Event

Arsen i ris og drikkevand

Er arsen i ris så stort et problem at det er nødvendigt at udlude risen før fortæring? Og er arsen i drikkevand et problem i Danmark? Du kan nu også være med online!

IDA Conference, København V

Thursday 31 October 2024

19:00 - 21:30

DKK 0.00 - DKK 500.00

Danish

More practical information at the bottom of the page.

Arrangementet streames også online. Se arr. nr.: 357196

Uorganisk arsen betragtes som kræftfremkaldende, og der kan være en del uorganisk arsen i ris. Tidligere på året fremkom EFSA med en ny risikovurdering, der viste at befolkningens indtag af arsen fra fødevarer ligger i nærheden af det betænkelige. Da høje indtag af uorganisk arsen øger risikoen for kræft i hud, blære og lunger, kiggede man nærmere på, hvilke fødevarer, der især bidrager med uorganisk arsen. Her viste det sig at ris er en af de største kilder. 

Myndighederne iværksatte en oplysningskampagne om, hvordan man som forbruger kan sænke indholdet af arsen i ris. Hvilke overvejelser var bag Fødevarestyrelsens
kampagne om skylning af ris? Nogle forbrugere anser sådanne oplysninger for en skræmmekampagne, mens andre straks retter ind. Hvordan tilrettelægger man en afbalanceret oplysningskampagne, der på den ene side videregiver den viden, der findes, og på den anden side ikke unødigt skræmmer folk? 

Nogle forbrugere stoler ikke på eksperternes risikovurderinger, og anser dem for overdrevne og henviser til, at fx den kinesiske befolkning jo nærmest lever af ris og
tilsyneladende ikke har problemer med det. Er det sandt og hvad viser de
epidemiologiske undersøgelser? Skyller og udluder andre folkeslag deres ris på
den måde som det nu anbefales? Hvilken betydning har udludning for risens
indhold af gavnlige næringsstoffer?  

Hvordan håndteres risikoen via lovgivning? Hvordan sætter man grænseværdier for uorganisk arsen i ris? Er det nødvendigt at skylle ris, hvis grænseværdien er overholdt? 

Risens indhold af arsen kommer fra jordbund og vandingsvand. Men hvordan står det til med det danske drikkevand? Vi har en grænseværdi, men er den nem at overholde? Kan
drikkevand være en kilde til arsen i Danmark?  

Program:

19:00 -19:10
Velkomst og indledning
 v/ Helle Buchardt Boyd, seniortoksikolog, cand.brom, DHI A/S og medlem af best. f. IDA Levnedsmiddelselskabet     

19:10 – 19:45   

Hvad viser de epidemiologiske undersøgelser om arsens kræftfremkaldende effekt? Hvad er baggrunden for den Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA) nylige vurdering af arsen? Hvor stor betydning har det at skylle, iblødsætte eller koge ris i overskydende vand?
v/ Max Hansen, Seniorrådgiver, DTU Fødevareinstituttet     

19:45 – 20:20
Håndtering af uorganisk arsen i fødevarer – hvordan vi fastsætter grænseværdier for uorganisk arsen i EU.
v/ Dorthe Licht Cederberg, cand. Scient., ph.d., Fødevarestyrelsen     

20:20 – 20:40
Pause og forfriskninger     

20:40 – 21:15
Er arsen i drikkevand og drikkevandsboringer et problem i Danmark?
v/ Jörg Schullehner, adjunkt, ph.d., Institut for Folkesundhed, Århus Universitet.     

21:15 – 21:30
Sidste spørgsmål, afsluttende bemærkninger og opsummering   

Arrangører: Helle Buchardt Boyd, seniortoksikolog, cand.brom, DHI A/S og Anders Ugilt Thomsen, stud. techn.al., begge i bestyrelsen for IDA Levnedsmiddelselskabet.

Prices

Student member

0 kr.

Student, not a member of IDA

100 kr.

Participant, not a member of IDA

500 kr.

Company member

0 kr.

Member of organiser

0 kr.

Unemployed IDA member

0 kr.

Member

0 kr.

The UN’s Sustainable Development Goals are part of IDA’s values.

IDA aims to highlight the connection to the UN’s 17 Sustainable Development Goals. This event relates to some of these goals:

Read more about the UN’s Sustainable Development Goals

Practical Information

Where

IDA Conference
Kalvebod Brygge 31-33
1780 København V

When

Thursday 31 October 2024
19:00 - 21:30

Registration deadline

Thursday 31 October 2024 12:00

Latest cancellation

Wednesday 30 October 2024 23:55

Event language

Danish

Participants

18

Organizer

IDA Levnedsmiddelselskabet

Co-organizer

IDA Levnedsmiddelselskabet

Meetup no.

356863
Login to see attached files