Arrangement

Vores digitale tvilling gror frem i forskermiljøet

Søren Brunak, professor og bioinformatiker ved Københavns Universitet, Panum Institut har i mange år forsøgt at løse gåden om, hvordan kan vi komme frem til den digitale tvilling. Kom med til spændende arrangement den 8. marts.

København V

Torsdag d. 08. marts 2018

Kl. 18:00 - 20:00

Gratis

 

Beskrivelse

Forestil dig en verden, hvor vi tester medicin uden brug af dyr og mennesker. Det kræver en computerskabt kopi af os selv ... og vi nærmer os.

In vitro (forsøg i reagensglas) eller in vivo (forsøg på dyr eller mennesker) er ellers normalen, når det handler om at teste farlige stoffer eller medicin. Men fremtidens ‘forsøgsperson’ bliver en virtuel kopi af mennesket lagret i de koder af ettaller og nuller, der løber gennem computerchippens døde silicium.

Program:

  • 18:00 Sandwich og øl/vand
  • 18:30 Indledning v/ Keld Olsen IDA Sundhedsteknologi
  • 18:35 Digital tvilling er en forskerdrøm v/ Søren Brunak, Professor, Panum Institute
  • 19:45 Afslutning af programmet

Under indlægget er der mulighed for at stille spørgsmål

Arrangementet afholdes efter Generalforsamlingen i IDA Sundhedsteknologi. Ønsker du at deltage i vores Generalforsamling, der starter kl.17:00, bedes du tilmelde dig her.

_____________________________
Nærmere uddybning af foredraget.

Digital tvilling er en forskerdrøm

De teknologiske drivere i udviklingen er de to kendte klassikere: voksende computerkraft og kunstig intelligens. Endemålet er næsten ubegribeligt: en digital tvilling af mennesket, der gør forsøgsdyr og testpersoner overflødige og gør det muligt at eksperimentere uhæmmet med enhver tænkelig medicin for at undersøge effekter og bivirkninger uden at volde skade på mennesker eller dyr.

Det mål er vi dog stadig meget langt fra. Men vi er på vej, lyder det fra Thomas Skøt Jensen, adm. direk­tør i det danske biotekfirmaet Intomics, der er blandt de førende på området for bioinformatik i Norden.

»Vi ser en hastig udvikling på området, og generelt er den nordiske medicinalindustri godt med. Den har fået øjnene op for mulighederne, og tør begynde at satse,« lyder det.

Novo Nordisk er et af de danske firmaer, der er begyndt at arbejde mod digitale tvillinger til deres forskning. Insulinproducenten har blandt andet investeret en milliard kroner i et forskningscenter knyttet til Oxford Big Data

Også hos Lundbeck er forskerne så småt begyndt at tage simple modeller i brug til at forudse, hvordan stoffer påvirker kroppens biologi. Lundbeck fodrer allerede computermodeller med resultater fra dyreforsøg for at spå om, hvordan mennesker reagerer på bestemte stoffer. I øjeblikket bruger Lundbeck kun computerkraft til at forske i sammenhænge, som de allerede forstår.

Ifølge chefen for den medicinalkemiske forskningsenhed, Klaus Bæk Simonsen, bliver det først rigtig interessant, når vi begynder at bruge big data til at opdage sammenhænge, man ikke havde forestillet sig.

»Det næste store skridt bliver i retning af bioinformatik kombineret med kunstig intelligens, og så kan vi måske begynde at spare nogle af de mange dyreforsøg,« siger Klaus Bæk Simonsen.

In silico er dog – i sig selv – ikke en ny ting. I 2007 viste det amerikanske firma Entelos f.eks. i en computermodel, at præparatet Rituximab var bedre end TNF-hæmmere til at forebygge nedbrydningen af knoglerne hos bestemte patientgrupper. Resultatet blev senere bekræftet i kliniske forsøg.

Læs mere om emnet i Ingeniøren på link http://bit.ly/2CiTX2s

 

Praktisk Info

Hvor

IDA Mødecenter

Kalvebod Brygge 31 - 33

1780 København V

Lokale 102


Hvornår

Torsdag d. 08. marts 2018

Kl. 18:00 - 20:00


Pris

Deltager, ikke medlem af IDA

0 kr.

Studerende, ikke medlem af IDA

0 kr.

Firmamedlem

0 kr.

Medlem af arrangør

0 kr.

Ledig

0 kr.

Medlem

0 kr.

Seniormedlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

Tilmeldingsfrist

08. marts 2018 - kl. 13:00


Antal pladser

67


Ledige pladser

8


Arrangementsnr.

325858


Arrangør

IDA Sundhedsteknologi


Medarrangører

IDA Bioscience

IDA Education

IDA Embedded

IDA IT

IDA Mechanical

IDA Mechanical Sjælland

IDA Proces

IDA Sjælland

Sundhedsteknologisk Udvalg, IDA Nordsjælland

Sundhedsteknologisk Udvalg, IDA Østjylland