Arrangement
Arsen i ris og drikkevand
Er arsen i ris så stort et problem at det er nødvendigt at udlude risen før fortæring? Og er arsen i drikkevand et problem i Danmark? Du kan nu også være med online!
Tilmeldingsfrist: 31. oktober 2024 kl. 12.00
IDA Conference, København V
Torsdag den 31. oktober 2024
kl. 19.00 - 21.30
0,00 kr. - 500,00 kr.
Dansk
Arrangementet streames også online. Se arr. nr.: 357196
Uorganisk arsen betragtes som kræftfremkaldende, og der kan være en del uorganisk arsen i ris. Tidligere på året fremkom EFSA med en ny risikovurdering, der viste at befolkningens indtag af arsen fra fødevarer ligger i nærheden af det betænkelige. Da høje indtag af uorganisk arsen øger risikoen for kræft i hud, blære og lunger, kiggede man nærmere på, hvilke fødevarer, der især bidrager med uorganisk arsen. Her viste det sig at ris er en af de største kilder.
Myndighederne iværksatte en oplysningskampagne om, hvordan man som forbruger kan sænke indholdet af arsen i ris. Hvilke overvejelser var bag Fødevarestyrelsens
kampagne om skylning af ris? Nogle forbrugere anser sådanne oplysninger for en skræmmekampagne, mens andre straks retter ind. Hvordan tilrettelægger man en afbalanceret oplysningskampagne, der på den ene side videregiver den viden, der findes, og på den anden side ikke unødigt skræmmer folk?
Nogle forbrugere stoler ikke på eksperternes risikovurderinger, og anser dem for overdrevne og henviser til, at fx den kinesiske befolkning jo nærmest lever af ris og
tilsyneladende ikke har problemer med det. Er det sandt og hvad viser de
epidemiologiske undersøgelser? Skyller og udluder andre folkeslag deres ris på
den måde som det nu anbefales? Hvilken betydning har udludning for risens
indhold af gavnlige næringsstoffer?
Hvordan håndteres risikoen via lovgivning? Hvordan sætter man grænseværdier for uorganisk arsen i ris? Er det nødvendigt at skylle ris, hvis grænseværdien er overholdt?
Risens indhold af arsen kommer fra jordbund og vandingsvand. Men hvordan står det til med det danske drikkevand? Vi har en grænseværdi, men er den nem at overholde? Kan
drikkevand være en kilde til arsen i Danmark?
Program:
19:00 -19:10
Velkomst og indledning
v/ Helle Buchardt Boyd, seniortoksikolog, cand.brom, DHI A/S og medlem af best. f. IDA Levnedsmiddelselskabet
19:10 – 19:45
Hvad viser de epidemiologiske undersøgelser om arsens kræftfremkaldende effekt? Hvad er baggrunden for den Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA) nylige vurdering af arsen? Hvor stor betydning har det at skylle, iblødsætte eller koge ris i overskydende vand?
v/ Max Hansen, Seniorrådgiver, DTU Fødevareinstituttet
19:45 – 20:20
Håndtering af uorganisk arsen i fødevarer – hvordan vi fastsætter grænseværdier for uorganisk arsen i EU.
v/ Dorthe Licht Cederberg, cand. Scient., ph.d., Fødevarestyrelsen
20:20 – 20:40
Pause og forfriskninger
20:40 – 21:15
Er arsen i drikkevand og drikkevandsboringer et problem i Danmark?
v/ Jörg Schullehner, adjunkt, ph.d., Institut for Folkesundhed, Århus Universitet.
21:15 – 21:30
Sidste spørgsmål, afsluttende bemærkninger og opsummering
Arrangører: Helle Buchardt Boyd, seniortoksikolog, cand.brom, DHI A/S og Anders Ugilt Thomsen, stud. techn.al., begge i bestyrelsen for IDA Levnedsmiddelselskabet.
Priser
Studiemedlem | 0 kr. |
Studerende, ikke medlem af IDA | 100 kr. |
Deltager, ikke medlem af IDA | 500 kr. |
Firmamedlem | 0 kr. |
Medlem af arrangør | 0 kr. |
Ledigt IDA-medlem | 0 kr. |
Medlem | 0 kr. |
FN’s verdensmål er en del af IDAs værdier
IDA ønsker at synliggøre koblingen til FN’s 17 verdensmål for bæredygtighed. Dette arrangement omhandler bl.a. disse verdensmål:
Praktiske Informationer
Hvor
Kalvebod Brygge 31-33
1780 København V
Hvornår
kl. 19.00 - 21.30