Konference

3D print i sundhedssektoren

Vi har samlet industrien, klinikere og forskere som arbejder målrettet med 3D print indenfor sundhedsteknologi.

Teknologisk Institut, Taastrup

Mandag d. 07. maj 2018

Kl. 08:30 - 16:00

Gratis

Program:

Kl. 8:30 Registrering, morgenmad – udstilling og demoer

Kl. 9:30 Jeppe Skinnerup Byskov, Sektionsleder, Industriel 3D-print, Teknologisk Institut

Kl. 09:50 David Fischer, Software Development Manager, 3Shape

Kl. 10:10 Richard Tøpholm, direktør for Neuroteknologi, Widex

Kl. 10:30 Kaffepause

Kl 10:50 Klaus Vaarbroe, Global Manager, CAMISHA Development, Widex

Kl. 11:10 Maria Louise Carøe, Team Manager Pilot Prototyping, Coloplast

Kl. 11:30 Casper Slots, Co-founder, Particle 3D

Kl. 11:50 Dang Quang Svend Le, phd, Ortopædkirurgisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital

Kl. 12:10 Sandwich, udstilling og demoer

Kl. 13:10 Jeppe Skinnerup Byskov, Sektionsleder, Industriel 3D-print, Teknologisk Institut

Kl. 13:20 Mark Holm Olsen, Specialist, phd, Plast og Emballage, Teknologisk Institut

Kl. 13:40 Niels Bent Larsen, Professor, DTU Nanotech

Kl. 14:00 Indlæg fra læge fra Aarhus Universitetshospital. Læge Tine M Engberg Damgaard

Kl. 14:20 Kaffepause

Kl. 14:40 Morten Bo Søndergaard Svendsen, Civilingeniør, phd, Simulationscenter Rigshospitalet

Kl. 15:00 Mia Fiilsøe Falkeborg, Seniorspecialist, phd, Fødevareteknologi, Teknologisk Institut

Kl. 15:20 Afslutning

Kl. 15:30 Mulighed for rundvisning i Teknologisk Instituts laboratorier

Kl. 17:00 Afslutning på rundvisning

Uddybning af oplæg:

Jeppe Skinnerup Byskov, Sektionsleder, Industriel 3D-print, Teknologisk Institut

3D-print er en teknologi i rivende udvikling. Hvor det tidligere primært blev brugt til prototyper i plastik ser vi i dag et væld af anvendelser indenfor f.eks. 3D print af fødevarer og huse – eller print af implantater og organisk materiale. Faktisk har medico sektoren været en af de helt store drivere inden for udvikling af 3D-print og fremstilling af individuelt tilpassede implantater er i dag rutine. Og med potentialet til at printe f.eks. organer er interessen kun stigende.

Jesper Damvig, COO, 3D printed solutions, Damvig

3D print i den virkelige verden: Hvad kan vi i dag og hvordan anvendes 3D print i medico tekniske apparater. Hvor giver det mening at implementere 3D print som erstatning for gængse teknologier så som støbning og bearbejdning, både indenfor patient tilpassede produkter men i høj grad også inden for apparat industrien, som vil være primære fokus.

David Fischer, Software Development Manager, 3Shape

3Shape er en førende leverandør af 3D scannere og softwareløsninger primært indenfor dentalindustrien. Hør historien om hvordan udviklingen inden for 3D-print, har spillet en central rolle i firmaets succes. Hør hvordan fremskridt indenfor 3D-print, sætter taktstokken for anvendelsesmuligheder og den kommercielle succes af medicinsk mass-customization. Du får også 3Shape’s bud på, hvad vi kan se frem til henover de næste 10 års tid.

Klaus Vaarbroe, Global Manager, CAMISHA Development, Widex

Fra kunsthåndværk til digital præcision. Verdens første industrielle masseproduktion af individuelle 3D printede høreapparater: Widex patent fra 1990 førte i samarbejde med 3Shape til revolution i høreapparatbranchen.

Siden 2000 har 3D print stået for langt hovedparten af verdens produktion af i-øret høreapparater. 3D print muliggjorde lavere pris, optimalt design og konsistent kvalitet.

Efterfølgende har det muliggjort tilføjelse af interne mekaniske features der ellers ikke havde været mulige og i dag arbejdes blandt andet med 3D print af fleksible EEG ørepropper.

Maria Louise Carøe, Team Manager Pilot Prototyping, Coloplast

Det er vigtigt at få nye produkter hurtigt på markedet og dette stiller krav til hastigheden i udviklingsprojekter. 3D print giver mulighed for hurtig og nøjagtig fremstilling af prototyper. Det giver Coloplast mulighed for hurtigt at teste en idé, men også at fremvise idéen som den er tænkt.

Casper Slots, Co-founder, Particle 3D

I dag kan patienter, der har behov for knogleerstatning – enten på grund af ulykker eller sygdom – få et syntetisk implantat som for eksempel titanium, en donorknogle eller de kan få høstet knoglestumper fra deres egen krop til at erstatte den manglende knogle. Ingen af disse løsninger er optimale og har som regel høje komplikationsrater. Particle 3D bruger en kombination af computer-aided design og et knoglelignende materiale til at 3D-printe knogleimplantater, der er så naturtro, at de snyder kroppen.

Dang Quang Svend Le, phd, Ortopædkirurgisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital

Knoglemetastaser, herunder fra knoglekræft, er den største dødsårsag hos brystkræftpatienter. Nuværende behandling af knoglemetastaser omfatter strålebehandling og kirurgi, som primært udføres som palliativ behandling. Efterfølgende behandling omfatter stråling og/eller systemisk kemoterapi med væsentlige ulemper grundet deres toksicitet over for raske celler. Bivirkningerne inkluderer alvorlig immunforstyrrelse og nefrotoksicitet, som alle kan forringe patienternes livskvalitet alvorligt.

Vi er ved at udvikle et biokompatibelt 3D printet polymerimplantat med lokal medicinfrigivelsesfunktion samt fremstillingsinfrastrukturen omkring produktet. Denne teknologi er blevet testet i store dyr og er på vej til menneskelige forsøg i forskningsregi. Med fokus på tilbagevendende tumormetastaser i rygsøjlen vil de 3D printede implantater blive imprægnerede med doxorubicin og monteret i kommercielle

intervertebrale cages for at opnå samme vævssupport som standardbehandling, samtidig med at regenerative potentiale og lægemiddelvirkning forbedres.

Jeppe Skinnerup Byskov, Sektionsleder, Industriel 3D-print, Teknologisk Institut

Virtuel rundvisning til 3D teknologier på Teknologisk Institut

Mark Holm Olsen, Specialist, phd, Plast og Emballage, Teknologisk Institut

3D printede mikrostrukturer i kroppen: 3D print har de seneste år udviklet sig voldsomt. Dette muliggør design af ”free form” strukturer der kan emulere det 3-dimensionale miljø indeni kroppen såvel som individuelt tilpassede implantater og er ikke mindst et kæmpe boost for rapid prototyping.

I forbindelse med udvikling og forståelse af immuncelle migration til brug i cancer immunterapi, anvendes en 2PP 3D printer til at skabe 3-dimensionelle strukturer for at studere immuncellers migration i 3D miljøer sammenlignelige med den extracellulære matrix. Vi bruger 3D print til at producere opløselige støbeforme til silikone implantater. Dette giver nye friheder i forbindelse med design af perkutane implantater. Til sidst præsenteres vores aktiviteter indenfor 3D print af sprøjtestøbeforme til rapid prototyping og pilotserie produktion.

Niels Bent Larsen, Professor, DTU Nanotech

3D print til mini-organer – et revolutionerende værktøj til bedre medicin og personaliseret behandling. 3D mini-kopier af det enkelte menneskets organer gør det muligt at udvikle medicin til udvalgte patientgrupper og på sigt tilpasse behandling til den enkelte patient. Mikro 3D print i bløde materialer kan nu genskabe den livsnødvendige blodforsyning i mini-organer, som er den største barriere for deres udbredelse i forskning og industri.

Indlæg fra læge fra Aarhus Universitetshospital. Endeligt navn offentliggøres senere

Anvendelse af 3d print i klinikken.

Morten Bo Søndergaard Svendsen, Civilingeniør, phd, Simulationscenter Rigshospitalet (CAMES)

På CAMES (Copenhagen Academy for Medical Education and Simulation), bruger vi 3D print til forskellige formål i vores daglige arbejde. Før vi kan implementere 3D printede dele i vores træning, udfører vi forskning og udvikling for at finde den optimale brugsmodel af 3D print indenfor medicinsk uddannelse og simulation. En af de ting der er værdsat, er model-delingen på fora som Thingiverse – dette muliggør medicinsk uddannelse på modeller der er meget billigere end kommercielt tilgængelige, samt lige så gode. Forskning har demonstreret at simulatorer til fx endoskopi, kan reproduceres og gøres patient specifikke, for 4% af prisen af de kommercielle modeller – uden at gå på kompromis med den uddannelsesmæssige værdi af modellen. Slutteligt laver vi på CAMES blodkar og organer i vævsefterlignende materialer – til brug for kirurgisk træning.

Mia Fiilsøe Falkeborg, Seniorspecialist, phd, Fødevareteknologi, Teknologisk Institut

3D Fødevareprint – fremtidens måltider skal 3D printes.

3D printteknologien åbner for nye muligheder inden for fødevarefremstilling, især i området omkring specialernæring. Teknologien har et stort potentiale for at kunne løse udfordringer med underernæring blandt eksempelvis ældre eller hospitalspatienter, som er synkebesværede og har særlige næringsbehov. I et nyopstartet projekt skal der frem mod 2021 arbejdes på at udvikle 3D printteknologien, som den kan anvendes til at fremstille personligt tilpassede måltider til hospitalspatienter. Målet er at kunne fremstille synkevenlige måltider med det rigtige næringsindhold, personligt tilpasset individuelle behov for smag, tekstur og næringsindhold.

Hvor

Teknologisk Institut

Gregersensvej 1

2630 Taastrup


Hvornår

Mandag d. 07. maj 2018

Kl. 08:30 - 16:00


Pris

Ikke IDA-medlem

0 kr.

Medlem af arrangør

0 kr.

Ledig

0 kr.

IDA-medlem

0 kr.

Seniormedlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

Tilmeldingsfrist

Torsdag d. 03. maj 2018

Kl. 12:00


Antal pladser

200


Ledige pladser

53

Tilvalg

ledsager

0 kr.

Arrangementsnr.

326472


Arrangør

IDA Sundhedsteknologi


Medarrangører

IDA Fremtidsteknologi

IDA Mechanical