Et webinar er et online-seminar, -kursus eller -interview, hvor underviser/oplægsholder og webinar-deltagere mødes direkte på nettet – og ofte med hjælp fra en moderator/studievært.
Vi gør brug af Intercall Web Studio.
Man kan enten vælge at:
IDA laver hvert år et væld af webinarer, som spænder fra dybt fagtekniske emner inden for naturvidenskab, it og engineering til konkrete råd, om hvordan du håndterer dit arbejdsliv.
De foregår live, men efterfølgende kan du se dem i optaget version på IDAs hjemmeside.
Når du planlægger et webinar, er det en rigtig god idé at starte med at kontakte din netværkskoordinator med en dato for webinaret. Vi afholder rigtig mange webinarer i øjeblikket, og derfor kan det være svært at finde en dato.
Afklar også med din oplægsholder, om vedkommende må bruge Zoom, som er det værktøj vi bruger til webinarer, og om det må optages og lægges på ida.dk efterfølgende.
Når webinaret skal oprettes, er det din netværkskoordinator der opretter det i vores mødesystem. Det gør vi, fordi der skal specielle bekræftelser på, og vi skal have en tekst ind omkring zoom, sikkerhed og GDPR. Så send alle informationer ind, så opretter vi.
Når webinaret skal afholdes, kan du og oplægsholder få et testmøde og det prøver vi at planlægge til et par dage inden selve webinaret. Her tjekker vi at lyden er god, at billedet er godt; lys, baggrund m.v., og at I kan dele slides m.v.
På afholdesen af webinaret, er der altid en webinar-tekniker med under hele webinaret. Vi åbner for dig og oplægsholder 1/2 time inden start, og åbner for deltagerne ca. 5 min før.
Se eller gense videoen Alt du skal vide om webinar, som blev optaget d. 20. november 2020.
På dette webinar vil du få svar på følgende; Medlemmers interesse for at deltage i webinarer, Hvilke typer webinarer benytter vi i IDA, Hvem skal jeg kontakte?, Hvad er min rolle?, Hvad koster det? og Cases på hvad man kan med et webinar.
På webinaret henviser vi til en formular for Webinarer og Zoom Meetings, og den finder du her. Det er ikke en formular du skal udfylde, det gør din netværkskoordinator, men du kan se de oplysninger vi har brug for og de ting du skal være opmærksom på, for at lave et webinar.
Se eller gense videoen Som man spørger…
Derfor er præcision, aktiv lytning og styring centrale værktøjer, når vi – for at blive klogere – stiller spørgsmål til hinanden. Især er det vigtigt at skelne mellem åbne og lukkede spørgsmål – og deres forskellige funktioner. Kurt Strand, vært på P1’s ”Mennesker og medier”, fortæller med afsæt i konkrete eksempler og enkel teori, hvordan en journalistisk inspireret spørgeteknik kan føre til bedre resultater.
Dette webinar er for dig, der fx skal tale med en kommende oplægsholder i forbindelse med forventningsafstemning/tekstskrivning af et arrangement, og som måske også skal stille spørgsmål for at blive klogere på et emne i forbindelse med eller efter et oplæg.
Som bruger kræver det blot at du har webcam i din pc’er. Du vil ved tilmelding modtage et bekræftelseslink, hvor du vil finde nedenstående muligheder:
IDA ønsker, at mange møder streames, så det kan nå ud til så mange medlemmerne som overhovedet muligt, og økonomien må ikke være en hindring. Hvis din enheden ikke selv har midler, så kan I evt. prøve at ansøge den regionale eller fagtekniske pulje. Ansøgningsskemaet fås hos Charlotte Faber, cf@ida.dk.
Alternativt, hvis der pludselig opstår en interessant mulighed, så er der eventuelt mulighed for at få webinaret finansieret på efterbevilling.
Der skal betales for brug af kameramand. Regn med ca. 5.000 kr. for en times webinar og 15.000 kr. for en hel dag. Kontakt Jakob Morthorst-Jensen på: jmj@ida.dk, som kan give dig et mere eksakt bud på økonomien.
Som aktiv har du travlt med at gøre en forskel for dine medlemmer. Vi har samlet en side med informationer, der kan hjælpe dig i dit arbejde som aktiv.
Gå til aktivsiden