Webinar

Online: Arsen i ris og drikkevand

Er arsen i ris så stort et problem at det er nødvendigt at udlude risen før fortæring? Og er arsen i drikkevand et problem i Danmark?

Webinar

Torsdag d. 31. oktober 2024

Kl. 19:00 - 21:30

Fra 0 kr.

 

BeskrivelseLink kopieret

Arrangementet afholdes også fysisk i IDA - se arr. nr.: 356863.

Uorganisk arsen betragtes som kræftfremkaldende, og der kan være en del uorganisk arsen i ris. Tidligere på året fremkom EFSA med en ny risikovurdering, der viste at befolkningens indtag af arsen fra fødevarer ligger i nærheden af det betænkelige. Da høje indtag af uorganisk arsen øger risikoen for kræft i hud, blære og lunger, kiggede man nærmere på, hvilke fødevarer, der især bidrager med uorganisk arsen. Her viste det sig at ris er en af de største kilder. 

Myndighederne iværksatte en oplysningskampagne om, hvordan man som forbruger kan sænke indholdet af arsen i ris. Hvilke overvejelser var bag Fødevarestyrelsens kampagne om skylning af ris? Nogle forbrugere anser sådanne oplysninger for en skræmmekampagne, mens andre straks retter ind. Hvordan tilrettelægger man en afbalanceret oplysningskampagne, der på den ene side videregiver den viden, der findes, og på den anden side ikke unødigt skræmmer folk? 

Nogle forbrugere stoler ikke på eksperternes risikovurderinger, og anser dem for overdrevne og henviser til, at eksempelvis den kinesiske befolkning jo nærmest lever af ris og tilsyneladende ikke har problemer med det. Er det sandt og hvad viser de epidemiologiske undersøgelser? Skyller og udluder andre folkeslag deres ris på den måde som det nu anbefales? Hvilken betydning har udludning for risens indhold af gavnlige næringsstoffer?  

Hvordan håndteres risikoen via lovgivning? Hvordan sætter man grænseværdier for uorganisk arsen i ris? Er det nødvendigt at skylle ris, hvis grænseværdien er overholdt? 

Risens indhold af arsen kommer fra jordbund og vandingsvand. Men hvordan står det til med det danske drikkevand? Vi har en grænseværdi, men er den nem at overholde? Kan drikkevand være en kilde til arsen i Danmark?  

Program:

19:00 -19:10
Velkomst og indledning
 v/ Helle Buchardt Boyd, seniortoksikolog, cand.brom, DHI A/S og medlem af best. f. IDA Levnedsmiddelselskabet.     

19:10 – 19:45   
Hvad viser de epidemiologiske undersøgelser om arsens kræftfremkaldende effekt? Hvad er baggrunden for den Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA) nylige vurdering af arsen? Hvor stor betydning har det at skylle, iblødsætte eller koge ris i overskydende vand?
v/ Max Hansen, Seniorrådgiver, DTU Fødevareinstituttet.

19:45 – 20:20
Håndtering af uorganisk arsen i fødevarer – hvordan vi fastsætter grænseværdier for uorganisk arsen i EU.
v/ Dorthe Licht Cederberg, cand. Scient., ph.d., Fødevarestyrelsen.    

20:20 – 20:40
Pause

20:40 – 21:15
Er arsen i drikkevand og drikkevandsboringer et problem i Danmark?
v/ Jörg Schullehner, adjunkt, ph.d., Institut for Folkesundhed, Århus Universitet.     

21:15 – 21:30
Sidste spørgsmål, afsluttende bemærkninger og opsummering.

Arrangører: Helle Buchardt Boyd, seniortoksikolog, cand.brom, DHI A/S og Anders Ugilt Thomsen, stud. techn.al., begge i bestyrelsen for IDA Levnedsmiddelselskabet.

Tilmeldingsprocedure:
Når du har tilmeldt dig, får du en bekræftelsesmail herpå. Nederst i denne mail finder du et link til webinaret.
Du logger på via dette link og kommer videre til sitet, hvor webinaret vises.

Har du problemer med at logge på, er du velkommen til at kontakte os på: webinarsupport@ida.dk.
Tjek også vores FAQ site, hvor du kan få svar på de oftest stillede spørgsmål i forbindelse med webinarer: FAQ om IDA webinarer.

Info om personlige oplysninger: Hvis du gerne vil deltage anonymt, anbefaler vi, at du tilmelder dig en browser i stedet for at bruge Zoom-softwareklienten eller appen, og når Zoom beder dig om at angive dit navn, kan du indtaste "Anon" eller et andet pseudonym. Zoom behandler personlige oplysninger i globale datacentre inklusive USA og behandlingen udføres i henhold til EU Kommissionens standardbestemmelser om databeskyttelse. Beskyttelse af personlige oplysninger. For yderligere detaljer henviser vi til Zoom-privatlivspolitikken tilgængelig her: https://zoom.us/privacy.

Det er ikke tilladt at dele hverken zoomlinket eller link til video med andre, eller at optage lyd og billeder af webinaret.

Arrangør: IDA, Ingeniørforeningen.

Tilmelding: Er du ikke medlem af IDA? For at kunne tilmelde dig, skal du oprette en brugerprofil. Bemærk, ved oprettelse af en brugerprofil får du adgang til IDA's online tjenester - du bliver ikke medlem af IDA.

Vigtig oplysning vedr. persondata på deltagerlister
Dit navn, titel og firma vil optræde på deltagerlisten til dette arrangement, hvis du tidligere har givet samtykke eller har givet samtykke til dette i forbindelse med tilmeldingen. Deltagerlisten er tilgængelig for arrangøren og de øvrige deltagere på selve arrangementet i form af en online deltagerliste. Ved nogle arrangementer udleveres desuden navneskilt, hvor dit navn, titel og firma fremgår. Hvis du afmelder dig arrangementet, vil dine oplysninger ikke længere fremgå af deltagerlisten.

Du kan læse mere om samtykke her, https://mit.ida.dk/mine-samtykker-praeferencer-og-vilkaar.

Når du er tilmeldt som deltager på dette arrangement, vil du også automatisk modtage info om næste arrangement indenfor samme fagområde.

 

Praktisk InfoLink kopieret

Hvor

Webinar

Deltag via pc, tablet, smartphone


Hvornår

Torsdag d. 31. oktober 2024

Kl. 19:00 - 21:30


Pris

Firmamedlem

0 kr.

Medlem af arrangør

0 kr.

Ledig

0 kr.

IDA-medlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

Studerende, ikke medlem af IDA

100 kr.

Ikke IDA-medlem

200 kr.

Tilmeldingsfrist

Torsdag d. 31. oktober 2024

Kl. 12:00


Antal pladser

100


Ledige pladser

58

Arrangementsnr.

357196


Arrangør

IDA Levnedsmiddelselskabet


Medarrangører

IDA Levnedsmiddelselskabet


Dokumenter på Mit IDA

Filhenvisningen fejlede.
Prøv at genindlæse siden.