28.08.2023
3 min læsetid

Se tallene: Så cirkulære er vi i Danmark

Hvor gode er vi til cirkulær økonomi? Dyk ned i Danmarks første Circular Gap Report, der viser hvor gode vi er til at genbruge og genanvende ressourcer og produkter, så flere ting lever længere i stedet for at blive til skrald.

Anne-Cathrine Jensen

af Anne-Cathrine Jensen

 

Hvad vil det sige at designe produkter med tanke på genanvendelse?Link kopieret

Faktaboks

Materialevalg:

Ved at vælge materialer, der er nemme at adskille og genanvende, kan produktet blive mere egnet til cirkulær økonomi. Det kræver mærkning og dokumentation af genanvendeligheden på et produkt og et stop for brugen af materialer, der er svære at adskille eller har skadelige virkninger på miljøet. 

Modulær konstruktion:

Produkter, der er opbygget af modulære komponenter, gør det lettere at udskifte og reparere specifikke dele i stedet for at erstatte hele produktet. Dette forlænger produktets levetid og reducerer mængden af affald. 

Let demontering:

Designet af produkter bør være sådan, at de kan demonteres nemt og uden besvær. Dette muliggør adgang til komponenter og materialer, der kan genanvendes eller genbruges. Brug af standardiserede og let genkendelige samlinger og fastgørelsesmetoder kan gøre demontering mere effektiv. 

Mærkning og dokumentation:

Klare og præcise mærkater på produkter kan bidrage til at identificere materialer og komponenter samt give instruktioner til korrekt adskillelse og genanvendelse. Desuden kan dokumentation om produktets materialer og deres miljømæssige egenskaber lette genanvendelsesprocessen. 

Samarbejde i leveringskæden:

For at sikre effektiv genanvendelse er det vigtigt at samarbejde med producenter og leverandører. Dette kan omfatte udveksling af viden om designmuligheder, materialers genanvendelsesegenskaber og etablering af tilbageleveringsordninger for produkter eller materialer.