Arrangement

Bæredygtige bygninger fra ide til genbrug

Fremover vil bæredygtighed holdbarhed være i fokus ved mange projekter, herunder hvordan kan vi genbruge byggematerialerne (cirkulær økonomi). Vi starter med oplæg fra forskningen, over arkitekter/ingeniører, entreprenører og slutter med genbrugs.

IDA Mødecenter, København V

Onsdag d. 13. november 2019

Kl. 16:45 - 20:30

Gratis

 

BeskrivelseLink kopieret

En bæredygtig fremtid stiller særlige krav til byggebranchen. Fremtidens byggeri skal nemlig kunne skilles ad, så komponenter og materiale kan bruges igen og igen. Samtidig skal løsningerne udlede så lidt CO2 som muligt. På dette arrangement ser vi på renovering af eksisterende byggeri, som fremover vil være et stor området for byggesektoren.

Regeringen har i september 2018 lanceret en strategi for genbrug og cirkulær økonomi, hvor bygge- og anlægsbranchen skal være en af de centrale aktører. Også Europa-Kommissionen har i december 2015 vedtaget en handlingsplan for cirkulær økonomi.

Cirkulær økonomi, også kaldet fra vugge til vugge, bygger på genbrug af byggematerialer, helst på en sådan måde, at materialerne i løbet af deres livscyklus ikke mister værdi, men tværtimod beholder sin værdi, eller endda øger den i takt med, at de bliver brugt igen og igen. Når man taler cirkulær økonomi i byggeriet, er det centralt at det tænkes ind både ved renovering, nedrivning, og ved opførelse af bygninger.

Medarrangører er InnoBYG, DI Byg samt Forbundet Arkitekter og Designere.

Program:

Kl 16:45 Kaffe/te

Kl 17:00 Indledning og dagens program v/ Keld Olsen IDA Byg Sj.

Kl 17:05 Hvad er en ambitiøs ressourceplan? v/ Michael Søgaard Jørgensen, AAU

Kl 17:50 Arkitekt "Vækst er ikke et mål i sig selv" v/ Søren Stoustrup, Mangor & Nagel A/S

Kl 18:30 Pause med traktement i form af sandwich og drikkevarer

Kl 19:00 Bæredygtigt facadeløsninger - vi hæver barren v/ John Bitsch, Woodfac/Nordisk

Kl 19:45 Vi løber snart tør for råstoffer v/ Søren Barsøe, RGS Nordic

Kl ca. 20:30 Afslutning ved v/ Keld Olsen, IDA Byg Sj.

Efter hvert indlæg er der afsat tid til spørgsmål.

Eventuelle spørgsmål til arrangementet kontakt Keld Olsen på 60825489 / keldolsen2@godmail.dk

Nærmere uddybning af emnerne:

Hvad er en ambitiøs ressourceplan? v/ Michael Søgaard Jørgensen, AAU

En ambitiøs national ressourceplan, der dækker både EU’s krav om en affaldsplan og kravet om en affaldsforebyggelsesplan, er for mig en plan, der

  • tager et materielt udgangspunkt med fokus på de væsentlige ressourcestrømme i dansk produktion og dansk forbrug – kombineret med et sociologisk udgangspunkt med fokus på de sociale og økonomiske dynamikker, der påvirker produktion og forbrug
  • prioriterer affaldsforebyggelse højere end affaldshåndtering og genanvendelse af affald
  • har sammenhæng mellem mål og midler, således at planen indeholder virkemidler der sammen med tilførsel af økonomiske ressourcer sikrer implementering af planens mål. Denne sammenhæng er der IKKE i den nationale strategi for cirkulær økonomi
  • sikrer opbygning af viden om dynamikken bag produktion, forbrug og affaldsgenerering i Danmark og sikrer viden om ressourceplanens effekter – dvs. ændringer i infrastrukturerne for samfundets ressourcehåndtering og ændringer i ressourceforbrug og affaldsgenerering

En ressourceplan med et stærkt materielt og sociologisk udgangspunkt skal fokusere på de forhold, som former centrale ressourcestrømme inden for bl.a. bygge- og anlægsområdet, elektroniske og elektriske produkter, tøj samt emballage. Det er produktområder med meget forskellige dynamikker, og som derfor har behov for forskellige indsatser for at forebygge og genanvende affald.

Arkitekt "Vækst er ikke et mål i sig selv" v/ Søren Stoustrup, Mangor & Nagel A/S

Det duer ikke at plastre byen til med prangende og højtråbende højhuse, der skriger på opmærksomhed. Det siger næsten sig selv, at der kun er plads til nogle enkelte af den type bygninger, hvis vi vil bevare byens sammenhængskraft. Derfor skal vi skabe smuk og spændende, men knap så prangende hverdagsarkitektur i højden. Arkitektur, der kan genkendes som netop det, det er: Boliger, vi kan bo, leve og trives i. Det er det, vi har gjort med Amaryllis”.

Bæredygtige facadeløsninger - vi hæver barren! v/John Bitsch og Jørgen Tøtterup, Woodfac/Nordisk


Vi løber snart tør for råstoffer
v/ Søren Barsøe, RGS Nordic

Vi har ikke længere råd til en brug og smid væk-kultur. Sand, grus og sten er ved at blive en begrænset ressource, Vi har kun råstoffer til de næste 14 år på Sjælland. Hvad skal vi så bygge af? Hvilke muligheder er der i forhold til at udnytte de sekundære ressourcer i byggeaffaldet. Der skal tænkes anderledes og der er behov for at udnytte de mange ressourcer, der er lagret i byernes bebyggelse og infrastruktur. Ud af mange milliarder tons af ressourcerne kvarts og ler frigøres hvert år 0,5-1% som affald. De skal tilbage i byggeriet.

--------------------------

Er du ikke medlem af IDA eller har du ikke i forvejen en brugerprofil skal du oprette en brugerkonto her > Brugerprofilen giver dig adgang til at tilmelde dig arrangementer og downloade præsentationer fra vores arrangementer. Bemærk, ved oprettelse af brugerprofil får du adgang til IDA's online tjenester - du bliver ikke medlem af IDA.

Det er gratis at deltage dog opkræves et gebyr på DKK 200,-, dersom eventuel afmelding ikke sker inden 3 dage før afholdelsen.

 

Praktisk InfoLink kopieret

Hvor

IDA Mødecenter

Kalvebod Brygge 31 - 33

1780 København V


Hvornår

Onsdag d. 13. november 2019

Kl. 16:45 - 20:30


Pris

Deltager, ikke medlem af IDA

0 kr.

Studerende, ikke medlem af IDA

0 kr.

Firmamedlem

0 kr.

Medlem af arrangør

0 kr.

Ledig

0 kr.

Medlem

0 kr.

Seniormedlem

0 kr.

Studiemedlem

0 kr.

Tilmeldingsfrist

Mandag d. 11. november 2019

Kl. 12:00


Antal pladser

80


Ledige pladser

41

Arrangementsnr.

332345


Arrangør

BYG Sjælland, IDA Sjælland


Medarrangører

Bygningsteknisk Gruppe, IDA Nordsjælland

IDA Miljø

IDA Sjælland