Regler for brug af fotos i dokumenter, præsentationer og på web

På grund af en stigende brug af fotos i dokumenter, præsentationer og på digitale kanaler, har IDA opstillet en række retningslinjer, som både aktive, frivillige og ansatte skal følge.

Når der bliver sammensat nyhedsbreve, oprettet arrangementer eller sammensat Powerpoint-præsentationer, løfter fotos og andre illustrationer ofte formidlingen og oplevelsen betragtelig.

Som aktiv i IDA er det imidlertid meget vigtigt, at du sikrer dig, at du har ret til at bruge de fotos, som du udvælger til:

  • hjemmesider
  • nyhedsbreve
  • sociale medier
  • print materiale
  • powerpoint-præsentationer der efterfølgende deles via mail eller links.

Det er hurtigt og nemt at fremsøge flotte fotos via Google – og gemme dem på computeren for dernæst at uploade dem til brug.

Ligeledes er det fristende at downloade fotos fra offentlige sites som Danmarks Radio Dr.dk eller TV2 på tv2.dk – eller myndighedernes sites.

Vores råd: Lad være med det

For de ovennævnte webtjenester, medier og myndigheder gælder et forhold: Vi må ikke bruge deres fotos.

De fleste fotos på internettet er omfattet af en ophavsret til fotografiet. Ophavsretten kan tilhøre et medie, en virksomhed eller en organisation.

Eller ophavsretten kan tilhøre fotografen, hvad enten det er en professionel fotograf eller en privat person, der har taget billedet.

Bruger du derfor et fotografi uden udtrykkelig tilladelse fra fotografen eller organisationen – og distribuerer det offentligt til andre mennesker, så har du overtrådt Lov om Ophavsret – og kan derfor afkræves et beløb for ulovlig brug af billedmaterialet.

Det gælder også, selvom du har brugt et foto til en præsentation til et foredrag, hvorefter du gemmer præsentationen som pdf – og deler et link til deltagerne bagefter.

Uanset hvor få personer du deler det med, linket er hemmeligt, gemt bag login – og modtagerne er IDA-medlemmer, så er ophavsretten overtrådt. Dermed kan IDA afkræves et beløb.

Spørgsmålet er selvfølgelig så, hvordan du undgår at bruge et foto – uden at have ret til det.

Vi anbefaler:

  • Kig i IDAs onlinearkiv over fotos til fri afbenyttelse (Royalty-frie billeder) . Systemet hedder Skyfish – og arkivet finder du på dette link https://www.skyfish.com/sh/9655afbb5d56d6e62638aa96a8a07351aae730bb/1a4a0387/1235611
  • Hent gratis fotos fra disse to sites, hvor alle fotos er fri brug – dog gerne med anmodningen om, at du noterer navnet på fotografen ved brug. Det er god stil.
  • Hent fotos fra sitet Colourbox. Det kræver login – men fotos er meget billige. Under 10 kr. per foto.
  • Tag selv billeder
  • Træf aftale med fotografen, mediet, virksomheden eller organisationen om betingelser for brug af vedkommendes billeder.

Følger du de ovenstående råd, eliminerer du risikoen for, at du overtræder ophavsretten ved brugen af et foto eller en anden illustration.

Som følge af ovenstående retningslinjer har IDA gjort det tydeligere, hvilke skridt vi kan tage i tilfælde af overtrædelse af retningslinjerne.

Modtager IDA således en regning for en tydelig og klar overtrædelse af ophavsretten til et foto eller en illustration, tillader vi os at videresende regningen til det netværk eller den enhed, der har uploadet og benyttet det ophavsretsbeskyttede foto eller et dokument (typisk powerpoint-præsentation eller pdf), hvori der er brugt et beskyttet foto.

Ovenstående retningslinjer gælder også for eksterne oplægsholdere ved IDA-arrangementer, hvis deres Powerpoint-præsentationer eller pdf-dokumenter efterfølgende skal lægges frem offentligt på et IDA-website eller via link i et IDA-nyhedsbrev.

Det er IDA-arrangørens – d.v.s. netværket eller enhedens - ansvar at informere oplægsholderen om IDAs politik for brug af billeder i præsentationer eller andet materiale – og holde øje med, at den politik følges.

IDA vil derfor opkræve et beløb fra netværket / enheden, hvis IDA bliver opkrævet en regning for en klar og tydelig overtrædelse af Ophavsretsloven – begået af en oplægsholder.

Hvis oplægsholderen bruger ophavsretsbeskyttede fotos – for eksempel et foto fra et medie og ikke har en aftale med mediet / fotografen – i et dokument, bliver det ikke lagt op på et IDA-website eller linket til via et IDA-nyhedsbrev.

København januar 2020

Læs mere

Overblik

IDAs tilbud til de aktive

Som aktiv har du travlt med at gøre en forskel for dine medlemmer. Vi har samlet en side med informationer, der kan hjælpe dig i dit arbejde som aktiv.

Gå til aktivsiden