Webinar

Kortlægningen af Danmark

Kortlægningen af Danmark. I middelalderen og de efterfølgende århundreder blev danmarkskort udarbejdet ved at kopiere ældre kort – evt. med lidt tilretning og rettelse af de værste fejl på baggrund af spredte observationer.

Webinar foran din egen pc, tablet, smartphone

Torsdag d. 15. april 2021

Kl. 16:30 - 18:30

Gratis

Tilmeldingsfrist 14. april 2021 - kl. 23:59

I middelalderen og de efterfølgende århundreder blev danmarkskort udarbejdet ved at kopiere ældre kort – evt. med lidt tilretning og rettelse af de værste fejl på baggrund af spredte observationer. Den væsentligste kilde til nye kort var ganske enkelt ældre kort, hvorfor fejl og forskydninger på kortene kunne overleve i århundreder. Tycho Brahe ser som den første, at en seriøs kortlægning vil kræve trigonome-trisk triangulering og udkaster et projekt for et omfattende Danmarkskort, men når kun sin egen ø, Hven. Oplysningstidens ideer og idealer om systematiske observationer af verden samt de mange innovationer i 1700-tallet fik derfor afgørende betydning for den kartografiske udvikling og danmarkskortenes udseende. Med statslig støtte begyndte man flere projekter, hvoraf foredraget vil fokusere på følgende to:

Søkartografen Jens Sørensens (1646-1723) opmålinger og kortlægninger omkring år 1700. Med relativt simple midler, fx brug af en såkaldt milevogn til opmåling, blev der udarbejdet overraskende præcise kort. Kortene blev dog aldrig trykt, og de endte hengemt i Søkortarkivet efter Sørensens død.

Videnskabernes Selskabs kort 1761-1805, i perioder ledet af Thomas Bugge (1740-1815), hvor der med introduktion af triangulering og målebord blev grundlagt metoder, der blev anvendt i topografisk kortlægning frem til brugen af flyfotos tog over i midten af 1900-tallet.

v/ ph.d., geograf og historiker Peder Dam

Tilmeldingsprocedure:

Når du har tilmeldt dig, får du en bekræftelsesmail herpå. Nederst i denne mail finder du et link til webinaret.
Du logger på via dette link og kommer videre til sitet, hvor webinaret vises.

Har du problemer med at logge på, er du velkommen til at kontakte os på webinarsupport@ida.dk
Tjek også vores FAQ site hvor du kan få svar på de oftest stillede spørgsmål i forbindelse med webinarer: FAQ om IDA webinarer

Info om personlige oplysninger: Hvis du gerne vil deltage anonymt, anbefaler vi, at du tilmelder dig en browser i stedet for at bruge Zoom-softwareklienten eller appen, og når Zoom beder dig om at angive dit navn, kan du indtaste "Anon" eller et andet pseudonym. Zoom behandler personlige oplysninger i globale datacentre inklusive USA og behandlingen udføres i henhold til EU Kommissionens standardbestemmelser om databeskyttelse. Beskyttelse af personlige oplysninger. For yderligere detaljer henviser vi til Zoom-privatlivspolitikken tilgængelig her: https://zoom.us/privacy

Arrangør: IDA, Historisk Teknologi, HITEK.

Tilmelding: Er du ikke medlem af IDA? For at kunne tilmelde dig, skal du oprette en brugerprofil. Bemærk, ved oprettelse af en brugerprofil får du adgang til IDA's online tjenester - du bliver ikke medlem af IDA.

Vigtig oplysning vedr. persondata på deltagerlister
Dit navn, titel og firma vil optræde på deltagerlisten til dette arrangement. Deltagerlisten er tilgængelig for arrangøren og de øvrige deltagere på selve arrangementet i form af en fysisk deltagerliste og online deltagerliste. Ved nogle arrangementer udleveres endvidere navneskilt, hvor dit navn, titel og firma fremgår. Hvis du afmelder dig arrangementet, vil dine oplysninger ikke fremgå af deltagerlisten.

Når du er tilmeldt som deltager på dette webinar, vil du også automatisk modtage info om næste webinar indenfor samme fagområde.

Hvor

Webinar foran din egen pc, tablet, smartphone

Deltag via pc, tablet, smartphone


Hvornår

Torsdag d. 15. april 2021

Kl. 16:30 - 18:30


Pris

Deltager, ikke medlem af IDA

0 kr.

Studerende, ikke medlem af IDA

0 kr.

Firmamedlem

0 kr.

Medlem af arrangør

0 kr.

Ledig

0 kr.

Medlem

0 kr.

Seniormedlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

Tilmeldingsfrist

Onsdag d. 14. april 2021

Kl. 23:59


Antal pladser

500


Ledige pladser

475

Arrangementsnr.

338729


Arrangør

IDA - Historisk Teknologi, HITEK


Medarrangører

Kurser for studerende