Arrangement

Status på fusionsforskningen, ITER and beyond

Kom og oplev DTU Fysik’s nye tokamak NORTH

Danmarks Tekniske Universitet, Kgs. Lyngby

Tirsdag d. 10. december 2019

Kl. 16:30 - 18:00

Fra 0 kr.

Det skal være slut med at afbrænde kul, olie og gas, hvis vi skal bremse den globale opvarmning. Men hvor skal energien så komme fra?

Program

16.30 Velkommen v/IDA Energi
16:40 Status på fusionsforskningen, ITER and beyond v/seniorforsker Søren Bang Korsholm, DTU Fysik
17:10 Introduktion til DTU Fysik’s nye Tokamak v/ seniorforsker Stefan Kragh Nielsen, DTU Fysik
17:30 Networking, drikkepause og omvisning på DTUs Tokamak i grupper á 10 personer
18:00 Arrangementet slutter

Fusionskraftværker, hvor atomkerner smelter sammen og frigiver energi, kan være en del af svaret. »Vi regner med, at de første rigtige fusionskraftværker vil levere strøm til det europæiske elnet i midten af dette århundrede,« fortæller Søren Bang Korsholm, der er seniorforsker på Institut for Fysik på Danmarks Tekniske Universitet.

I DTU Fysik’s kælder står en såkaldt tokamak, et usædvanligt instrument, der kan vise sig at få en væsentlig betydning for universitetets forskning i mikrobølgefysik og fusionsenergi. Faktisk er DTU det eneste universitet i Norden som har en tokamak. Tokamakken består af et vakuumkammer og en konfiguration af kraftige elektromagneter, samt en række tilknyttede måleinstrumenter.

”Tokamakken kom til DTU i slutningen af 2018, og allerede i begyndelsen af foråret lykkedes det os at lave det første plasma. Det betyder, at tokamakken virker og kan anvendes i vores forskning,” siger Stefan Kragh Nielsen, der er seniorforsker på DTU Fysik.

»Vi får brug for en lang række CO2-neutrale energikilder i fremtiden. Det bliver en kæmpe udfordring at udfase kul og gas. Jeg tror, at fusionsenergi kommer til at spille en central rolle som grundlastværk, der kan levere energi når som helst. Faktisk har jeg svært ved at forestille mig, hvordan vi kan bevare noget, der ligner vores levestandard, uden at have fusionsenergi,« fortsætter Søren Bang Korsholm.

Fusionsenergi
Fusionsenergi sker ved sammensmeltning af lette atomkerner – typisk brintisotoper – i modsætning til den spaltning af tunge kerner, der finder sted i atomkraftværker.

En tokamak indeholder plasma, der kan opnå en temperatur på langt over 100 mio. grader Celsius. Temperaturen i solens centrum er ca. 15 mio. grader. Plasma dannes ved ekstrem opvarmning af gas, og i fusionsplasmaer dannes helium af brint-isotoper i en fusionsproces, der frigør energi. Det er den samme proces som sker i Solen.

No-Show gebyr på 100 kr.

Max deltagerantal 50 personer.

Hvor

Danmarks Tekniske Universitet

Bygning 309 eller 311 Fysikvej,

2800 Kgs. Lyngby

DTU Fysik, Fysikvej, Bygning 309, 2. sal, rum 229-231


Hvornår

Tirsdag d. 10. december 2019

Kl. 16:30 - 18:00


Pris

Firmamedlem

0 kr.

Medlem af arrangør

0 kr.

Ledig

0 kr.

Medlem

0 kr.

Seniormedlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

Studerende, ikke medlem af IDA

50 kr.

Deltager, ikke medlem af IDA

100 kr.

Tilmeldingsfrist

Søndag d. 08. december 2019

Kl. 23:55


Antal pladser

50


Ledige pladser

4

Arrangementsnr.

334194


Arrangør

IDA Energi


Medarrangører

IDA Verdensmål