokale ungersvende flirter, men Carmen lader med en uforglemmelig habanera forstå, at hendes hjerte ikke lader sig binde. Kærligheden er en oprørsk fugl, ingen kan tæmme.

Den livlige Carmen bliver anholdt for et knivoverfald, men hun forfører operaens anden hovedkarakter, Don José – der skulle bevogte hende – og de flygter sammen. Parret bliver elskere. Don José deserterer fra hæren og lader sin kæreste fra hjemegnen, Michaëla, i stikken for at være sammen med Carmen.

Men ak, to måneder senere er Carmen blevet træt af Don José. I stedet har hun åbnet sit utæmmelige hjerte for tyrefægteren Escamillo.

 

Handlingen - i detaljer

Sted: Sevilla, Spanien, og omgivende bjerge Tid: omkring 1820 1. Akt

En plads i Sevilla. Til højre er der en dør til tobaksfabrik. I baggrunden, en bro. Til venstre, et vagthus. En gruppe soldater slapper af på pladsen og venter på vagtskifte og kommenterer de forbipasserende ("Sur la place, Chacun Passe"). Micaela dukker op, på udkig efter José. Morales fortæller hende, at "Jose er endnu ikke på vagt" og opfordrer hende til at vente sammen med dem. Hun afviser dem og siger, at hun vil vende tilbage senere. José ankommer med den nye vagt, som tilråbes og efterlignes af en skare af gadedrenge ("Avec la garde post").

Da fabriksfløjten lyder, dukker pigerne fra tobaksfabrikken op og udveksler drillerier med de unge mænd på pladsen ("La Cloche et Sonne"). Carmen dukker op og synger sin provokerende Habanera om kærlighedens utæmmelige natur ("L'amour est un oiseau rebelle"). Mændene bønfalder hende om at vælge en kæreste, og efter lidt drilleri kaster hun en blomst til Don José, der hidtil har ignoreret hende, men som nu er irriteret over hendes uforskammethed.

Mens kvinderne går tilbage til fabrikken, vender Micaela tilbage og giver José et brev og et kys fra hans mor ("Parle-moi ma mère"). Han læser, at hans mor beder ham vende hjem og gifte sig med Micaela, der trækker sig forlegent tilbage, da hun erfarer dette. Netop som José erklærer, at han er rede til at følge sin mors ønske, strømmer kvinderne ud fra fabrikken i stor ophidselse. Zuniga, der er officer i vagten, erfarer, at Carmen har angrebet en kvinde med en kniv. Da hun bliver afhørt, svarer Carmen med spottende trodsighed ("Tra la la ... Coupe-moi-moi Brule"); Zuniga beordrer José til at binde hendes hænder, mens han gør klar til at fængsle hende. Carmen er nu alene med José, og hun narrer ham til at løsne sine reb ved at synge en seguidilla, hvor hun synger om en aften med dans og lidenskab med sin elsker-hvem det så end kan være - i Lillas Pastia taverna. Forvirret og nærmest tryllebundet løsner José hendes hænder, og da hun bliver ført bort skubber hun sin eskorte til jorden og løber leende bort. Jose bliver anholdt for pligtforsømmelse.

2. Akt Lillas kro i Pastia

En måned er gået. Carmen og hendes veninder, Frasquita og Mercedes, underholder Zuniga og andre officerer ("Les tringles des sistres tintaient") på kroen i Pastia. Carmen er glad for at høre, at José er blevet løsladt efter en måneds tilbageholdelse. Udenfor annoncerer en procession og et kor, at toreadoren Escamillo ankommer ("Vivat, Vivat du Torero"). Han inviteres indenfor, og præsenterer sig selv med sin "Toreador sang" ("Votre toast, je peux vous le rendre"), og vender sin opmærksomhed mod Carmen, som affejer ham. Folkemængderne og soldaterne fjerner sig fra Lillas Pastia.

Da kun Carmen, Frasquita og Mercedes er tilbage, ankommer smuglerne Dancaire og Remendado og afslører deres planer om at afhænde nogle nyerhvervede smuglervarer ("Nous avons en tête une affaire"). Mercedes og Frasquita er ivrige efter at hjælpe dem, men Carmen afviser at være med, da hun vil vente på José. Da smuglerne er gået, ankommer José. Carmen viser ham en privat eksotisk dans ("Je vais danser i votre honneur ... La la la"), men hendes sang får følgeskab af et fjernt signalhorn fra kasernen. Da Jose siger, at han må vende tilbage til sin pligt, håner hun ham, og han svarer hende ved at vise hende den blomst, som hun kastede til ham på pladsen ("La fleur der Jetée dine m'avais"). Carmen er ikke overbevist, og hun forlanger, at han viser sin kærlighed ved at rejse bort sammen med hende. José nægter at desertere, men da han gør klar til at tage afsted, dukker Zuniga op - på udkig efter Carmen. Zuniga og Jose kæmper, men bliver adskilt af smuglerne, der vender tilbage og som holder Zuniga tilbage. Eftersom han har angrebet overordnet officer, har José nu intet andet valg end at slutte sig til smuglerne og Carmen ("Suis-nous à travers la campagne").

3. akt Et vildsomt sted i bjergene

Carmen og José kommer ind sammen med smuglerne og deres bytte ("Écoute, écoute, compagnons"); Carmen er nu blevet træt af José siger hånligt til ham, at han skal vende hjem til sin mor. Frasquita og Mercedes forlyster sig med at læse deres spådomme i kortene. Carmen slutter sig til dem og erfarer, at kortene forudsiger hendes og José's død. Kvinderne tager afsted for at aflede tolderne, der overvåger stedet. José holder vagt.

Micaela kommer ind med en guide, på udkig efter José og fast besluttet på at redde ham fra Carmen ("Je dis rien ne der m'épouvante"). Da hun hører et skud, gemmer hun sig i sin angst. Det er José, som har beskudt en ubuden gæst, der viser sig at være Escamillo. Josés glæde over at møde tyrefægteren Escamillo bliver dog vendt til vrede, da Escamillo erklærer sin forelskelse i Carmen. Parret kæmper ("Je suis Escamillo, toréro de Grenade"), men bliver afbrudt af smuglerne og pigerne ("Holà, holà José"). Da Escamillo tager afsted, inviterer han alle til sin næste tyrefægtning i Sevilla. Micaela bliver opdaget, men i første omgang vil José ikke tage afsted med hende, trods Carmens hån, men han går dog med, da han får at vide, at hans mor er døende. Mens han tager afsted, sværgende på at han vil vende tilbage, kan man i det fjerne høre Escamillo, der synger sin toreador sang.

4. akt En plads i Sevilla. I baggrunden ses væggene i et gammelt amfiteater

Zuniga, Frasquita og Mercedes står blandt mængden, der afventer tyrefægternes ankomst ("Les voici! Voici la kvadrille"). Escamillo og Carmen kommer ind og de erklærer deres gensidige kærlighed ("Si tu m'aimes, Carmen"). Da Escamillo går ind i arenaen og Frasquita advarer Carmen om, at José er i nærheden, men Carmen er modig og villig til at tale med ham. Alene bliver hun konfronteret med den desperate José ("C'est toi! C'est moi!"). Mens han forgæves bønfalder hende om at vende tilbage til ham, høres jubelråb fra arenaen. Da José gør sit sidste forsøg, kaster Carmen foragteligt ringen,han har givet hende, og begynder at gå ind mod arenaen. José bliver ude af sig selv og dolker hende, og mens Escamillo bliver hyldet af folkemængderne, dør Carmen. José knæler og synger "Ah! Carmen! ma Carmen adorée!", mens publikum forlader arenaen, Joseph bekender, at han har dræbt den kvinde, han elskede....

 

Pris:

I prisen er inkluderet billet og et glas vin i pausen.
Der er ikke inkluderet mad og transport i billetprisen!

 

IDA-ansvarlig:

Jens R. Rasmussen, 24 40 87 22 Jens.R.Rasmussen@tvegaard.dk

 

Praktisk Info

Hvor

Hedeland amfiteater

Tranemosevej 8

2640 Hedehusenen

Tranemosevej 8, 2640 Hedehusenen


Hvornår

Fredag d. 16. august 2019

Kl. 19:50 - 22:45


Pris

Ledig

360 kr.

Medlem

360 kr.

Seniormedlem

360 kr.

Studiemedlem

360 kr.

Deltager, ikke medlem af IDA

480 kr.

Tilmeldingsfrist

10. august 2019 - kl. 23:55


Antal pladser

20


Ledige pladser

10


Tilvalg

Ledsager

440 kr.

Arrangementsnr.

329417


Arrangør

Furesø-Egedal Afdeling, IDA Nordsjælland