Webinar

Stationære batterier til lagring af sol- og vindelektricitet

Deltag i et spændende foredrag om udvikling af nye, billige, vandige batterier til lagring af strøm fra vindmøller og solceller og hør om, hvordan vi bl.a. kan løse nogle af vores miljøudfordringer.

Webinar foran din egen pc, tablet, smartphone

Onsdag d. 19. maj 2021

Kl. 16:00 - 17:30

Gratis

Tilmeldingsfrist 18. maj 2021 - kl. 23:59

Vi er glade for, at professor Anders Bentien, Aarhus Universitet, har mulighed for at holde foredrag for os om, hvordan vi bl.a. kan løse nogle af vores miljøudfordringer ved at anvende stationære batterier til lagring af sol- og vindelektricitet med nye billige materialer med lav miljøpåvirkning.

Der forskes intensivt i nye, billige vandige batterier til lagring af strøm fra vindmøller og solceller. De stoffer, der forskes i, er organiske antrakinoner som anode og uorganiske Ferricyanider som katode.

Både organiske antrakinoner og uorganiske Ferri cyanider kan modificeres, så opløseligheden kan ændres fra total opløselige til meget uopløselige. Hermed kan stofferne bruges i både almindelige tørcelle-batterier som kræver uopløselige stoffer og i flowbatterier som kræver høj opløselighed.

Batterierne er en meget fleksible løsning til moderne lagerteknologier, da det en strøm – til strøm-teknologi med et lille relativt lille tab.

Det er dog en ulempe at vandige batterier har et relativt lave cellepotentiale som typiske typisk vil være mindre end 1,6-1,8 V, da der skal vælges elektrokemisk aktive materialer inden for det elektrokemiske vindue for vand. De må ikke reagere med vand og danne oxygen eller hydrogen, hvilket for eksempel sker, når Li-metal kommer i kontakt med vand. Med et samtidigt krav om elektrokemisk aktivitet, lav materialepris og miljøpåvirkning, så reduceres mængden af mulige grundstoffer og molekyler kun til at omfatte Ti, Zn, Mn, Fe, Cu og en række organiske molekyler, for eksempel antrakinoner, som f.eks. findes i rabarber.

I de seneste år har gruppens forskning arbejdet med Ferri cyanid og antrakinoner som udgangsmolekyler til vandige batterier. Gruppen har opstillet grundlæggende strukturer og redoxreaktioner, som gør dem anvendelige i batterier. Udover at begge molekyler er yderst elektrokemisk reversible og stabile, så er nogle af de attraktive egenskaber, at strukturen kan skræddersys, så de kan bruges i både ”tørcelle” -batterier og flowbatterier.

Tørcelle-batterier
Berlinerblåt og analoge baseret på overgangsmetaler er meget stabile og uopløselige i vand og de egner sig derfor godt som elektrodemateriale. Disse kan nemt fremstilles ved at blande metalsulfat og kaliumferrocyanid, hvorved der udfældes krystallinsk berlinerblot eller tilsvarende analoge. De har en åben gitterkonstruktion, som krystallinsk kan interkalere hydrerede ioner i en vandig elektrolyt, f.eks. kalium eller natrium.

Organiske-uorganiske lowbatterier
En forudsætning for, at et molekyle kan bruges i vandige flowbatterier, er, at det har en høj vandig opløselighed. Katode og anode molekyler opløses i vand i to forskellige tanke, hvorfra de pumpes ud i en elktrokemisk celle, hvor strømmen omdannes til kemisk energi ved opladning og vice versa ved afladning.

Den elektrokemiske celle er sammensat af to kulstofelektroder, som er elektrisk ledende og separeret fra hinanden med en ionselektiv membran. På den ene elektrode sker en oxidation, mens der på den anden sker reduktion samtidig med en udveksling af en ion gennem membranen.  

Deltag i arrangementet og hør mere om de nævnte processer og om, hvilke tests der er foretaget på lab/pilotforsøg og om de resulter, Anders Bentien har opnået. Tilmeldingsprocedure:

Når du har tilmeldt dig, får du en bekræftelsesmail herpå. Nederst i denne mail finder du et link til webinaret.
Du logger på via dette link og kommer videre til sitet, hvor webinaret vises.

Har du problemer med at logge på, er du velkommen til at kontakte os på webinarsupport@ida.dk
Tjek også vores FAQ site hvor du kan få svar på de oftest stillede spørgsmål i forbindelse med webinarer: FAQ om IDA webinarer

Info om personlige oplysninger: Hvis du gerne vil deltage anonymt, anbefaler vi, at du tilmelder dig en browser i stedet for at bruge Zoom-softwareklienten eller appen, og når Zoom beder dig om at angive dit navn, kan du indtaste "Anon" eller et andet pseudonym. Zoom behandler personlige oplysninger i globale datacentre inklusive USA og behandlingen udføres i henhold til EU Kommissionens standardbestemmelser om databeskyttelse. Beskyttelse af personlige oplysninger. For yderligere detaljer henviser vi til Zoom-privatlivspolitikken tilgængelig her: https://zoom.us/privacy

Det er ikke tilladt at dele hverken zoomlinket eller link til video med andre, eller at optage lyd og billeder af webinaret.

Arrangør: IDA, Ingeniørforeningen.

Tilmelding: Er du ikke medlem af IDA? For at kunne tilmelde dig, skal du oprette en brugerprofil. Bemærk, ved oprettelse af en brugerprofil får du adgang til IDA's online tjenester - du bliver ikke medlem af IDA.

Vigtig oplysning vedr. persondata på deltagerlister
Dit navn, titel og firma vil optræde på deltagerlisten til dette arrangement. Deltagerlisten er tilgængelig for arrangøren og de øvrige deltagere på selve arrangementet i form af en fysisk deltagerliste og online deltagerliste. Ved nogle arrangementer udleveres endvidere navneskilt, hvor dit navn, titel og firma fremgår. Hvis du afmelder dig arrangementet, vil dine oplysninger ikke fremgå af deltagerlisten.

Når du er tilmeldt som deltager på dette webinar, vil du også automatisk modtage info om næste webinar indenfor samme fagområde.

Hvor

Webinar foran din egen pc, tablet, smartphone

Deltag via pc, tablet, smartphone


Hvornår

Onsdag d. 19. maj 2021

Kl. 16:00 - 17:30


Pris

Ikke IDA-medlem

0 kr.

Studerende, ikke medlem af IDA

0 kr.

Firmamedlem

0 kr.

Medlem af arrangør

0 kr.

Ledig

0 kr.

IDA-medlem

0 kr.

Seniormedlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

Tilmeldingsfrist

Tirsdag d. 18. maj 2021

Kl. 23:59


Antal pladser

500


Ledige pladser

383

Arrangementsnr.

339776


Arrangør

IDA Kemi


Medarrangører

Kurser for studerende